A bodzát régóta használják a hagyományos gyógyászatban, de ez az új kutatás tudományos bizonyítékot ad az anyagcsere egészségére gyakorolt előnyeiről. A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint már egyheti bodzalé-fogyasztás is jelentős javulást eredményezhet a szervezet cukorfeldolgozó- és zsírégető-képességében, illetve az anyagcserében.

„A bodza kereskedelmi és táplálkozási szempontból is alulértékelt bogyó” – mondta Patrick Solverson, a WSU Táplálkozás és Testmozgás Élettan Tanszékének adjunktusa.
Most kezdjük felismerni az emberi egészségre gyakorolt hatásait, és az eredmények nagyon izgalmasak.
A kutatás részletei
Solverson és csapata 18 túlsúlyos, de egyébként egészséges felnőttet vont be a szigorúan ellenőrzött kísérletbe. A résztvevők többsége nő volt, átlagosan 40 évesek, és testtömeg-indexük (BMI) 29,12 volt, ami a túlsúlyos kategóriába sorolja őket.
A kutatók kifinomult keresztezett vizsgálati tervet alkalmaztak, ahol a résztvevők saját kontrollcsoportjukként szolgáltak. Minden résztvevő két egyhetes periódust teljesített: az egyikben bodzalevet ittak, a másikban egy placebó italt, ami kinézetében és ízében hasonló volt, de nem tartalmazott aktív vegyületeket. A két fázist egy háromhetes „kiürülési” időszak választotta el, hogy elkerüljék az áthallásos hatásokat.
A résztvevők naponta 355 gramm bodzalevet vagy placebót fogyasztottak, reggeli és esti adagokra osztva. A bodzalé körülbelül 720 milligramm hasznos vegyületet, úgynevezett antocianint tartalmazott, amelyek a bogyók mély lila színét adják.
Az eredmények: vércukorszint-szabályozás és zsírégetés
A legfigyelemreméltóbb eredménynek talán az számít, hogy a résztvevők vércukorválasza már egyheti bodzalé-fogyasztás után 24%-kal csökkent egy magas szénhidráttartalmú étkezés után.
Ez arra utal, hogy a bodzalé segíthet a szervezetnek szabályozni a vércukorszintet – ez pedig kulcsfontosságú az anyagcsere-egészség és a testsúlykezelés szempontjából.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők több zsírt égettek el mind nyugalmi állapotban, mind mozgás közben, amikor bodzalevet ittak. Speciális légzésgáz-elemző eszközökkel a kutatók megállapították, hogy a bodzalevet fogyasztók 27%-kal több zsírt égettek el, mint a placebót fogyasztók. Ez a fokozott zsírégetés nemcsak nyugalomban, hanem egy 30 perces, mérsékelt intenzitású sétateszt alatt is fennmaradt.
Jótékony hatás a bélflórára
A kutatók a résztvevők bélbaktériumait is vizsgálták székletminták alapján, és kiderült, hogy a bodzalé elősegítette a jótékony baktériumfajok szaporodását, miközben csökkentette a kevésbé előnyösekét. Különösen nőtt a vizsgált szervezetekben azoknak a baktériumoknak a szintje, amelyek rövid szénláncú zsírsavakat termelnek – ezek alapvető szerepet játszanak az anyagcserében és a bél egészségében.
Mi teszi különlegessé a bodzát?
A bodza különlegessége az antocianinok rendkívül magas koncentrációjában rejlik. Solverson szerint négy csésze szedret kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy elérjük azt az antocianin-tartalmat, ami körülbelül 1,5 deciliternyi bodzalében található. Ezek a vegyületek felelősek a bogyó gyulladáscsökkentő, cukorbetegség-ellenes és antimikrobiális hatásaiért.
Növekvő érdeklődés a bogyó iránt
„Az étel orvosság, és a tudomány kezd felzárkózni ehhez a népi bölcsességhez” – jegyezte meg Solverson.
Ez a tanulmány hozzájárul a bizonyítékok egyre növekvő tárházához, amely szerint a bodza – amelyet évszázadok óta használnak népi gyógyírként – számos előnnyel jár az anyagcsere és a prebiotikus egészség terén.
A kutatócsoport nem áll meg itt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától kapott további 600 000 dolláros támogatással azt tervezik vizsgálni, hogy a bodzalé segíthet-e az embereknek fenntartani testsúlyukat a fogyókúrás gyógyszerek elhagyása után. Ez természetes megoldást nyújthatna a testsúlykezelés egyik legnagyobb kihívására – a fogyás hosszú távú fenntartására.
Még több életmódcikk itt: