Céklaszezon: válts vörösre!

Miután napokig vakargattam a konyha legrejtettebb zugaiban a vörös, megszáradt pürémaradványokat – rövid időre megszakítottam kapcsolatomat a céklával. Aztán mégis rendeződött viszonyunk, mivel magamba szálltam – és a felelősséget a turmixgépre hárítottam. A cékla így aztán újra elfoglalhatta előkelő helyét az akkor még kicsinyke gyermekem és az egész család táplálkozásában.

Azokat, akik szeretik, nem kell győzködni arról, milyen finomak a céklából készült ételek. Akik eddig idegenkedtek tőle, talán, ha megismerik kiváló tulajdonságait, szívesen színesítik vele étrendjüket. Most olcsóbban beszerezhető, pincében, száraz homokban, de fagyasztva is jól tárolható.

Nem véletlenül fogyasztjuk már ősidők óta. Vérképzőként régóta ismerik, pedig nem lehet vele a vasbányászatot kiváltani, mivel nem kiugróan magas a vastartalma, de a vérbe könnyen beépül. Már az ókorban is sikerrel használták emésztőrendszeri betegségek ellen, a benne lévő pektinnek köszönhetően. (A pektin gátolja a zsír és a koleszterin felszívódását, emiatt kevesebb kerül belőle a vérbe. A bélben a rákkeltő anyagokat megköti.) Ezeken kívül még egy sor hasznos élettani hatását is sikerült tudományos módszerekkel bizonyítani. Itt most csak kiegészítjük a NoSalty cékla címszó alatti tudnivalóit.

Vitaminsaláta mézzel

A benne lévő vitaminok és más fontos vegyületek, ásványi anyagok a betegségben legyengült szervezetet erősítik, magas jódtartalma pedig a pajzsmirigyműködést stimulálja. A cékla levelét, főleg a zsenge, friss hajtásokat, használhatjuk salátához, mert nemcsak mutatós, finom, hanem tele van A-, B-, C-vitaminnal. A nyers és főzött gumó is remek saláta-alapanyag, de leveshez, húsételekhez is kiváló. A vegetáriánus és a fogyókúrás étrend egyik alappillére, a tisztítókúráknál kikerülhetetlen, mivel serkenti a beleken kívül a máj és a vese működését, a méreganyagoknak pedig nagy ellensége.Amit még érdemes megjegyezni: ha éhgyomorra iszunk céklalevet, mivel serkenti a bélműködést, székrekedés esetén jótékony hatású – ilyen esetben ne tegyünk hozzá sárgarépát. Ne ijedjünk meg, ha székletünk vagy vizeletünk elszíneződik, ez a cékla festékanyagainak köszönhető.

Élettani hatásával már kicsit megismerkedtünk, de mégiscsak a legfontosabb, hogy igazán sokféle és finom étel készíthető belőle. Oldalunkon ki-ki kedvére válogathat a változatos receptek között. Biztos akad közöttük olyan, amelyik még kipróbálásra vár.

Most pedig, a céklaszezon idején, aki nagyobb mennyiséget tud belőle tárolni, irány a piac, hogy beszerezze a télire szükséges vitaminadagot! Aki ezt nem tudja megoldani, ne búsuljon, a boltokban folyamatosan beszerezhető többféle cékla is. A hosszúkás változata kicsit édesebb, mint a kerek – de mindkettőt fogyaszthatják cukorbetegek is.

{ KÉP5 = 43791, 41456, 26081, 33063, 38199}
Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...