Ennyivel drágult a vasárnapi ebéd egy év alatt

De szerencsére akad pár olyan alapélelmiszer, amelynek kicsit normalizálódott az ára.

Úgy tűnik, hogy végre jó hírekkel is szolgálhatunk a hazai élelmiszerárak kapcsán, ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen lelassult az infláció. A hvg.hu most utánajárt, hogy mennyibe kerül pontosan egy négyszemélyes, négyfogásos menü. Az eredmény nagyon meglepő lett...

Az éves élelmiszer drágulás 18 százalékos volt

Az Auchanban volt a legolcsóbb a bevásárlás

A hvg felmérése alapján 2023. május végén egy 4 fogásos vasárnapi ebéd ára (borsóleves, sertéspörkölt, rántott csirke, almás pite) az Auchanban 7677 forint, a Pennyben 7978 forint, az Aldiban 7964 forint, a Lidlben pedig 7843 forint.

„A boltok közül ezúttal az Auchanban jöttünk ki a legjobban, a listán a második a Lidl, a harmadik pedig az Aldi lett, az árszint 7677-8635 között volt" – olvasható a cikkben.

Az átlagos kosárértéket nézve az áprilisi 8139 forint után most 8118 forintból tudták megvásárolni a négyszemélyes, négyfogásos vasárnapi ebéd hozzávalóit. 2023 márciusban még 8316 forint volt a végösszeg.

„2022-ben azonban csak 6889 forint volt ez a menü, tehát az éves drágulás úgy is 18 százalékos, hogy a termékek fele tartozik a hatósági áras körbe" – írja a cikk.

Több alapélelmiszer ára is csökkent

A hvg cikkéből az is kiderült, hogy a nem árstopos tejek és tejtermékek elszállt árszintje valamelyest normalizálódott. Az elmúlt hónapokban ugyanis nem volt ritka, hogy a 1,5 százalékos UHT-tej ára kétszerese-háromszorosa volt az árstoposénak. Sőt, a sertéshús esetében is megállt a drágulás, bár, ahogy mi is írtuk korábban, sajnos nem nagyon tudni, hogy a 2500 forint környékére beállt karaj, tarja vagy oldalas mikor válna olcsóbbá...

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.