Csak tiszta forrásból – népi stílusban

Vannak olyan lakások, vidéki házak, ahová a népi stílusú terítés illik ünnepkor is. Ez feltételezi, hogy legyen néhány szép, ha nem is túl drága népművészeti tárgyunk, ezekhez hangolhatjuk a terítés többi apró részletét.

A piros-fehér csíkos szőttes terítőn gyönyörűen mutatnak a fehér, olcsóbb kerámiatányérok is, de természetesen, ha van zöld kerámiakészletünk, az is illik hozzá. A süteményeket, tojásokat zöld vagy más színű egyedi kerámiatálban kínáljuk. Hasonló stílusú vázában kapnak helyet a tavaszi virágok, a festett tojásokkal, nyuszikkal, csirkékkel díszített barkaágak.

A terítékek előtt a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha pici piros almákat kiválasztunk, kicsit kifúrjuk és fehér gyertyát állítunk bele. Bájos megoldás egy-egy szalmacsuhé nyuszi, „aki” kezeiben ültető kártyát tart. A szalvéta színe ne üsse a zöld-fehér-piros színkombinációt. A fa evőeszközök, sótartók és tálak is harmonizálnak a stílussal, de legyenek egyszerűek.

Az ilyen terítéshez valóban illenek a hagyományos népi ételek: a sonka, a kalács, a hal vagy a mézes süti.

Érdekes változat, ha kilim vagy mokett terítőn tálalunk, ilyenkor tegyünk az evőeszközök alá fehér szalvétát vagy tekerjük a kést, villát körbe fehér szalvétával és tegyünk rá szalagot. Ilyenkor a szalvéta legyen egyszínű bordó vagy zöld, a gyertyatartó, a tálca réz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!