Barack – szőröstül, bőröstül

Érdemes a barackkal kísérletezni, különlegesebb recepteken keresztül megízlelni a benne rejlő lehetőségeket. Íme néhány új ötlet a felhasználására.

Szeptemberben még javában tombol a barackszezon, így bőven van lehetőségünk fogyasztani Magyarország egyik legkedveltebb gyümölcséből. No, de mi a helyzet akkor, ha már szinte minden receptet kipróbáltunk, és valami újra, frissre vágynánk, a baracklekváron, barackos pitén és süteményeken túl? Gondoltunk egyet, és kipróbáltunk pár extrább, barackos, gyors receptet, újragondolva ennek a csodás gyümölcsnek a felhasználási lehetőségeit.

Barackos, paradicsomos bruschetta

Kezdetnek egy gyors előétellel indítunk, egy bruschettával, amit az olaszok már a 15. században is fogyasztottak. A kezdetben egyszerűen olívaolajjal meglocsolt pirított kenyér, több más népszerű olasz recepthez hasonlóan, a szegények konyhájából származott. Később bővült csak a feltétek száma, az életminőség javulásával egyetemben, megszámlálhatatlan variációt életre hívva. Mi most egy egyszerű, barackos-paradicsomos változatot készítettünk.

Barackos gazpacho

A folytatásban egy levest készítettünk, ugyancsak egy közkedvelt mediterrán ételt, barackkal újragondolva. Bár már erősen érződik az ősz, mi azért igyekszünk még marasztani a nyarat, és reméljük, hogy a szeptember hoz még olyan meleg napokat, amikor ez a hűsítő leves aktuális lesz. A recept ügyében Martha Stewart súgott nekünk, tőle származik a barackos gazpacho.

Grillezett barackos spenótsaláta

A sorba már csak egy könnyű saláta következhet, amit még akár, ha az idő engedi, a kora őszi grillpartykon is elsüthetünk. Gyors vacsorának is ideális a grillezett barackos spenótsaláta. Alapja az én egyik személyes kedvencem, a bébispenót, amit már könnyen beszerezhetünk bármelyik nagyobb üzletben.

Mint a fenti pár példa is jól mutatja, érdemes kísérletezni, próbára tenni a barackot olyan receptekkel is, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyire passzolnak hozzá. Ha nem csupán egy „egyszerű” gyümölcsként, egy lekvár vagy egy sütemény alapanyagaként gondolunk rá, akkor (is) csodákra lehet képes.

Még több barackos recept

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...