90 napos diéta - tényleg működik?

A 90 napos elválasztó diéta évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Vajon mi lehet a titka? Tényleg javul az anyagcserénk, ha az ételeket szétválogatva esszük?

A 90 napos diétát a szlovén Breda Hrobat és Mojca Poljansek dolgozták ki, és a témáról két nagy sikerű könyvük is megjelent. A szerzők szerint az anyagcsere felgyorsítása elválasztó étrenddel lehetséges: azaz az ételeket a bennük található alapvető tápanyagok alapján csoportokba osztjuk, és elkülönítve, más-más napokon fogyasztjuk. A diéta leírása szerint ez azért szükséges, mert ha a fehérjét, a szénhidrátot és rostot egyszerre kell megemésztenünk, akkor a felszívódás és az anyagcsere is zavart szenved, ami elhízáshoz vezet.

A 90 napos diéta négynapos szakaszokból áll. Fehérjenappal kezdődik, amelyet keményítő nap, szénhidrát nap, végül pedig gyümölcsnap követ. A leírás különbséget tesz a keményítő és a szénhidrát között, holott a keményítő is szénhidrát. Valójában keményítő napon zöldségek, burgonya és rizs, szénhidrát napon pedig tésztafélék és édességek fogyaszthatók. Havonta egyszer a szervezet tehermentesítése céljából egy víznapot is be kell iktatni a gyümölcs- és a fehérjenap közé.

A 90 napos diéta népszerűségének titka:

  • nagy túlsúly esetén jelentős fogyást ígér (5-25kg);
  • könnyen betartható, mert a szabályai egyszerűek;
  • nem igényel állandó kalóriaszámolást;
  • nem jár gyötrő éhséggel;
  • kedvez az édesszájúaknak, mert a szénhidrát napon megengedi az édesség fogyasztását is;
  • semmilyen speciális étrendkiegészítő nem szükséges hozzá;
  • számos mintaétrend és recept is elérhető hozzá;
  • a kúra befejezése után vissza lehet térni a korábbi táplálkozási szokásokhoz.

Bár a módszer segítségével sokan valóban lefogytak, alkalmazásával kapcsolatosan az orvosok és a dietetikusok óvatosságra intenek. Az alapelv, miszerint az élelmiszerek elválasztása a táplálkozás során hozzájárul a szervezet anyagcseréjének gyorsításához, tudományosan nem bizonyított. Ételeink általában egyszerre tartalmaznak szénhidrátot, rostot, fehérjét és zsírt (igaz, különböző arányokban). Ennek megfelelően szervezetünkben az emésztési folyamatok nem különülhetnek el, és nem gátolhatják egymást. Előfordulhat az is, hogy a kúra befejezése után emésztési problémák jelentkeznek.

A 90 napos diéta sikere inkább annak köszönhető, hogy több figyelmet fordítunk az étkezésre és az elfogyasztott ételek mennyiségére. Így kevesebb kalóriát fogyasztunk el, mint korábban. Kétségtelen, hogy ez a diéta is önfegyelemre, mértékletességre és tudatos táplálkozásra nevel, amivel hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez. A tartós testsúlycsökkentéshez és –megtartáshoz továbbra is inkább azt javaslom, hogy kérjük szakemberek segítségét, mert így személyre szabott étrenddel és mozgásprogrammal szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól.

Címlapról ajánljuk

További cikkek