Anyu húslevesének csak egy kihívója akad: a vietnami pho - Itt lehet a legfinomabbakat kóstolni az ízHUSZÁRok szerint

Tudjuk, Anyu aranyló húslevesével semmi sem veszi fel a versenyt. Azért óvatosan megkockáztatjuk, hogy a vietnami pho se rossz. Sőt...

A - valljuk be - magyarul helyesen kiejthetetlen nevű vietnami húsleves, a phở bò (a továbbiakban egyszerűen: pho) nem csupán egy múló divathóbortnak köszönheti sikerét. A felkapott kaja kétségkívül megérdemli a sikerét.

A pho lelke az a finom alaplé, aminek az aromáját az órákig főtt marhacsont, a pirított hagyma és gyömbér biztosítja. Az alaplevet csillagánizzsal, fahéjjal, római köménnyel, fekete borssal, szegfűszeggel, fokhagymával lehet feldobni. Levesbetétnek koriander, menta, thai bazsalikom, rizstészta és marhahátszín kerülhet bele.

Ha kedvet kaptál, hogy te is elkészítsd ezt az ételt, Kárai Dávid alapos és isteni pho receptjét itt találod!

És most lássuk, ha nincs kedved órákig főzőcskézni, szerintünk hol lehet a legfinomabbakat kapni Budapesten!

OSHO / Budapest, Balzac u. 35.

Személyes kedvencem az OSHO ízes marhahúsos pho-je. Csirkealapú lé is kapható itt, és az is finom, ízes, de ha már pho, akkor legyen marha - persze, lehet velem vitatkozni. A levesbetét mindig friss és bőséges. Főszerkesztőnk, Hering Andris is itt szeret leginkább pho-t kanalazni: ő is a hozzávalók frissességét emelte ki pozitívumként.

FUNKY PHO / Budapest, Mozsár u. 7.

A szabadban való főzésben jártas Bodor Tamás kollégánk a Funky Pho-ra esküszik. Díjazza a sokféle zöldfűszert, és az utólag is a levesbe adagolható halszószt az asztalon. A kedvence a pacalos pho, de a Funky Pho pacalsalátáját is isteninek tartja. Hajnal Stefi, aki a korianderrel nincs jó barátságban, örül, hogy itt nem pakolják meg a levesét automatikusan ezzel a zöld fűszerrel.

HAI NAM / Budapest, Október huszonharmadika u. 27.

Kárai Dávid odavan az itt kapható levesért:"Kérjetek a levesbe nyers tojást! Elég finom ahogy szétroppantod a szádban a sárgáját, majd rámersz egy adag leves, és úgy eszed". Hering Andris is kedveli az itteni pho-t, gyakrán jár hozzájuk is levesezni, de nem tartja egyenletesnek a színvonalat. A bún-levesük azonban szerinte is nagyon korrekt.

VIETNAMI SPECIÁLIS MELEGKONHYA / Budapest, Előd u. 1.

Az egyszerre szuperpontos és enigmatikus nevű étterem levese Bodor Tamást meggyőzte. Tamás szerint nagyon finom, gazdagon fűszerezett az alaplé, bár a levesbetétek nem nyűgözték le kollégánkat.

SÁO / Budapest, Gozsdu udvar, Holló u. 10.

Nemes Nóri járt a pho szülőhazájában, Vietnamban is, ezért ő értelemszerűen erős helyzeti előnyben van velünk, a többséggel szemben, akiknek ez a kaland még kimaradt az életéből. Nóri Saigonban ette a legfinomabb pho-t, sok zöldfűszerrel. A hanoi, észak-vietnami egyszerűbb, kevésbé édeskés verzió kevésbé jött be Nórinak. Idehaza a Sao levesét kedveli a legjobban, még nem okozott neki csalódást az itt kapható pho.

Hànội Xua / Budapest, Ernő u. 30-34.

Sűrű, gazdag pho, amit kérhetünk főtt, vagy fokhagymás sült marhalábszárból. Az északi vonalat erősíti, és nem sajnálták a belevalókat. Külön plusz pont jár azért, hogy az ipari levesboostok helyett házi chilis fokhagymát és szószokat pakolhatunk pluszba a levesünkbe.

Kis pho-töri

A vietnamiak nemzeti ételének számító marhahúsleves szépen példázza, nem csak mifelénk illúzió azt képzelni, hogy a modern korban léteznek önmagukba zárt, külső hatásoktól elszigetelt kultúrák. Mielőtt az 1880-as években a franciák megszállták volna az országot, Vietnamban nem is fogyasztottak marhát, csak a rizsföldeken dolgoztatták ezeket az állatokat. Az egyszerű, tésztás marhahúsleves népszerűségét azonban azok a kínai bevándorlók alapozták meg, akik Jünnanból jöttek szerencsét próbálni Vietnamba. Amikor 1954-ben az ország két részre szakadt, a szegény, kommunista északról sokan délre menekültek, és vitték magukkal kedvenc levesüket is.

A déli, saigoni variánsba a szakácsok sokféle zöldfűszert, lime-levet és babcsírát tesznek. Az északiakat szinte sokkolta ez a felcicomázott pho: ők a saját, letisztult verziójukra esküsznek.

Vietnamban nem cifrázzák túl a körítést. A lényeg a leves

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Másnaposok fejedelmi reggelije: Eggs Benedict és a 7 legjobb budapesti lelőhelye

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...