Ez az egyszerű ital 7 nap alatt képes átalakítani az anyagcserét

A tudósok most egy olyan bogyót állítottak reflektorfénybe, amit mi is hosszú évszázadok óta használunk. Úgy tűnik tehát, hogy a bodza nagy lendülettel tér vissza a XXI. században.

A bodzát régóta használják a hagyományos gyógyászatban, de ez az új kutatás tudományos bizonyítékot ad az anyagcsere egészségére gyakorolt előnyeiről. A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint már egyheti bodzalé-fogyasztás is jelentős javulást eredményezhet a szervezet cukorfeldolgozó- és zsírégető-képességében, illetve az anyagcserében.

Egy pohárba bodzalevet öntenek
Ez az egyszerű ital 7 nap alatt képes átalakítani az anyagcserét

„A bodza kereskedelmi és táplálkozási szempontból is alulértékelt bogyó” – mondta Patrick Solverson, a WSU Táplálkozás és Testmozgás Élettan Tanszékének adjunktusa.

Most kezdjük felismerni az emberi egészségre gyakorolt hatásait, és az eredmények nagyon izgalmasak.

A kutatás részletei

Solverson és csapata 18 túlsúlyos, de egyébként egészséges felnőttet vont be a szigorúan ellenőrzött kísérletbe. A résztvevők többsége nő volt, átlagosan 40 évesek, és testtömeg-indexük (BMI) 29,12 volt, ami a túlsúlyos kategóriába sorolja őket.

A kutatók kifinomult keresztezett vizsgálati tervet alkalmaztak, ahol a résztvevők saját kontrollcsoportjukként szolgáltak. Minden résztvevő két egyhetes periódust teljesített: az egyikben bodzalevet ittak, a másikban egy placebó italt, ami kinézetében és ízében hasonló volt, de nem tartalmazott aktív vegyületeket. A két fázist egy háromhetes „kiürülési” időszak választotta el, hogy elkerüljék az áthallásos hatásokat.

A résztvevők naponta 355 gramm bodzalevet vagy placebót fogyasztottak, reggeli és esti adagokra osztva. A bodzalé körülbelül 720 milligramm hasznos vegyületet, úgynevezett antocianint tartalmazott, amelyek a bogyók mély lila színét adják.

Az eredmények: vércukorszint-szabályozás és zsírégetés

A legfigyelemreméltóbb eredménynek talán az számít, hogy a résztvevők vércukorválasza már egyheti bodzalé-fogyasztás után 24%-kal csökkent egy magas szénhidráttartalmú étkezés után.

Ez arra utal, hogy a bodzalé segíthet a szervezetnek szabályozni a vércukorszintet – ez pedig kulcsfontosságú az anyagcsere-egészség és a testsúlykezelés szempontjából.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők több zsírt égettek el mind nyugalmi állapotban, mind mozgás közben, amikor bodzalevet ittak. Speciális légzésgáz-elemző eszközökkel a kutatók megállapították, hogy a bodzalevet fogyasztók 27%-kal több zsírt égettek el, mint a placebót fogyasztók. Ez a fokozott zsírégetés nemcsak nyugalomban, hanem egy 30 perces, mérsékelt intenzitású sétateszt alatt is fennmaradt.

Jótékony hatás a bélflórára

A kutatók a résztvevők bélbaktériumait is vizsgálták székletminták alapján, és kiderült, hogy a bodzalé elősegítette a jótékony baktériumfajok szaporodását, miközben csökkentette a kevésbé előnyösekét. Különösen nőtt a vizsgált szervezetekben azoknak a baktériumoknak a szintje, amelyek rövid szénláncú zsírsavakat termelnek – ezek alapvető szerepet játszanak az anyagcserében és a bél egészségében.

Mi teszi különlegessé a bodzát?

A bodza különlegessége az antocianinok rendkívül magas koncentrációjában rejlik. Solverson szerint négy csésze szedret kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy elérjük azt az antocianin-tartalmat, ami körülbelül 1,5 deciliternyi bodzalében található. Ezek a vegyületek felelősek a bogyó gyulladáscsökkentő, cukorbetegség-ellenes és antimikrobiális hatásaiért.

Növekvő érdeklődés a bogyó iránt

„Az étel orvosság, és a tudomány kezd felzárkózni ehhez a népi bölcsességhez” – jegyezte meg Solverson.

Ez a tanulmány hozzájárul a bizonyítékok egyre növekvő tárházához, amely szerint a bodza – amelyet évszázadok óta használnak népi gyógyírként – számos előnnyel jár az anyagcsere és a prebiotikus egészség terén.

A kutatócsoport nem áll meg itt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától kapott további 600 000 dolláros támogatással azt tervezik vizsgálni, hogy a bodzalé segíthet-e az embereknek fenntartani testsúlyukat a fogyókúrás gyógyszerek elhagyása után. Ez természetes megoldást nyújthatna a testsúlykezelés egyik legnagyobb kihívására – a fogyás hosszú távú fenntartására.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...