Nagy változás jöhet a boltok hétvégi nyitvatartását illetően

Első hallásra valószínűleg nem sok vásárló fog örülni a felvetésnek, ám a szakértő szerint nagyon fontos lenne higgadtan végiggondolni egy ilyen fontos kérdést.

Úgy fest, hogy a hazai kiskereskedelemben is támogatnák a bolti dolgozók vasárnapi pihenőnapjának piaci alapon történő önszabályozását – számolt be a vasárnapi boltzár lehetőségéről a Napi.hu. A hír azután érkezett, hogy pénteken a horvát parlament megszavazta az üzletek bezárását a hét utolsó napján.

Visszatérhet a vasárnapi boltzár?

A társadalom kulturális és szociálpolitikai intelligenciáját tükrözi egy ilyen kérdés kezelése, amely nem szólhat a vásárlók közötti feszültség generálásáról, az aktuális pártpolitikai érdekekről, sokkal inkább az alapvető emberi értékrendről, egymás iránti érzékenységről

– nyilatkozta a megosztó törvénnyel kapcsolatban Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke.

Az új szabály szerint Horvátországban július elsejétől (a benzinkutak, piacok, vásárok, kórházak, pályaudvarok, repterek, trafikok kivételével) évente legfeljebb 16 vasárnapon lehetnek nyitva a boltok. Az időpontokról a kereskedők dönthetnek szabadon. Hiába fontos Horvátország szármára a turizmus és így a tengerparti üdülőövezetekben a hétvégi vásárlás, úgy tűnik, mégis a hétvégi boltzár bevezetése mellett döntöttek.

2022 őszén egyébként itthon is újra felmerült az üzletek vasárnapi működésének szüneteltetése, sőt, akkor a nehéz gazdasági helyzetben már a nagyobb áruházláncok is nyitottabbak voltak a kérdésre. Bubenkó Csaba szerint azonban nem mindenki kezelte megfelelően a témát, ezért újra a megosztottságot erősítették az emberekben a pihenőidő kérdésével kapcsolatosan.

A láncok és a kisebb üzletek dolgozói körében nem is kérdés a vasárnapi zárva tartás

– mutatott rá az Egyenlő.hu elnöke.

Felméréseik szerint az érintett munkavállalói réteg jelentős arányban támogatná a szabad vasárnapot, és csak elenyésző részük mondana rá nemet, például a hétvégi pótlékok miatt – közölte.

Hozzátette, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egy éves hatálya alatt a hazai kereskedők és dolgozók sem jártak rosszul. A korlátozás következményeként továbbá nem történtek tömeges boltbezárások vagy létszámleépítések sem.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!