Újjászületett a Hold utcai piac

Főnixmadárként támadt fel a Hold utcai piac, ahol a hét hat napján vásárolhatunk közvetlenül a magyar termelőktől.

Van néhány függőség az életemben, amitől nehezen tudok szabadulni, de van amitől nem is szeretnék. A piacozás is ilyen, úgyhogy igazi örömhír, hogy újra megnyitották a Hold utcai piacot, ráadásul nem csak megszépítették, hanem őstermelőkkel árasztották el. Na jó, ez még így ebben a formában nem igaz, mert a képeket elnézve még igencsak foghíjasak az üzlethelyiségek, de reméljük, hogy hamar virágzásnak indul majd, hiszen várják még a termelőket, a piac honlapján lehet is regisztrálni. Miért is örülünk ennek annyira? Egy részt hét napból hat napon nyitva lesz (hétfőtől-szombatig, úgyhogy vasárnap meg mehetünk a Szimplába). Másrészt pedig a hazai termelőket kívánják segíteni, így bízhatunk benne, hogy nem a nagybani importzöldségek gazdagítják majd a portékát, és lesz végre jó „igazi” hús és tejtermék is. Harmadrészt meg a belváros szívében van, úgyhogy sok ember számára elérhető lesz. Ezt erősítendően már át is nevezték, úgyhogy igyekezzünk memorizálni a Belvárosi Piac nevet, míg a Hold utcait kitörölni emlékezetünkből. Én ezt szívesen meg is teszem, mármint a memóriatörlést, hiszen az utóbbi időben igen szomorú látványt nyújtott az elhagyatott üres tér, ahol már csak egy-két kitartó árus ólálkodott.

A termelőktől vásárolni ugye azért érdemes, mert sokkal jobb minőséget kapunk, mint az utaztatott termékek esetében, emellett – ahogy ezt a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is hangsúlyozta – a rövidebb értékesítési láncnak köszönhetően még olcsóbb is. Azaz plusz egy kereskedőt és plusz egy profitot spórol meg mindenki, igazi win-win helyzet.

A felújításra szánt 220 millióból sikerült az épület XIX. századi arculatát és ezzel együtt történelmi értékét is megőrizni, emellett olyan funkciókkal is bővíteni, mint a teljes akadálymentesítés. A csarnokban helyet kapott a belvárosi szociális bolthálózat üzlete is, amelyben a rászorulók vásárolhatnak, közvetlenül a termelőktől származó magyar árukat is.

Persze nekem is pont most kellett elköltözni a környékről, úgyhogy én újabban a Fény utcai piaccal ismerkedem, de hamarosan biztosan tartok egy terepszemlét a megújult Belvárosi Piacon is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek