Babapékség

Mikortól vezessük be a glutént kisbabánk táplálkozásába? Hogyan kezdjünk hozzá? És utána, hogyan tovább? Tisztázzuk a kérdéseket és indulhat is a babapékségünk otthon!

A glutén bevezetéséről

Sok szülőnek okoz fejtörést a gluténbevezetés időpontja, ami nem csoda, hisz számtalan (sokszor ellentmondásos) ajánlás, tanács kering a világhálón is, nehéz eligazodni, főképp elköteleződni valamelyik mellett. Éppen ezért szakemberhez fordultunk, és megkérdeztük dietetikusunkat:

Bodon Judit dietetikus: A legújabb kutatási eredmények szerint a glutén tartalmú gabonát a szilárd ételek bevezetése során az elsők közé kell helyezni, és 7 hónapos kor előtt bevezetni a szoptatás fenntartása mellett (!) (korábban ezt későbbi időszakra ajánlották). A glutén viszonylag koraibevezetésének célja, hogy ezáltal is csökkenthető a lisztérzékenység kialakulásának kockázata. A glutén egyes gabonákban (pl. búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza) található fehérje, amelyre a lisztérzékenységben szenvedő betegek szervezete kórosan reagál különböző emésztőrendszeri, idegrendszeri tüneteket produkálva. A glutén bevezetésének szerintem a legmegfelelőbb módja, ha pl. gyermekünknek simanatúr vagy kifejezetten a babáknak (lehetőleg natúr, hozzáadott cukor, só, ízesítő nélkül)készített gabonapelyhekbőlvízzel sűrű kását készítünk és ezt anyatejjel vagy gyümölcs-, zöldségpürével összekeverjük. A kifejezetten babáknak készített pelyhek főzése nem szükséges, azokat közvetlenül is keverhetjük az anyatejbe, gyümölcspürébe. Elsőre itt is érvényes, hogy keveset, kóstoló mennyiséget adjunk a babának és fokozatosan emeljük a mennyiséget, nem kell elkapkodni. Ha a baba fogzik, és tud ülni, kaphat a kezébe rágcsálni kiflivéget, kenyérhéjat, de mindig legyünk figyelemmel, nehogy egy nagyobb darabot leharapva félrenyeljen. Egyéves kora után már adhatunk neki tejjel, tojással készült péksüteményeket (pl. kalács, tejes kifli), de lehetőleg kerüljük a magas só-, cukor- és zsírtartalmú péksütik rendszeres kínálását.

Pékség nyílik

Jobb bele sem gondolni, mi mindent tartalmaznak még a szükséges hozzávalókon felül az ipari péktermékek. Hol vannak már a valódi, anyaggal teli kiflik, kenyerek? Tisztelet a kivételnek, de napjainkban sajnos nagyon kevés helyen juthatunk igazán jó minőségű pékáruhoz. Így, ha már túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, sikeresen bevezettük a glutént kisbabánk étrendjébe, kinyithatjuk házi pékségünk kapuit.

Az örök favorit: kifli

Szívesen rágcsálják a kisbabák a kiflicsücsköt. Hogy jó szívvel nyomjuk a kisded kezébe a félhold alakú nagy kedvencet, süssünk kifliket mi magunk, a felfújt bolti helyett.

A házi kenyérnek nincsen párja

Sajnos itt is igaz, hogy nem könnyű jó minűségű kenyérre bukkanni a pékségekben. Süssük hát meg magunk! Ijedelemre semmi ok, lapul tarsolyunkban szuperkönnyű, dagasztás nélküli kenyérrecept is.

Isteni házi kenyérreceptekért kattints a képre >>

{ GALÉRIA = title:Isteni%20h%C3%A1zi%20keny%C3%A9rreceptek, 0,1,2,3,4,5 }

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek