Egy teljesen hétköznapi élelmiszer védhet meg a demenciától

Kiderült, hogy egy teljesen hétköznapi élelmiszer fogyasztása serkentheti az agyműködést, sőt még a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Az ausztráliai nemzeti kutatóintézet nemrég annak járt utána, hogy vajon összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás az agy egészségével. A vizsgálatokat azután kezdeményezték, miután már korábbi tanulmányok megállapították, hogy a gombákban található ergotionin segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.

Egy teljesen hétköznapi élelmiszer védhet meg a demenciától

Alulértékelt élelmiszer

Talán nem is tudják sokan, de a gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, hiszen kitűnő élelmirost-forrás. Ezenfelül béta-glükánokat (az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt aktiváló anyag) is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. A gombák továbbá azon kevés élelmiszerek közé tartoznak, amelyek képesek D-vitamint felvenni, vagyis természetes módon tartalmazzák az említett vitamint.

Különleges összetevőt tartalmaz a gomba

A tudósok jelenlegi előfeltételezése tehát az, hogy az ergotionin nevű aminosav csökkentheti a demencia kockázatát, illetve javíthatja a memóriát és a hangulatot is.

Egyre több jel utal arra, hogy a gombafogyasztás összefüggésbe hozható a jó agyi egészséggel. Ez arra vezethető vissza, hogy a gombák olyan összetevőket tartalmaznak, mint az ergotionin, amelyről úgy gondoljuk, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként hat

– mondta Naomi Kakoschke, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) vezető kutatója.

A kutatás keretében továbbá azt is megvizsgálták, hogy a napi ergotionin-fogyasztás milyen előnyökkel jár a kognitív funkciókra nézve olyanoknál, akik korábban memóriapanaszokkal rendelkeztek. A vizsgálatok még jelenleg is folynak, de nagy valószínűséggel hamarosan bebizonyítják majd hipotézisüket a kutatók.

Forrásunk volt.


Még több gomba:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...