Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?

Bizonyos ízekre már a méhben fogékonyak leszünk. Ha a várandós anya szeretné, hogy gyermeke jó szívvel egye majd a főzeléket, már szülés előtt el kell kezdenie a ránevelést.

Néhány héttel korábban beszámoltunk arról, melyek is azok a dolgok, amelyek ízlésünket befolyásolják. A korral csökkenő ízlelőbimbóink száma, illetve a társadalmi hatások és tanulás mellett azonban úgy tűnik, egy harmadik tényező is felbukkant. Kutatók szerint már az anyaméhben elkezd formálódni ízlésünk, az anya táplálkozási szokásainak függvényében.

A 21. héttől kezdve a magzat már szinte száz százalékosan érzékeli és különbözteti meg az ízeket, használva ízlelését és szaglását. A magzatvíz egy olyan komplex „első étel”, amely rengeteg ízzel és illattal rendelkező anyagot tartalmaz. És lévén, hogy a folytonos kitettség bármilyen aromát képes megkedveltetni velünk, a méhben megtapasztalt ízeket nagy valószínűséggel a születés után is kedvelni fogjuk.

Amennyiben tehát a jövendőbeli anyukák azt szeretnék, hogy később ne ütközzenek akadályokba a gyerek egészséges táplálása terén, fogyasszanak sok párolt zöldséget, főzeléket - az újszülött így jóval nagyobb eséllyel fogja kedvelni ezeket az étkeket.

Egy amerikai kutatás során egy csoport anya hetente négyszer ivott sárgarépalét a terhesség utolsó trimeszterében, illetve a szoptatás első heteiben. Ezen anyák gyerekei később sokkal szívesebben ettek répából készült pépeket, mint azok a bébik, akiknek anyja csak hébe-hóba fogyasztott ebből a zöldségből.

Egy másik kísérletből az is kiderült, hogy a gyorséttermi ételeknek kitett magzatok agyában a kábítószer-függőséghez hasonló folyamatok játszódtak le: a gyorskaják ízének érzékelésért felelős idegpályák érzékenysége csökkent, és így folyamatosan növekvő mennyiséget kívántak ebből az élelmiszertípusból. Igaz, szerencsére ezt a kísérletet csak laboratóriumi állatokon és azok utódain végezték el, így nem lehetünk biztosak abban, hogy az ember esetében is minden e szerint a minta szerint működne.

Szupercuki videó: hogyan reagálnak a babák, mikor először kóstolnak citromot?

Az anyaméhben érő hatások persze nem döntőek és megváltoztathatatlanok. Mint korábbi cikkünkből is kiderült, az ízlelőbimbók korral csökkenő száma, illetve különböző társadalmi tényezők sokkal erősebb befolyást gyakorolnak. A felnövekvés során megtapasztalt ízvilág, a különböző gasztronómiai kultúrák jellegzetességei, a kísérletező felfedezés és a társaink, barátaink által gyakorolt nyomás sokkal többet nyom a latban. A méhben szerzett tapasztalatok persze mindenképp fontosak, és minden anyának érdemes ezt a tényt figyelembe véve étkeznie, ám ezek az említett behatások nem végérvényesek.

Ti fedeztetek fel valamilyen összefüggést a gyermeketek ízlése és a terhesség alatt fogyasztott ételek között? Vannak olyan példáitok, amelyek cáfolják a tudósok kísérleteit?

(via The Guardian)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!