Csak tiszta forrásból – népi stílusban

Vannak olyan lakások, vidéki házak, ahová a népi stílusú terítés illik ünnepkor is. Ez feltételezi, hogy legyen néhány szép, ha nem is túl drága népművészeti tárgyunk, ezekhez hangolhatjuk a terítés többi apró részletét.

A piros-fehér csíkos szőttes terítőn gyönyörűen mutatnak a fehér, olcsóbb kerámiatányérok is, de természetesen, ha van zöld kerámiakészletünk, az is illik hozzá. A süteményeket, tojásokat zöld vagy más színű egyedi kerámiatálban kínáljuk. Hasonló stílusú vázában kapnak helyet a tavaszi virágok, a festett tojásokkal, nyuszikkal, csirkékkel díszített barkaágak.

A terítékek előtt a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha pici piros almákat kiválasztunk, kicsit kifúrjuk és fehér gyertyát állítunk bele. Bájos megoldás egy-egy szalmacsuhé nyuszi, „aki” kezeiben ültető kártyát tart. A szalvéta színe ne üsse a zöld-fehér-piros színkombinációt. A fa evőeszközök, sótartók és tálak is harmonizálnak a stílussal, de legyenek egyszerűek.

Az ilyen terítéshez valóban illenek a hagyományos népi ételek: a sonka, a kalács, a hal vagy a mézes süti.

Érdekes változat, ha kilim vagy mokett terítőn tálalunk, ilyenkor tegyünk az evőeszközök alá fehér szalvétát vagy tekerjük a kést, villát körbe fehér szalvétával és tegyünk rá szalagot. Ilyenkor a szalvéta legyen egyszínű bordó vagy zöld, a gyertyatartó, a tálca réz.

Hozzászólások

Tmea

És miért jobb a skótos? Mi a baj a magyarral ? És hogy jön a karácsonyhoz a mikulás? Jó, persze tudjuk, hogy nyugaton próbálják Jézust meg úgy általában a Hitet ki?zni az emberek szívéb?l és tudatából azzal az ostoba propagandahadjárattal, hogy a Mikulás jön karácsonykor, de mi ne csináljuk már! ?rizzük meg inkább magyarságunkat és Isten hitünket, és tegyük azt tudatossá legalább ilyenkor! Legalább ilyenkor, Jézus eljövetelének ünnepén ne a nyugati trendeket majmoljuk! Áldott Ünnepet!

Tmea

Klasszul átírtátok! :-))) Így azért egészen más...:-))

Törölt felhasználó

teljesen egyetértek, annyi a mikulás dolog karácsonykor, hogy vannak más hit?ek, akik szerint Jézus nem volt megváltó...mivel együtt élnek a keresztényekkel, sok szokás egybe olvadt, a karácsonyt ?k is ünneplik, csak hozzájuk nem a Jézuska jön, hanem a télapó...persze nem az ortodox-okról beszélek, mert ?k nem ülik meg a karácsony...ha jól tudom....de lehet rosszul vagyok tájékoztatva...

Címlapról ajánljuk

További cikkek