Amikre a karácsonyi eszköztárban szükség lehet

Amikor az ünnepek alatt felfordul a konyha, mindig a legszükségesebb dolgok hiányoznak elsőként. Itt van néhány ötlet, hogyan kerüljük el az ilyen helyzeteket.

Karácsonykor magától értetődően összegyűlnek a feladatok, amiket az idő szűkében érdemes minél gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban letudni. Ennek érdekében pedig érdemes leltárba venni minden olyan eszközt, amivel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. Ezek megoldásában segíthet az alábbi néhány ötlet.

Olvastad már?

Fagyassz praktikusan karácsonyra!

Nélkülözhetetlen eszközök

Konyhai eszközökben nem lehet eléggé felkészülni az ünnepi sürgés-forgásra, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy minden éppen akkor fogy el, vagy éppen nincs kéznél, amikor a legjobban kellene. Az alábbi eszközök viszont általában lefedik a szükséges repertoár nagy részét.

Alufólia - Lehetőleg minél szélesebb legyen, hogy a frissen sült ételt gond nélkül tudjuk lefedni, ha szükségünk van rá, legyen az tányéron, vagy egy egész sonka formájában.

Műanyag fólia - Amibe szintén bármit becsomagolhatunk a maradék ételtől a hidegtálig.

Sütőpapír - Karácsonyi sütemények, hurka, kolbász, sonka: mindegyik ordít a sütőpapírért.

Műanyag ételtárolók - Ha előre dolgozunk az étellel, akkor azért legyen konyhaközelben, ha a rokonoknak csomagolunk a karácsonyi salátából, azért, vagy ha süteményt szeretnénk megfelelően tárolni, akkor pedig azért.

Fagyasztózacskók - Minden méretben és mennyiségben, karácsonykor pláne szükség lehet rá!

Ételcímkék - Próbáljunk meg olyan ragasztós címkéket beszerezni, amelyek jól ragadnak, hiszen a címkézetlen mélyhűtött zacskókból már csak totózni lehet, hogy mi micsoda.

Fogpiszkáló - Roppant idegesítő tud lenni, amikor a család néhány tagja vákuumosan próbálja meg kiciccegni a karácsonyi ebéd maradékát a fogai közül.

Eldobható fémtálca - Jól jöhet, ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy elfogytak a sütőedények, ám a kolbászt már nincs miben kisütni.

Törlőpapír - Szinte magától értetődő praktikum.

Kihagyhatatlan hozzávalók

Ahogy az eszközök esetében, a hozzávalóknál is fontos, hogy mindenre gondoljunk és minden kéznél legyen - de legalábbis a legszükségesebbek legyenek ott a konyhában.

Tojás - Sütemény, piskóta, hidegtál: a tojás mindenképp elengedhetetlen a karácsonyi bumm előtt és alatt.

Porcukor - Nemcsak díszítéshez, de hozzávalóként is fontos lehet, amit hiába is próbálnánk darált kristálycukorral pótolni.

Lekvár - Szerencsés esetben a nagymamák lekvárok tonnáival látják el a családokat karácsony környékén, de az is lehet, hogy mi magunk tesszük ugyanezt. Márpedig a lekvár szintén elengedhetetlen lehet a süteményekben tobzódó ünnepek alatt.

Vaníliafagylalt - Nyilván előfordulhat, hogy a gyerekeknek nem tetszik egyik sütemény sem, így vész esetére mindig jó, ha van a mélyhűtőben egy doboz vaníliafagylalt, amivel megkínálhatjuk őket, de remekül feldobhatunk vele sok egyéb desszertet is.

Fűszerek - Annyira alapvető kellékek a konyhában, hogy elsőként feledkezünk meg róluk, aztán mikor épp fűszerezni kellene a halászlevet, mindig hiányzik valami. Épp ezért ne felejtsük el leltározni a nagybevásárlás előtt a fűszereket sem.

Majonéz - A legjobb, ha magunk készítünk el egy jó nagy adagot, amit aztán felhasználhatunk a salátákhoz és húsokhoz is kínálhatunk, de a biztonság kedvéért szerezzünk be egy dobozzal a boltból is.

Leveles tészta - Leveles tésztából bármilyen körülmények között meg lehet menteni a helyzetet, ha esetleg váratlan vendégek toppannak be, viszont elfogyott a süti állomány.

Darált dió és mák - Mondani sem kell, mennyire fontos.

Készülékek

Tény és való, hogy az alábbi eszközök sem nem nélkülözhetetlenek, sem nem kihagyhatatlanok, viszont ha kéznél vannak, jelentősen megkönnyíthetik az életünket.

Termométer - A legjobb módja annak, hogy biztosra vegyük a húsunk belső hőmérsékletét és azt, hogy nem főztük túl, vagy épp szárítottuk ki azt.

Hússzeletelő - Ha és amennyiben nem érezzük hagyományos kötelességünknek a húsok felvágását egy szuper éles konyhai késsel, akkor egy elektromos szeletelő remek szolgálatot tud tenni és megkönnyítheti a munkánkat.

Ételmelegítő - Meglehet, hogy késnek a vendégek, a frissensült viszont frissen sült, így valamilyen módon muszáj melegen tartani az ételt. Nos, erre van az ételmelegítő.

Turmixgép - Sosem lehet tudni, mikor lesz szükség egy turmixgépre.

Olvastad már?

Top 5 fűszerkeverék ajándékba

(via BBC GoodFood)

Címlapról ajánljuk

További cikkek