7 flat white Berlinben

Budapest az új Berlin? Ha kávézásról van szó, lehet, hogy igaz ez az állítás. A német főváros hét újhullámos helyét néztem meg közelebbről.

Viszonylag kezdő kávésnak számítok. Félreértés ne essék, egy jó ideje koffeinfüggőségben élem az életemet, és a napkezdésem elengedhetetlen momentuma a reggeli fekete, de az egy teljesen másik műfaj, mint az „újhullámos” kávézás.

A címkézést nem szeretem, de ez esetben elengedhetetlen, hogy megkülönböztessük a kettőt egymástól. Az angol kifejezés, a Third Wave Coffee nem jelent mást, mint egy újfajta hozzáállást: itt a kávékészítés teljes folyamatát a tudatosság jellemzi. Onnantól kezdve, hogy milyen farmról érkezik a kávé, azon át, hogy miként és hogyan pörkölik, egészen odáig, hogy hány fokos vízzel főzik, és milyen tejet öntenek hozzá. Ez az egész szemléletmód nemcsak a kávézás témakörében, hanem a gasztronómia egész területén igen népszerű manapság - gondoljunk csak a „kézműves termékekre” és a „termelői piacokra”. Hasonló elvek érvényesülnek az újhullámos kávézóknál is.

Még én magam sem igazán döntöttem el, hogy én most a divathullámot lovagolom-e meg, vagy valóban érdekel a téma. Mondjuk, ha az előbbi lenne, akkor egyből kiinstagramoltam volna, hogy megvettem egy menő kávés könyvet, és minden egyes latte art-ot szorgosan posztolgatnám más-más filterrel. Mindenesetre, hogy a kérdésre választ kapjak, úgy döntöttem, hogy az egyhetes Berlini vakációm során minden nap más specialitykávézót fogok kipróbálni, és mindenhol ugyanazt, egy flat white-ot iszom majd, hogy az összehasonlítás könnyebb legyen.

Flat white

A recept ugyan régióról régióra változik, de az eredetét Ausztráliában és Új-Zélandon kell keresnünk. A cappuccinóhoz hasonlít a legjobban, csak itt még erőteljesebb a kávéíz, illetve a tetején vékonyabb a habréteg, amit latte arttal díszítenek (ez a hab tetején a minta), nem pedig kakaó- vagy fahéjszórással.

Budapest az új Berlin – sokat hallani ezt a külföldiektől. Lehet vele vitatkozni, de ami az újhullámos kávézást illeti, valamelyes igaz ez az állítás. Kint egy-két évvel korábban rákaptak a műfajra, így nagyobb is a kínálat, és persze a kereslet is. A hét kávézó kiválasztása teljesen esetleges volt: weboldalak ajánlása alapján, illetve a Beanhunter alkalmazás segítségével dőlt el, vagy hogy az aznapi úticélunkhoz mi esett a legközelebb.

1. THE BARN { GALÉRIA = nid:214216 }

Teljesen egyértelmű volt, hogy a THE BARN-t fogjuk legelsőként kipróbálni. A helynek igazi kultusza van, és talán a leghíresebb is Berlinben (amihez az is hozzájárult, hogy volt egy-két botrányuk a kutyák, laptop és babakocsi-háromszögben). Csalódást csak annyiban okozott, hogy nagyon pici, úgyhogy szerencsésnek kell lenni, hogy le is tudjunk ülni. Egyébként mind a kávé, mint pedig a latte art teljesen rendben van, hozza a tőle elvártakat. Ez nem is meglepő egy olyan helytől, akik, amellett hogy támogatják a termelőket, akiktől a kávékat beszerzik, még a főzéshez használt vizet is maguk tisztítják.

THE BARN

Auguststrasse 58, 10119 Berlin Mitte - Még több infó itt!

2. Five Elephant

Az egyik legízlésesebben berendezett kávézó, ahol jártunk, ezért is sajnálom, hogy bent egy normális fotót sem tudtam lőni, mert annyian voltak. Mindenesetre szép, letisztult az enteriőr, amit egy-egy vintage vagy legalábbis annak látszó elemmel dobnak fel. Az óriási, falra függesztett térképeket szerettem a legjobban. A kiváló saját pörkölésű kávéjukról híresek, amit sok kisebb kávézónak szállítanak is; illetve arról, hogy állítólag ők csinálják egész Berlinben a legjobb sajttortát. Ha a cheesecake nem a kedvencünk, akkor is több házi készítésű sütiből válogathatunk. A kávé korrekt, a hab a tetején viszont értékelhetetlen volt. Valószínűleg mi fogtunk ki rossz baristát, vagy jót, akinek rossz napja volt, de a hab egy teljesen szétkenődött, szétesett massza volt, inkább ne is lett volna rajta. Kár.

Five Elephant

Reichenberger Strasse 101, 10999 Berlin Kreuzberg - Még több infó itt!

3. Chapter One Coffee { GALÉRIA = nid:214220 }

Ízléssel itt sincs gond. Mindig elképedek azon, hogy egy-egy lakást vagy üzlethelyiséget milyen könnyen fel lehet dobni kevés pénzből is. Itt például meghagyták az eredeti padlócsempét, ami tökéletesen passzol a szürke falakhoz és a természetes anyagokhoz. Övék a legkedvesebb barista címe, aki egyébként lefülelt engem, és rájött, hogy nem csak a családi fotóalbumba fotózgatok. Ezzel mondjuk semmi gondja nem volt, sőt. A latte art külön dícséretet érdemel, mert nem a szokásos művek egyikét kapjuk, hanem egy saját kézjegyet csorgatnak a poharunkba. A kávézó egyébként szifonos kávékban igen erős, úgyhogy ha az időnkbe belefér, akkor ne hagyjuk ki!

Chapter One Coffee

Mittenwalder Str. 30, 10961 Berlin Kreuzberg - Még több infó itt!

4. Bonanza Coffee { GALÉRIA = nid:214221 }

Saját maguk pörkölik a kávét, amelynek érdekessége, hogy arra törekszenek, hogy éppen csak annyira pirítsanak rá a kávébabokra, amennyire feltétlenül szükséges. Ennek oka, hogy szeretnék megőrizni a kávé eredeti jegyeit és kiemelni az értékeit, nem pedig azt az ízt hangsúlyozni, amit a pörkölő ad neki. Nagyon kellemes a hely atmoszférája, a kávé mellé péksüteményekből is válogathatunk, illetve szuper kávés kiegészítőket is beszerezhetünk.

Bonanza Coffee

Oderberger Str. 35, 10435 Berlin Prenzlauer Berg - Még több infó itt!

5. Café CK

A Café CK-t szerettem én a legkevésbé, pedig minden a helyén van. Lehet, hogy előtte már annyira magasra tették a mércét a többiek, hogy itt is vártam valami különlegeset, amitől más lesz, mint a többi, de nekem csak egy kávézó maradt. Pedig díjnyertes baristájuk van Cory Andreen személyében, és elég szép szortimentből válogathatunk, amelyekből a staff készségesen segít kiválasztani a számunkra megfelelőt.

Café CK

Marienburgerstrasse 49, 10405 Berlin Prenzlauer Berg - Még több infó itt!

6. Silo Coffee

Az egyik legjobb kávét itt kaptuk, de nem volt egyszerű hozzájutni. Első körben legalább negyed órát várunk a kávéra, majd rákérdeztünk, hogy hol van már. Erre közölték, hogy már rég kész van, de elvitelre kértük, és ott volt a pulton. Nem, nem kértük elvitelre, főleg, hogy egy szendvicset is rendeltünk hozzá, amit szintén nem kaptunk meg - egyébként a szendvicsen túl "rendes" ételekből is válogathatunk, ráadásul elég jókból. Mondták, hogy semmi gond, csinálnak akkor egy újat. A flat white meg is jött, de a szendvics még mindig nem. Nagy kár, mert szuper hangulatos a hely, a staff is szimpatikus, de kiszolgálásban van még hova fejlődniük. A kávéjuk egyébként a The Barnból jön.

Silo Coffee

Gabriel-Max-Strasse 4, 10245 Berlin Friedrichshain - Még több infó itt!

7. Oslo Kaffebar { GALÉRIA = nid:214223 }

Ők is a THE BARN-ből szerzik be a kávét, amit nagyon jól el is készítenek. Egyszerű és komfortos, nyugodt a hely, szerethető. Külön érdem, hogy nem csak kávét, bakelitlemezeket is árulnak.

Oslo Kaffebar

Eichendorffstrasse 13, 10115 Berlin Mitte - Még több infó itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek