Barack – szőröstül, bőröstül

Érdemes a barackkal kísérletezni, különlegesebb recepteken keresztül megízlelni a benne rejlő lehetőségeket. Íme néhány új ötlet a felhasználására.

Szeptemberben még javában tombol a barackszezon, így bőven van lehetőségünk fogyasztani Magyarország egyik legkedveltebb gyümölcséből. No, de mi a helyzet akkor, ha már szinte minden receptet kipróbáltunk, és valami újra, frissre vágynánk, a baracklekváron, barackos pitén és süteményeken túl? Gondoltunk egyet, és kipróbáltunk pár extrább, barackos, gyors receptet, újragondolva ennek a csodás gyümölcsnek a felhasználási lehetőségeit.

Barackos, paradicsomos bruschetta

Kezdetnek egy gyors előétellel indítunk, egy bruschettával, amit az olaszok már a 15. században is fogyasztottak. A kezdetben egyszerűen olívaolajjal meglocsolt pirított kenyér, több más népszerű olasz recepthez hasonlóan, a szegények konyhájából származott. Később bővült csak a feltétek száma, az életminőség javulásával egyetemben, megszámlálhatatlan variációt életre hívva. Mi most egy egyszerű, barackos-paradicsomos változatot készítettünk.

Barackos gazpacho

A folytatásban egy levest készítettünk, ugyancsak egy közkedvelt mediterrán ételt, barackkal újragondolva. Bár már erősen érződik az ősz, mi azért igyekszünk még marasztani a nyarat, és reméljük, hogy a szeptember hoz még olyan meleg napokat, amikor ez a hűsítő leves aktuális lesz. A recept ügyében Martha Stewart súgott nekünk, tőle származik a barackos gazpacho.

Grillezett barackos spenótsaláta

A sorba már csak egy könnyű saláta következhet, amit még akár, ha az idő engedi, a kora őszi grillpartykon is elsüthetünk. Gyors vacsorának is ideális a grillezett barackos spenótsaláta. Alapja az én egyik személyes kedvencem, a bébispenót, amit már könnyen beszerezhetünk bármelyik nagyobb üzletben.

Mint a fenti pár példa is jól mutatja, érdemes kísérletezni, próbára tenni a barackot olyan receptekkel is, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyire passzolnak hozzá. Ha nem csupán egy „egyszerű” gyümölcsként, egy lekvár vagy egy sütemény alapanyagaként gondolunk rá, akkor (is) csodákra lehet képes.

Még több barackos recept

Címlapról ajánljuk

További cikkek