Kiderült, egészségesebb-e az éretlen banán

Bizony, az érett és az éretlen banán között nem csak a színük a különbség.

Két fajta ember létezik: az egyik a zöldesebb színű banánt veszi le a boltban a polcról, valaki pedig a szép, érett sárgát. Sokan azt gondolhatják, hogy csak az állagukban és a színűkben van különbség, esetleg az ízükben, de az igazság az, hogy kicsit a tápanyagtartalmukban is eltérnek.

Kiderült egészségesebb-e az éretlen banán

Az éretlen banánban található rezisztens keményítő és pektin is, melyek segíthetnek kordában tartani a vércukorszintünket, valamint a bélrendszer és emésztés megfelelő működését.

Ezzel szemben, amint a banán érésnek indul, a cukortartalma is megnő, ami a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél.

Ezek alapján tehát az éretlenebb banán előnyösebb a cukorbetegek számára, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy az érett ne lenne nagyon jó. Az érési folyamatoknak köszönhetően ugyanis az antioxidánsok – a rák és a szívbetegségek ellen védő anyagok – szintje némileg megnő.

Melyik tehát a jobb?

Igazából mind a két fajta tökéletes, hiszen a sárga és a zöld banán is remek kálium-, B6-vitamin-, rost- és C-vitaminforrás. A lényeg csupán annyi, hogy az érett banánt könnyebben feldolgozza a szervezetünk, és több antioxidánst tartalmaz, mint az éretlen. A zöld banán viszont alacsonyabb gyümölcscukor-tartalommal bír, és magasabb a rosttartalma.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...