Beszakadt ajkak? Ezek a tippek azonnal segítenek

Egy rossz mozdulat, és már meg is történhet a baj, beszakad a szánk. Mit tehetünk, hogy begyógyuljon?  

Szinte mindenki ismeri a hirtelen fellépő fájdalmas és frusztráló érzést, amikor kinyitjuk a szánkat, hogy beleharapjunk valamibe, és reccs, beszakad a szánk kétoldalt. Ezzel az a baj, hogy bármit teszünk, ha már megtörtént a baleset, akkor nem tudjuk a következményeit azonnal megszüntetni.

Megelőzés

Így a legjobb persze az lenne, ha nem kezelgetni kéne a némiképp fájdalmas problémát, hanem ha meg sem jelenne. A megelőzésben az segít, ha egyrészt nem hagyjuk, hogy kiszáradjon a szánk, másrészt ellenállunk a kísértésnek, hogy harapdáljuk, vagy piszkáljuk a szánkat, ettől ugyanis kis sérülések keletkeznek, melyeken kórokozók juthatnak a bőrbe.

via GIPHY

Mi az oka?

A gyakran felszakadó ajkak vitaminhiányos állapotokat is jelezhetnek. Gyakran áll a probléma hátterében a C-, D-, és B-vitaminok hiánya, így érdemes a háziorvosunkkal megbeszélni, hogy milyen készítményt javasolna annak alapján, amit életmódunkról és egészségi állapotunkról tud.

C-vitamin-tartalmú ételek:

Természetes megoldás

Ha azonban már megtörtént a baj, a legjobb házi módszer a tünetek enyhítésére a túró és a méz kombinációja. A túró köztudottan hidratálja a száraz bőrt, a méz pedig antibakteriális és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, így hamarabb gyógyul a seb. Egy kanál túróba keverjünk egy kis mézet, és maszkként hagyjuk rajta az ajkainkon egy ideig. Ezzel a módszerrel viszonylag gyorsan enyhíthetjük a fájdalmas, csípő érzést.

<div class="rtecenter height=" 270px"="" width="480px">

via GIPHY

Egy réteg zsíros ajakbalzsam is fontos a gyógyuláshoz és felgyorsítja azt, mivel bekenve nehezebben szakad fel újra a száj bőre. Azonban, ha ez gyakrabban történik évi egy-két alkalomnál, akkor már érdemesebb az okokat kezelni, mint a tünetet, és tényleg szakorvoshoz fordulni.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek