Így edd a banánt, ha elmúltál 55: hálás lesz a tested minden falatért

A banán számtalan, egészségre gyakorolt előnye vitathatatlan. Az idő előrehaladtával pedig még inkább fontossá válik, hogy „jól" együk a banánt.

Igenis nagy különbség lehet banán és banán között, ezt már a színén is láthatjuk. Tudjuk, hogy megvan az előnye a sárga, éretebb banánnak és a zöldebb, kevésbé édeskés gyümölcsnek is. Vajon melyik gyümölcs az, amit 55 éves kor felett érdemes előnyben részesíteni?

Banánt válogató férfi
Így edd a banánt, ha elmúltál 55: hálás lesz a tested minden falatért

A banánt sok esetben még zöld állapotában szedik le, amely később a szállítás során vagy akár otthonunkban érik be.

Ezek a banánok nem olyan édesek, és sokkal magasabb a keményítőtartalmuk, amely később alakul át cukorrá, az érés során.

Már ebből látszik, hogy a sárga és zöld banán közti legfőbb különbség a szénhidráttartalom és annak fajtája. A zöld banán szénhidrátja körülbelül 80 százalékban keményítő, elsősorban rezisztens keményítő, ami segíti a fogyást.

És akkor milyen banánt érdemes 55 év felett fogyasztani?

A zöld banánnak sokkal több jótékony hatása van, ugyanis a fentebb leírtak mellett ez ilyen fajta banán emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, vagyis egyfajta probiotikumként szolgál.

Pektintartalma is számottevő, amivel támogatja az emésztést, és a vércukorszintet is szabályozza, ami idősebb korban kiemelten fontos.

Emellett a zöld banán glikémiás indexe fele annyi, mint az érett társának, ami számszerint 30 és 60. Ez pedig azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan tud felszívódni a szénhidrát a szervezetben. Ami miatt óva intenénk mindenkit a túl sok zöld banán fogyasztásától, az az, hogy puffadást és székrekedést okozhat, illetve azok, akik allergiásak a latexra, azoknak nem ajánlott, mert a latexra hasonlító fehérjéket tartalmaz az éretlen banán.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségért:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...