Az átértékelt sushi

Bizonyára sokan gondolják, hogy a sushi az legtöbbször tekercs („makisushi”) vagy téglatest alakúra formázott rizsen hal, esetleg omlett („nigiri”). Egészen addig én is ebben a hitben éltem, amíg egyszer, éppen március 3-ára, ebédre nem hívott egy japán család, ahol három lány gyerek is volt.

A dátum március 3. azért lényeges, mert ez a „lányok ünnepe” (amolyan gyereknap-féleség, csak lányok számára) Japánban. Japánul hinamatsuri. Ilyenkor a legtöbb japán családban, ahol lányok is vannak, felállítják a „hina dan”-t, ami egy többszintes állvány, tele szebbnél-szebb, színpompás, tradicionális ruhába öltöztetett babákkal. A szintek a régi japán társadalmi hierarchiát ábrázolják, ezért legfelül a császári pár foglal helyet.

Ilyenkor tradicionális, hinamatsurira készülő ételeket fogyasztanak, ezek közül egy a „chirashi zushi”, ami szó szerint „szórt sushi”-t jelent. Ez – tulajdonképpen egy rizses egytálétel; sushihoz való rizs elkeverve különböző színű hozzávalókkal (mint pl. hal, lazac, kaviár, papírvékonyra sült omlett, zöldségek, lótuszgyökér, algák stb.).Amikor először megláttam, enyhe csalódottság, ám ugyanakkor nagy kíváncsiság vett erőt rajtam… A „sushi” szó hallatán én is tekercsekre asszociáltam, helyette viszont egy színpompás egytálétel fogadott.Akkor tudtam meg, hogy a „sushi” nem a sushi-tekercset (maki) és nem is a téglalap formájúra gyúrt rizst (nigiri) jelenti, hanem a rizsecettel, cukorral és sóval ízesített rizst, és sokkal, de sokkal több fajtája létezik, mint a nálunk ismert tekercs vagy a nigiri.A chirashi sushival történt első találkozásom óta minden évben, tavasszal, én is elkészítem a saját változatomat, az itthon is elérhető alapanyagokból.

Chirashi zushi recept

Hozzávalók 4 főre

A rizshez

  • 360 ml kerek szemű, japán rizs („sushi rizs” néven árulják)
  • 360 ml víz
  • 4 ek rizsecet
  • 1 csapott evőkanál barnacukor
  • 1 kk só

A rizsecetet, cukrot és sót összekeverjük egy kis tálkában, hagyjuk feloldódni a cukrot és a sót az ecetben. A rizst mossuk át néhányszor, addig, amíg szinte tiszta, átlátszó víz nem jön le róla. Ezután tegyük fel főni-párolódni a 360 ml vízzel, fedjük le és nagyon lassú tűzön pároljuk puhára. Amikor már az összes vizet magába szívta és puha, zárjuk le alatta a tüzet és lefedve hagyjuk állni még 15 percig. Laza mozdulatokkal és egy vizes fakanállal keverjük át a rizst, majd vegyítsük alaposan az ecetes-cukros-sós keverékkel. A rizs megfelelő elkészítése a sushi készítésének alapja.

A piros retekhez

A retekből vágjunk ki egy cikket, majd szeleteljük fel vékonyan. Egy tálkában keverjük el a rizsecetet és a cukrot (esetleg pici vizet), és forgassuk bele a retekszeleteket! Hagyjuk pár órát (vagy akár egy egész éjszakát) állni. Közben a retek héjából a színanyagok kioldódnak és rózsaszínre-pirosra (festékanyagtól függően) festik a retket.

Az omletthez

  • 1 tojás
  • pár csepp olaj a sütéshez
  • 1 mk szójaszószvagy 1 csipet só

A tojást a szójaszósszal felverjük és nagyon vékony omlettet sütünk belőle. Egy virág (vagy szív alakú szaggatóval) néhány virágot kiszaggatunk a díszítéshez, a maradékot pedig vágjuk össze vékony csíkokra.

Garnélarák

  • 10-15 dkg apró rák

Sós vízben főzzük meg a garnélarákokat (pár perc csak!). Rák helyett használhatunk pl. apró darabokra vágott füstölt lazacot (vagy vékony csíkokra vágott sonkát) is.

Sárgarépa és shiitake gomba

  • ½-1 sárgarépa gyufaszál nagyságúra vágva
  • 2-3 shiitake gomba forró vízbe áztatva20 percre, majd vékonyan felszeletelve
  • 1 dl a gomba áztató vizéből
  • 2 ek cukor
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin (elhagyható)

A gomba áztató vizét keverjük el a cukorral, szójaszósszal és mirinnel, tegyük bele a gyufaszál nagyságúra vágott sárgarépát és a vékonyan felszeletelt gombát és főzzük-pároljuk addig, amíg a répa kicsit megpuhul (maradjon roppanós)!

Spenót

  • 1 marék friss spenót, 600 Watton 1-2 percig mikrózva.

Mielőtt a rizshez keverjük, a levét nyomkodjuk ki kicsit!

Ha minden „adalék” elkészült, akkor óvatos, laza mozdulatokkal keverjük a rizshez. A rizs tetejét, a képen is látható módon díszítsük a retekszeletekkel és a virág alakúra szaggatott omlettel. Megszórhatjuk még száraz serpenyőben pirított szezámmaggal is.

Még több japán recept itt >>

wannabee chef blogja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Azt hittük, már nincs hova tovább: folyamatosan drágul egyik kedvenc...

Ahogy azt megszoktuk az utóbbi időben, mindennek kúszik fel az ára, de van az a lélektani határ, aminél már erősen elgondolkozunk, hogy a kosárba tegyük-e az adott terméket. Sokaknál elképzelhetetlen, hogy a reggelt ne egy kávéval indítsák, de nagyon úgy néz ki, hogy egyre drágábban juthatunk hozzá kedvenc italunkhoz.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...