Ajajj! Elfogyott a magyar krumpli - az árak a magasba szöktek

Nagyot drágult a burgonya, mivel elfogyott a hazai termés. Egy kiló krumpliért csaknem kétszer annyit kérnek, mint tavaly.

Elfogyott a magyar burgonya. Mondhatnánk, hogy ez meglepő, de általában csak január végéig, február közepéig tart ki a hazai termés. Ezt Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója is megerősítette a Világgazdaságnak.Magyarországon a levegő páratartalma egyébként alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, a héj alatt foltos lesz. Ezért nem lehet tovább tárolni január-februárnál.

Sajnos a hiánynak köszönhetően az árak is magasba szöktek.Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI)szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

A drágulás jól látszódik a piacokon is, ahol a múlt héten ilyen árakon vehettünk burgonyát:

  • Budapest - Fehérvári úti piac: 248 Ft/kg (nem jelölt hazai)
  • Budapest - Vámház körúti piac: 248 Ft/kg (nem jelölt hazai), 298 Ft/kg (nem jelölt francia)
  • Debrecen: 300 Ft/kg (francia)
  • Szeged: 260 Ft/kg (francia)

A drágulás oka egyébként az is, hogy a rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb krumpli termett, Franciaországban például 30 százalékkal csökkent a jó minőségű áru mennyisége.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben jelentősen kevesebb lett a burgonyatermés. A KSH adatai szerint 1960-ban még 3 millió tonnás volt a termés, ami 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek