Clafoutis, a francia tejpite

A francia nagymamák vasárnapi pitéje, ami nemcsak pofonegyszerű, hanem gyors is. Idénygyümölcsökkel változatosan elkészíthető, na és persze isteni finom!

Áfonyás clafoutis

Igazi klasszikus francia desszert, egészen pontosan Limousin régióból származik. Az autentikus clafoutis (ejtsd: klafuti) receptje magozatlan feketecseresznyét ír elő. A 19. században hódító útjára indult süteményt a helyiek annyira tiszteletben tartják, hogy szigorúan csakis az ebből a magozatlan (Éljen!) feketecseresznyéből készült érdességet nevezik clafoutis-nak. (Amennyiben már gyümölcsöt használnánk, akkor a francia barátaink előtt inkább hívjuk flaugnarde-nak.) Állítólag azért van szükség arra, hogy ne távolítsuk el a magokat, mert így sütés közben az ebből kioldódó ízanyagok plusz aromát kölcsönöznek a desszertnek. Ezen felül, ami sokkal inkább ésszerű, hogy mivel a gyümölcs nem sérül meg a magozástól, így nem áztatja el a tésztát. Nincs mese, ha az eredeti receptet választjuk, akkor köpködni kell!

Áfonya

Csak a gyümölcs terén született konszenzus, a tésztát illetően nem. Ahány ház, annyi szokás és annyiféle clafoutis. Az biztos, hogy végeredménynek egy tejes, tejszínes palacsintatésztát kell kapnunk, de az alapanyagok aránya nagyon eltérő. Akkor sikerült igazán jól a recept, ha egy enyhén rezgős, kívül szilárd, belül krémes, kanalazható pitét tálalunk fel. Az alaptésztát feldobhatjuk kevés vaníliával vagy fahéjjal, bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető, fagylalttal megkoronázva pedig fejedelmi fogás.

Tavaly ősszel Belgiumban jártunk, és vaskos súlya ellenére mégsem tudtam megállni, hogy ne vegyem meg Rachel Khoo Little Paris Kitchen című könyvét. Nálunk a hölgyet kevésbé ismerik, mert a hazai kereskedelmi tévécsatornák még nem látták meg főzőműsorában a lehetőséget.

Little Paris Kitchen

Egy fiatal lány diploma után megkapja az álommunkát, és egy neves cég művészeti vezetője lesz. Hiába a jól menő állás, a kellemes fizetés, valami hiányzik... Ekkor dönt úgy, hogy összeszedi cókmókját, és meg sem áll Franciaországig. Párizsban kitanulja a cukrászmesterséget a La Cordon Bleu-ben, eközben au pairnek áll és egy szakácskönyvboltban dolgozik, mert valamiből meg is kell élni. A három hónapos kurzus után sikeres vizsgát tesz, és kellő önbizalom birtokában megírja élete első saját szakácskönyvét, ekkor még franciául. Hamar jön a második, szintén francia könyv és 21. századi Julie Childként megalkotja a Little Paris Kitchent, amelyben a francia konyha rejtelmeibe vezet be minket. A BBC-nek sem kellett több: jó a sztori, szép a lány, képernyőre vele!

Az áfonyás clafoutis receptjét itt tudod megnézni >>

Persze azért főzni is tud, a könyv és a sorozat is erősen ajánlott minden franciakonyha-rajongónak, mert egyszerű, de mégis izgalmas dolgokat mutat Rachel. Nem csak édességek vannak könyvben, de a desszert az erőssége! Többször készítettem már ételeket tőle, és sosem kellett csalódnom, érdemes a könyvespolcon tartani. Egyértelmű tehát, hogy a clafoutis receptjéhez is ezt ütöttem fel! { GALÉRIA = title:Clafoutis%20k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Még több clafoutis-receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek