Ami most különösen fontos: így mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt veszünk, különösen fontos, hogy megfelelő körültekintéssel mossuk meg. Nyugi, segítünk! 

A koronavírus-járvány következtében kialakult vásárlási lázban az emberek inkább a kész ételeket vásárolják, mint a friss zöldséget vagy gyümölcsöt. Hogy mennyire lehet elkapni a koronavírust egy zöldség vagy gyümölcs tapogatása miatt? Ben Chapman, Ph.D., az Észak-karolinai Állami Egyetem professzora és élelmezésbiztonsági szakembere szerint ennek nagyon kicsi az esélye.

De jobb félni, mint megijedni alapon, ha gyümölcsöt, friss árut veszünk, alaposan mossuk meg!

Így mossuk meg a zöldségeket/gyümölcsöket

Amanda Deering, Ph.D., a Purdue Egyetem Élelmezéstudományi Tanszékének szakembere szerint először mindent érdemes hideg folyóvíz alatt lemosni. Tehát mielőtt mi magunk is kezet mosunk szappannal, tegyük a kezünket hideg folyóvíz alá, akárcsak a zöldségeket, gyümölcsöket.
A keményebb zöldségek vagy gyümölcsök megtisztításhoz használjunk növényi kefét, amit minden használat után mossunk le fertőtlenítőszerrel és vízzel.

Az alma a legszennyezettebb

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a legtöbb kemikália az almán található, ezután következik a sorban az eper, a szőlő, a saláta, a burgonya, végezetül pedig a vékony héjú gyümölcsök.

Adunk plusz egy tippet: szódabikarbónás gyümölcsmosás

Mossuk le folyóvízzel a port és egyéb szennyeződéseket a gyümölcsökről, majd nagyjából egy liter vízhez adjunk egy evőkanál szódabikarbónát. Tegyük bele a gyümölcsöket, és hagyjuk benne állni 10-15 percig. Ezután újra öblítsük le őket tiszta vízzel, és már ehetjük is!

via thekitchn

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek