Megvan a magyarok három legkedveltebb babapiskótája

24 különböző babapiskótát vizsgáltak meg a Szupermenta tesztjén a Nébih szakemberei. A megfelelő élelmiszerbiztonsági szempontok betartása mellett azt is kiderítették, hogy melyik termék a lakosság kedvence.

Megvizsgálták a piacon található babapiskótákat a Nébih szakértői: összesen 24 édesség került a lencse alá, amelyek között volt tej-, laktóz- és gluténmentes is. Jó hír, hogy egyik piskóta sem volt kifogásolható minőségi szempontból, a csomagoláson feltüntetett információkkal azonban nyolc esetben akadt probléma. Az is kiderült, melyik a kedvenc babapiskóta a kóstoltak közül.

Megvannak a kedvenc babapiskóták, csak néhány hibát találtak

Babapiskóták a nagyító alatt

A 24 megvizsgált piskóta ugyan külsőre egész hasonló volt, mégis akadtak olyan tulajdonságok, amelyek megkülönböztetik őket. A forma és a javasolt felhasználás esetében például mindegyik termék megegyezik.

Persze nem lehet mindent „babapiskótának” hívni: a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan meghatározza a kritériumokat.

Így jött végül össze a 24 különböző édesség: 8 babapiskóta (ebből egy gluténmentes) és 16 piskóta elnevezésű termék (szintén egy gluténmentes versenyzővel) vett részt a vizsgálatban.

Az összetevőkkel nincs baj

A piskóták átestek a Nébih laboratóriumában bevett vizsgálatokon, amelyek az élelmiszerbiztonságot és –minőséget nézik. Megmérték a termékek mikotoxin- és akrilamid-tartalmát és a bennük használt tartósítószereket is.

A vizsgálatok elvégzése után a szakemberek megállapították, hogy élelmiszerbiztonsági téren egyik terméknél sem akadt kivetnivalójuk.

Mi van a csomagoláson?

De nemcsak a belső, hanem a külső is górcső alá került: a szakemberek alaposan megnézték a piskóták csomagolását. Egészen pontosan a zsír-, cukor-, fehérje- és sótartalomra vonatkozó jelöléseket.

Azoknál a termékeknél, ahol ez indokolt volt, a glutén-, tej- és laktózmentesség jelölését is átnézték. Minden termék kifogásolás nélkül átment ezen a vizsgálaton is.

Azonban az összetevők feltüntetése nem elég a babapiskóták esetében, mivel a jelentős cukortartalom miatt annak is szerepelnie kell a csomagoláson, hogy milyen életkortól fogyasztható az adott piskóta.

Adott esetben fel kell tüntetni a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. Ezen kívül nem ajánlott a rendszeres fogyasztás csecsemők és kisgyermekek számára sem. Az erre vonatkozó szabályozás folyamatosan alakulóban van.

A minőségi vizsgálat után persze maradt idő a kedvencek megkeresésére is

Akadtak azért hibák is

A 24-ből 8 piskóta esetében találtak problémát a Nébih szakemberei. A hibák az aromával bevitt színezék feltüntetésének hiányát, a tápértékjelölést és az összetevők felsorolását érintette.

Az érintett gyártók ellen hatósági eljárás indult és a felügyelők bírságokat is kiszabtak.

A kedvenc babapiskóták

A minőségi vizsgálat mellett persze maradt idő a kedvencek megkeresésére is: szakértő és laikus kóstolók pontozása után az élmezőny így alakult:

  1. Penny Löffel Biscuits Babapiskóta
  2. Auchan Boudoirs piskóta, friss tojással
  3. Savoiardi cukrozott piskóta

A részletek és még több információ elérhető a Nébih Szupermenta teszt honlapján.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek