Bolo de mel, a portugál mézes sütemény

E heti gasztrobloggerünk, Bors&Pepper, a napfényes Portugáliába kalauzol benneteket. Legyetek vendégei a csodás bolo del melre!

Színes ízvilág a tenger mentén

Amikor először Portugáliában jártam, semmit nem tudtam a helyikonyháról. Azt gondoltam, biztos sok halat, meg tengeri herkentyűt esznek. Azóta 9 év telt el és én már 4 éve élek e gyönyörű, kis országban, így sikerült elmerülnöm a portugál ételek színes világában. Összességében elmondhatom: a levesek isteniek, nagyon sok csirkét esznek, de a sertést és a marhát sem vetik meg, természetesen gyakran kerül az asztalra bacalhau, azaz a sózott, szárított tőkehal, faszénen sütött carapau (makréla) és sardinha (szardínia), főleg nyáron.Szerencsére nem volt nehéz hozzászokni az itteni ízekhez.

Mézédes élmény

Mivel süteményt hoztam nektek, kedves NoSalty-olvasók, essen hát szó egy kicsit a portugál desszertekről. Két szóban tudnám összefoglalni: édes és tojásos. A minden sarkon megtalálható cukrászdák és kávézók polcai szinte roskadoznak a finomabbnál finomabb, édesebbnél édesebb, krémesebbnél krémesebb sütiktől. Nem a híres pastel de natát vagy más, cukiban kapható édességet hoztam azonban, hanem egy igazi, házias recepttel szeretnék kedveskedni nektek, melyet párom Dél-Portugáliában élő nagymamája készít. A bolo de mel, azaz mézes sütemény egy kuglófhoz hasonló finomság, igazi, szívet melengető, illatos sütemény.

Bolo de mel receptje

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 1 bögre cukor (~230 g, de lehet kevesebbel is készíteni)
  • ½ bögre méz (kb. 4 púpos evőkanál)
  • ½ bögre olaj
  • 1 ½ bögre liszt (~ 220 g)
  • 1 ½ tk. sütőpor
  • fahéj ízlés szerint
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót.
  2. Egy másik edényben a tojásokat gépi mixerrel habosra verjük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük a habot.
  4. Beleöntjük az olajat és a mézet, majdfolytatjuk a keverést.
  5. Amikor már sima a massza, hozzáadjuk a lisztes keveréket és pár fordulatot keverünk rajta géppel, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
  6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  7. Egy vekniformát (vagy kuglófformát) kikenünk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát.
  8. 60-80 perc alatt megsütjük (igen, ennyi idő kell neki). Tűpróba szükséges!
  9. Megvárjuk, míg kihűl és ekkor fordítjuk ki a formából.

Bors&Pepper receptjei a NoSaltyn >>

Legújabb receptek

Égetett cukkinikrémleves

Az önmagában szerény ízű cukkinit fantasztikus és különleges krémlevessé alakíthatjuk, ha turmixolás előtt jó alaposan megkapatjuk a sütőben. Nem kell félni a kozmálástól: épp ez ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.