Csak tiszta forrásból – népi stílusban

Vannak olyan lakások, vidéki házak, ahová a népi stílusú terítés illik ünnepkor is. Ez feltételezi, hogy legyen néhány szép, ha nem is túl drága népművészeti tárgyunk, ezekhez hangolhatjuk a terítés többi apró részletét.

A piros-fehér csíkos szőttes terítőn gyönyörűen mutatnak a fehér, olcsóbb kerámiatányérok is, de természetesen, ha van zöld kerámiakészletünk, az is illik hozzá. A süteményeket, tojásokat zöld vagy más színű egyedi kerámiatálban kínáljuk. Hasonló stílusú vázában kapnak helyet a tavaszi virágok, a festett tojásokkal, nyuszikkal, csirkékkel díszített barkaágak.

A terítékek előtt a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha pici piros almákat kiválasztunk, kicsit kifúrjuk és fehér gyertyát állítunk bele. Bájos megoldás egy-egy szalmacsuhé nyuszi, „aki” kezeiben ültető kártyát tart. A szalvéta színe ne üsse a zöld-fehér-piros színkombinációt. A fa evőeszközök, sótartók és tálak is harmonizálnak a stílussal, de legyenek egyszerűek.

Az ilyen terítéshez valóban illenek a hagyományos népi ételek: a sonka, a kalács, a hal vagy a mézes süti.

Érdekes változat, ha kilim vagy mokett terítőn tálalunk, ilyenkor tegyünk az evőeszközök alá fehér szalvétát vagy tekerjük a kést, villát körbe fehér szalvétával és tegyünk rá szalagot. Ilyenkor a szalvéta legyen egyszínű bordó vagy zöld, a gyertyatartó, a tálca réz.

Hozzászólások (2)

Tmea

És miért jobb a skótos? Mi a baj a magyarral ? És hogy jön a karácsonyhoz a mikulás? Jó, persze tudjuk, hogy nyugaton próbálják Jézust meg úgy általában a Hitet ki?zni az emberek szívéb?l és tudatából azzal az ostoba propagandahadjárattal, hogy a Mikulás jön karácsonykor, de mi ne csináljuk már! ?rizzük meg inkább magyarságunkat és Isten hitünket, és tegyük azt tudatossá legalább ilyenkor! Legalább ilyenkor, Jézus eljövetelének ünnepén ne a nyugati trendeket majmoljuk! Áldott Ünnepet!

Tmea

Klasszul átírtátok! :-))) Így azért egészen más...:-))

Törölt felhasználó

teljesen egyetértek, annyi a mikulás dolog karácsonykor, hogy vannak más hit?ek, akik szerint Jézus nem volt megváltó...mivel együtt élnek a keresztényekkel, sok szokás egybe olvadt, a karácsonyt ?k is ünneplik, csak hozzájuk nem a Jézuska jön, hanem a télapó...persze nem az ortodox-okról beszélek, mert ?k nem ülik meg a karácsony...ha jól tudom....de lehet rosszul vagyok tájékoztatva...

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?