Egy teljesen hétköznapi élelmiszer védhet meg a demenciától

Kiderült, hogy egy teljesen hétköznapi élelmiszer fogyasztása serkentheti az agyműködést, sőt még a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Az ausztráliai nemzeti kutatóintézet nemrég annak járt utána, hogy vajon összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás az agy egészségével. A vizsgálatokat azután kezdeményezték, miután már korábbi tanulmányok megállapították, hogy a gombákban található ergotionin segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.

Egy teljesen hétköznapi élelmiszer védhet meg a demenciától

Alulértékelt élelmiszer

Talán nem is tudják sokan, de a gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, hiszen kitűnő élelmirost-forrás. Ezenfelül béta-glükánokat (az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt aktiváló anyag) is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. A gombák továbbá azon kevés élelmiszerek közé tartoznak, amelyek képesek D-vitamint felvenni, vagyis természetes módon tartalmazzák az említett vitamint.

Különleges összetevőt tartalmaz a gomba

A tudósok jelenlegi előfeltételezése tehát az, hogy az ergotionin nevű aminosav csökkentheti a demencia kockázatát, illetve javíthatja a memóriát és a hangulatot is.

Egyre több jel utal arra, hogy a gombafogyasztás összefüggésbe hozható a jó agyi egészséggel. Ez arra vezethető vissza, hogy a gombák olyan összetevőket tartalmaznak, mint az ergotionin, amelyről úgy gondoljuk, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként hat

– mondta Naomi Kakoschke, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) vezető kutatója.

A kutatás keretében továbbá azt is megvizsgálták, hogy a napi ergotionin-fogyasztás milyen előnyökkel jár a kognitív funkciókra nézve olyanoknál, akik korábban memóriapanaszokkal rendelkeztek. A vizsgálatok még jelenleg is folynak, de nagy valószínűséggel hamarosan bebizonyítják majd hipotézisüket a kutatók.

Forrásunk volt.


Még több gomba:

Címlapról ajánljuk

További cikkek