Bundáskenyér édesen

Nem lehet nem megenni. Kipróbáltad már a bundáskenyeret édesen?

A bundáskenyér régi jó ismerősünk. Kenyér felvert tojásba áztatva, zsiradékban kisütve. Leggyakrabban főzelékfeltétként fogyasztjuk, de van, amikor csak úgy, magában. A mi családunkban elterjedt elkészítési mód volt a májkrémes bundás kenyér, ami azt jelentette, hogy két szelet kenyér között egy vastag májkrémréteg volt, és így forgattuk az egészet tojásba, majd kisütöttük, és egy salátával gyors ebédként ettük. De hallottam már olyanról is, hogy valaki sajttal, sonkával tölti meg a bundás kenyeret, esetleg szendvicssütőben süti, hamburgert készít belőle. Tulajdonképpen ugyanúgy használhatjuk, mint egy sima szelet kenyeret.

Na de édesen...? Franciaországban az édes bundáskenyér neve pain perdu (pen perdü), ami szó szerint elveszett (vagy elvesztegetett) kenyeret jelent. Ez jól megfogalmazza azt a funkcionalitást, amit ez az étel magában rejt. Ugyanis akár sósan, akár édesen készítjük, ez az étel szárazabb, régebbi kenyérből is jól működik, hiszen a tojás újra benedvesíti, ráadásul kisebb eséllyel esik szét, mint a friss kenyér. Tehát nem veszik el a kenyér, pontosabban az elveszett kenyér előkerül, és újra használható lesz. Viszont a pain perdu édes! Olyannyira, hogy már a tojásos keverékbe (amit tejjel higítanak) is kerül cukor. Ami azért külön érdekes, mert a sütés során ez a cukor karamellizálódik, és nagyon finom bevonatot képez a kenyéren. A franciák ezzel meg is állnak az édesség útján, általában desszertként fogyasztják az édes bundáskenyeret, esetleg gyümölccsel.

Nem így az amerikaiak, akik köztudottan szeretik a sós-édes kombinációkat, ráadásul az édeset még édesebben fogyasztják. Így aztán a French toast (azaz francia toast) az amerikai palacsinta mintájára minimum juharsziruppal fogyasztandó. És ahogy a már előzőleg említett brunch kapcsán szó esett róla, remek és laktató étel, főként ha baconnel vagy angolszalonnával fogyasztjuk - a juharszirup mellett természetesen. Elsőre furcsa lehet ez a párosítás, de a juharszirup füstös íze remekül illik a füstölt szalonnafajtákhoz, más ételek során is találkozhatunk ezzel a kombinációval.

Egyébként az elkészítés során magunk dönthetjük el, hogy a tojáshoz tejet vagy tejszínt adunk-e, fahéjat, vaníliát, szerecsendiót vagy bármilyen más fűszert, hogy bundáskenyeret, vagy kalácsot készítünk-e, és hogy teszünk-e cukrot a bundába. Személy szerint azt gondolom, hogy a juharszirup mellé már sok a cukor, de ki-ki maga dönti el.Brunchra kiadós, laktató étel, desszertnek már talán kicsit sok. Mindenesetre a kenyérpudinghoz nagyon hasonló, sőt akár kenyérpuding-alternatíva is lehet. Karácsony reggelre például kiváló napindító az egész napi főzőcskézéshez.

Olvastad már?

Az olívaolaj nem csak szűz lehet

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek