Ami most különösen fontos: így mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt veszünk, különösen fontos, hogy megfelelő körültekintéssel mossuk meg. Nyugi, segítünk! 

A koronavírus-járvány következtében kialakult vásárlási lázban az emberek inkább a kész ételeket vásárolják, mint a friss zöldséget vagy gyümölcsöt. Hogy mennyire lehet elkapni a koronavírust egy zöldség vagy gyümölcs tapogatása miatt? Ben Chapman, Ph.D., az Észak-karolinai Állami Egyetem professzora és élelmezésbiztonsági szakembere szerint ennek nagyon kicsi az esélye.

De jobb félni, mint megijedni alapon, ha gyümölcsöt, friss árut veszünk, alaposan mossuk meg!

Így mossuk meg a zöldségeket/gyümölcsöket

Amanda Deering, Ph.D., a Purdue Egyetem Élelmezéstudományi Tanszékének szakembere szerint először mindent érdemes hideg folyóvíz alatt lemosni. Tehát mielőtt mi magunk is kezet mosunk szappannal, tegyük a kezünket hideg folyóvíz alá, akárcsak a zöldségeket, gyümölcsöket.
A keményebb zöldségek vagy gyümölcsök megtisztításhoz használjunk növényi kefét, amit minden használat után mossunk le fertőtlenítőszerrel és vízzel.

Az alma a legszennyezettebb

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a legtöbb kemikália az almán található, ezután következik a sorban az eper, a szőlő, a saláta, a burgonya, végezetül pedig a vékony héjú gyümölcsök.

Adunk plusz egy tippet: szódabikarbónás gyümölcsmosás

Mossuk le folyóvízzel a port és egyéb szennyeződéseket a gyümölcsökről, majd nagyjából egy liter vízhez adjunk egy evőkanál szódabikarbónát. Tegyük bele a gyümölcsöket, és hagyjuk benne állni 10-15 percig. Ezután újra öblítsük le őket tiszta vízzel, és már ehetjük is!

via thekitchn

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...