Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?

Bizonyos ízekre már a méhben fogékonyak leszünk. Ha a várandós anya szeretné, hogy gyermeke jó szívvel egye majd a főzeléket, már szülés előtt el kell kezdenie a ránevelést.

Néhány héttel korábban beszámoltunk arról, melyek is azok a dolgok, amelyek ízlésünket befolyásolják. A korral csökkenő ízlelőbimbóink száma, illetve a társadalmi hatások és tanulás mellett azonban úgy tűnik, egy harmadik tényező is felbukkant. Kutatók szerint már az anyaméhben elkezd formálódni ízlésünk, az anya táplálkozási szokásainak függvényében.

A 21. héttől kezdve a magzat már szinte száz százalékosan érzékeli és különbözteti meg az ízeket, használva ízlelését és szaglását. A magzatvíz egy olyan komplex „első étel”, amely rengeteg ízzel és illattal rendelkező anyagot tartalmaz. És lévén, hogy a folytonos kitettség bármilyen aromát képes megkedveltetni velünk, a méhben megtapasztalt ízeket nagy valószínűséggel a születés után is kedvelni fogjuk.

Amennyiben tehát a jövendőbeli anyukák azt szeretnék, hogy később ne ütközzenek akadályokba a gyerek egészséges táplálása terén, fogyasszanak sok párolt zöldséget, főzeléket - az újszülött így jóval nagyobb eséllyel fogja kedvelni ezeket az étkeket.

Egy amerikai kutatás során egy csoport anya hetente négyszer ivott sárgarépalét a terhesség utolsó trimeszterében, illetve a szoptatás első heteiben. Ezen anyák gyerekei később sokkal szívesebben ettek répából készült pépeket, mint azok a bébik, akiknek anyja csak hébe-hóba fogyasztott ebből a zöldségből.

Egy másik kísérletből az is kiderült, hogy a gyorséttermi ételeknek kitett magzatok agyában a kábítószer-függőséghez hasonló folyamatok játszódtak le: a gyorskaják ízének érzékelésért felelős idegpályák érzékenysége csökkent, és így folyamatosan növekvő mennyiséget kívántak ebből az élelmiszertípusból. Igaz, szerencsére ezt a kísérletet csak laboratóriumi állatokon és azok utódain végezték el, így nem lehetünk biztosak abban, hogy az ember esetében is minden e szerint a minta szerint működne.

Szupercuki videó: hogyan reagálnak a babák, mikor először kóstolnak citromot?

Az anyaméhben érő hatások persze nem döntőek és megváltoztathatatlanok. Mint korábbi cikkünkből is kiderült, az ízlelőbimbók korral csökkenő száma, illetve különböző társadalmi tényezők sokkal erősebb befolyást gyakorolnak. A felnövekvés során megtapasztalt ízvilág, a különböző gasztronómiai kultúrák jellegzetességei, a kísérletező felfedezés és a társaink, barátaink által gyakorolt nyomás sokkal többet nyom a latban. A méhben szerzett tapasztalatok persze mindenképp fontosak, és minden anyának érdemes ezt a tényt figyelembe véve étkeznie, ám ezek az említett behatások nem végérvényesek.

Ti fedeztetek fel valamilyen összefüggést a gyermeketek ízlése és a terhesség alatt fogyasztott ételek között? Vannak olyan példáitok, amelyek cáfolják a tudósok kísérleteit?

(via The Guardian)

Hozzászólások (2)

Mérnök a konyhában

Nekem anyukám mesélte hogy mikor velem volt terhes, rengeteg epret evett és hagymát. És ez nálam is meglátszik! Az epret imádom, már az illatától összefut a nyál a számban, és amint lehet kapni a piacon, nincs megállás. :D A hagymát szintén nagyon szeretem sülve-f?ve-nyersen.

3masmama

Nekem 3 gyermekem van, mindhárom 16-17 hetes korig borzasztó hasfájós volt. Ki merem jelenteni, hogy ehhez nagy mértékben hozzájárult a táplálkozásom. Már pocakos korban is sok zöldséget ettem. A zöldségek nagy száma puffasztó. Mint a cikk is írja, a magzat minden rezgést átvesz. Amikor puffasztó zöldséget ettem, a pocaklakóm sokkal feszültebb volt, és a gyomorszelekt?l ? is szenvedett. Ugyanígy az anyatejjel is átmegy a puffasztó hatás. Rengeteg baba szenved már sajnos a kórházban is, hisz a szoptatós anyáknak rostgazdag étrend miatt egyben rengeteg puffasztó ételt adnak. Ja, nem beszélve az apró magvas gyümölcsökr?l. Szerintem csak óvatosan azokkal a zöldségekkel. Ez az én tapasztalatom...

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek