Az amerikai csokis keksz véletlenül lett a világ kedvence

Monica a Jóbarátokban a világ legjobb csokis sütijét sütő mamija akar lenni - a jelenet elején még ő sem tudja, hogy a recept végig ott van a konyhapolcán!

Elképzelni is nehéz, hogy a világ egyik kedvenc édessége, az Amerikából indult csokis keksz (csokis tallér, csokis süti, kinek hogy) egy véletlennek köszönheti születését és világhódító útját.

A sztori majdnem száz évre nyúlik vissza,1930-ban a Massachusetts-i Whitmanben járunk, ahol Ruth Graves Wakefield és férje, Kenneth egy panziót üzemeltettek.Wakefield asszony dietetikus és hobbiszakács volt, sütik egészen széles palettáját vonultatta fel nap mint nap a panzió vendégeinek, a desszertkölteményeknek pedig hamarosan a környéken is híre ment.

Az éhes vendégeknek süti kell

Úgy tartják, hogy a szükség nyomán születnek a legjobb találmányok, így történt, hogy Ruth egy ősrégi, tradicionális vajas-csokis sütit készített a vendégeknek, menet közben viszont rájött, hogy kifogyott a sütőcsokiból (vagy más néven étbevonóból). Egy élelmes szakácsot semmi nem állíthat meg természetesen, az éhes vendégeknek pedig süti kell - Ruthnak eszébe jutott, hogyAndrew Nestlénemrég meglepte őt egy közepesen édes tábla tejcsokival. Ruth azt gondolta, ez is jó lesz, és majd szépen beleolvad a sütitésztába, ehelyett meglepődve tapasztalta, hogy az apró csokidarabok megoldvadtak ugyan valamennyire, mégis egyben, kis darabokban pöttyözik a sütit. Így született meg a világ első csokis sütije, aminek népszerűsége azóta nemcsak Amerikában, hanem az egész világban töretlen.

Világsztár csokis süti

A sütinek akkora sikere lett, hogy Ruth igazi sztárszakács lett, bostoni és New England-i újságokban publikálta a receptet, amit ropogós csokis sütinek hívott (Chocolate Crunch Cookie). Itt a hódító csokis süti útja nem állt meg, egy országos sugárzású rádióműsornak köszönhetően Amerika-szerte megismerték a ropogós csokis sütit. Természetesen ennek köszönheti a Nestlé is, hogy a csokoládéik eladása az egekbe szállt, Wakefieldék pedigmegállapodást kötöttek az élelmiszeripari óriással, miszerint élethosszig ingyen kapják a csokiellátmányokat a Nestlé-től, cserébe a cég az összes terméke dobozára kinyomtatja Ruth-ék csokis süti receptjét.

A csoki mellé hamarosan csokiaprítót is piacra dobtak, 1939-tól pedig apróra darabolt csokit is készen vásárolhattak a sütéshez a fogyasztók. A Mrs. Wakefield’s Toll House Cookies elnevezésű recept azóta is legendás, emlékeztek aJóbarátokhíres jelenetére, amiben Monica szeretné reprodukálni Phoebe nagymamájának híres csokis sütijét? Húszféle verzió lesütése után kiderült, hogy a Nestlé-receptről van szó!

via GIPHY

Még sok-sok csokis keksz receptet találszITT!

Az eredeti Wakefield-receptaz aprítva kapható Nestlé-csokimorzsás csomagolásán ma is olvasható, de a csokióriás 1983-ban elvesztette a kizárólagossági jogokat a recept és a név fölött, mikor az élesszemű jogászok nem egyértelmű rendelkezéseket fedeztek fel az eredeti szerződésben.

Ezeket olvastad már?

viaBusiness Insider

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk