Amerika legjobb piaca

Legalábbis ezt állítják róla. Igaz, hogy az  USA a legek országa, a San Franciscó-i termelői piac valóban rászolgált hírnevére. Ott voltunk, megnéztük, mondjuk a véleményt!

Az Egyesült Államok keleti és nyugati partja között hatalmas különbségek vannak. Az egyik például az, hogy míg a keleti parton minden étel mellett az általa tartalmazott kalória van feltüntetve, addig a nyugati parton az organic, vagyis bio a kulcsszó a vásárló megnyeréséhez. Egész áruházláncok épülnek a bioárut kereső vásárlók igényeinek kielégítésére, éttermek tucatja hirdeti, hogy csak kezeletlen nyersanyaggal dolgozik, hétvégenként pedig a nagyobb városokat, mint San Francisco és Seattle, ellepik a Farmer's Marketek, vagyis a termelői piacok. San Franciscóban minden kerületnek megvan a maga termelői piaca, ahol a friss zöldségen, gyümölcsön, fűszereken kívül mexikói, dél-amerikai vagy éppen kelet-európai különlegességeket lehet beszerezni. Az egész rendszer csúcsán pedig ott van az öböl partján épült kompkikötőbe települt anyakirályné, a Ferry Plaza Farmer's Market.

A komp épületében vannak állandó árusok, akik nagyrészt olívaolajat, csemegeárut, minőségi borokat, sajtokat és különlegességeket árulnak a világ minden részéről, meglehetősen borsos árakon. Piac hét közben is van, de aki az „igazira" kíváncsi, az szombaton jön le a kikötőbe. A szombati esemény akkor is nagyon érdekes, ha nem akarunk vásárolni, csak éppen nézelődni. A San Francisco-i gasztrofanatikusok ilyenkor tartanak celeblest, a legjobb éttermek sztárséfjei is ide járnak szombatonként vásárolni és inspirálódni. A piac egyik alapelve, hogy csak helyi termelők árulhatják portékáikat – legyen az zöldség, gyümölcs, fűszer, lekvár vagy éppen pékáru.

Jellemző, hogy egy-egy árus egy-, két-, de maximum háromfajta termékre koncentrál, még zöldségeken és gyümölcsökön belül is. Senki nem árul egyszerre barackot és bazsalikomot, epret és sárgarépát. Aki paprikát akar venni, az felkeresi a paprikás pultot – a termelőnél csak paprikát lehet kapni, de azon belül vagy nyolcfélét. Ha van időnk kivárni, míg ránk kerül a sor, rengeteg érdekes információval gazdagodhatunk arról, hogy melyik paradicsomot mihez használjuk – és ha valaki, a termelő biztosan tudja. Érdekes, hogy a nálunk tucatárunak számító tv-paprikát (itteni néven cigánypaprika) csak itt láttam eddig – kilójáért átszámítva 1500 Ft-ot kértek. Sejthetitek, nem vettem meg. Már csak azért sem, mert az itt mindennaposnak számító, otthon levadászhatatlannak számító mexikói csilipaprikák viszont egész baráti áron kínálták magukat ugyanazon a pulton.

Aki itt szeretne heti nagybevásárlást végezni, annak minimum vállalatigazgatónak kell lenni. Nekem életem legdrágább házi tejét itt sikerült beszereznem még tavaly – egy liter sima tehéntejért pontosan 11 dollárt, vagyis 2500 forintot kértek el. Sokan azonban – köztük én is – az élményért járunk ide. A mosolygós árusokért, akik minden esetben adnak kóstolót, még akkor is, ha nem akarunk vásárolni. A mexikói, thai és kínai kifőzdék papírtányérból kínált, olcsó, autentikus fogásaiért, a különleges termelői tanácsokért, és nehezen levadászható receptekért. Én például itt tanultam meg, hogyan kell kaktuszsalátát készíteni. De ezt majd egy másik alkalommal osztom meg veletek...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ételek Amerika születésnapjára >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!