81 százaléknyit drágult a világ egyik legkeresettebb gyümölcse

Meglepő, de az avokádó az, ami ekkora árváltozáson esett át. Egyre több érv amellett, hogy tényleg csak akkor fogyasszuk, ha épp semmi más szezonális nem terem meg nálunk.

Kivételesen nem a krumpliról vagy az almáról lesz most szó – nem más, mint az avokádó döntött 24 éves csúcsot, miután a legnagyobb termesztőnek számító Mexikóban 81 százalékkal emelkedett az ára – írja a Pénzcentrum.

Ennyibe kerül egy láda avokádó?

A zöld superfood egyik legfőbb származási helyén nem kevesebbet, mint 760 pesót, vagyis 12 ezer 700 forintot kérnek egy 9 kilogrammos ládáért.

Fontos adalék az is, hogy a 2021-22-es évben a mexikói avokádótermelés 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva.

Az avokádótermesztés és -fogyasztás kérdésköre nem egyszerű, és elég sok aggályt felvet, erről az ajánlott cikkben bővebben írtunk mi is. Amellett, hogy konkrét maffiahálózat épült az évek során zöld aranyként is aposztrofált, világszerte sosem látott népszerűségnek örvendő gyümölcs köré, a termesztése korántsem környezetbarát, az ültetvények hatalmas vízigényűek – a számítások szerint például 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, így nem kevesen tudatosan bojkottálják.

Mindezek ellenére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon.


Még több hír itt:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek