Camarones Borrachos, azaz a részeges rák, aki egy lakóház hátsó udvarában született

íme az egytálétel, ami tökéletes lehet olyanok számára, akik nem nagyon rajonganak a tengeri herkentyűkért, de nyitottak rá, hogy megbarátkozzanak velük. Csípős, fűszeres, tunkolható szósz, melyben még alkohol is akad, szóval abszolút magyarízvilág-kompatibilis.

Egy kis töri

A mexikói konyha több száz éves múltra visszatekintő receptekkel és hagyományokkal gazdagítja a világot, ételeihez pedig nélkülözhetetlen alapanyag a rák, ám nem volt ez mindig így. A 19. században a halászat nem volt még annyira jelentős gazdasági tevékenység, de ez a 20. század második évtizedében, a mexikói forradalom után drasztikusan megváltozott. A bizonytalanságtól megijedve a külföldi kereskedők közül sokan eladták üzleteiket, és elhagyták az országot, ezzel romokban hagyva a mexikói gazdaságot. A helyieknek azonban szerencséjük volt, amikor a '30-as években egy japán küldöttség azt javasolta, hogy kezdjenek bele a garnélarák halászatba. Addig ugyanis a garnélarákra nagyjából melléktermékként tekintették (nem is hiszem el), mára viszont a halászat egyik főszereplője és a gazdaság motorja lett.

A Camarones Borrachos teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Az eredeti Camarones Borrachos az egyik legautentikusabb mexikói rákfogás, és, ha minden igaz, a kaliforniai Inglewoodban található, '106 Seafood Underground' nevű étteremben készítették először, méghozzá egy lakóház hátsó udvarában üzemelő szabadtéri étkezdében. A séf, Sergio Eduardo Penuelas, aki feleségével, Maria Penuelas-szal vezeti a helyet, már több évtizede tartja a frontot a környéken, éttermébe pedig Amerika-szerte zarándokolnak el az isteni, tüzes mexikói fogásokért.

A Camarones Borrachos teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A séf az ízek és az tengeri összetevők gyakorlatias ismeretével a garnélarákot, a friss fokhagymát, a koriandert, a zúzott pirospaprikát egy bőséges adag tequilával valami elképesztő egyveleggé varázsolja.

A kis rákok magukba szívják a fűszereket, az alattuk lévő tüzes, vörös szósz pedig az egész étel lelkét adja. Én szerintem már azzal is megelégednék, ha csak a szószba áztatott rizst enném, annyira jól hangzik.

A Camarones Borrachos teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Penuelas vágott héjú garnélarákot használ, amely elképesztően ízletes, de nehezen beszerezhető. A recepthez kibelezi a friss garnélát, de rajta hagyja a héját, mivel rengeteg ízt tartalmaz, és megtartja a fűszeres szószhoz. Az ételhez olyan tequilát használ, ami "blanco" vagy "silver" felirattal van ellátva, lényeg, hogy legyen tiszta és színtelen, ne pedig pihentetett, érlelt fajta. Rizzsel, lime-mal, friss korianderrel tálalja és sok-sok szalvétával, mert szükség lesz rá.

A Camarones Borrachos teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha ezek után sem jött meg a kedvetek egy ilyen színes és vibráló fogáshoz, akkor legalább egy tequilát gurítsatok le!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Camarones Borrachos, azaz részeges rák - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Íme még több nem mindennapi fogás:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek