Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 étkezési illemszabály, amit jó, ha betartasz!

Az íratlan étkezési illemszabályokat manapság egyre kevesebben tartják be, pedig lássuk be, ezek is hozzájárulnak egy kellemes ebéd vagy vacsora eltöltéséhez.

Mindenkivel előfordult már, hogy hibát követett el. A vacsoránál a mobiltelefonját nyomkodta, az étkezés közben teli szájjal, vagy evőeszközzel a kezében beszélt, vagy egyszerűen csak illetlenül előbb kezdett el enni, mint a társaság többi tagja. Ezek azonban apró hibák, amiket ki lehet és ki is kell javítani. Mutatjuk a legalapvetőbb asztali illemszabályokat, amiket érdemes betartanod:

1. Várd meg a többieket!

Akár étteremben, akár otthon étkezel, illendő megvárnod, míg mindenki asztalhoz ül és megkapja az ételét. A fogásokat jó esetben egyszerre szolgálják fel, ha mégsem, akkor se kezdj el enni, amíg másoktól nem kaptad meg rá az engedélyt. Ami még fontos: ne felejts el jó étvágyat kívánni!

2. Használd helyesen a szalvétát!

Egy szépen megterített asztalnál általában szalvéta is van. Ezt széthajtogatva terítsd az öledbe, és ne tedd az asztalra! Ha mosdóba mész, rakd inkább a székedre! Az étkezés végeztével a szalvétát hanyagul összehajtva, a tányér mellé kell tenni, ezzel jelezve, hogy befejezted az étkezést. Textilszalvétát dobni a tányérra illetlenség!

3. Villa a bal kézben!

Felnőtteknél szerencsére ritkán fordul elő, inkább a gyerekekre kell rászólni amiatt, hogy fordítva tartják a villát és a kést a kezükben. A villát nem illik átvenni a jobb kézbe, ahogy vágni sem szabad vele az ételt.

Egy étteremben az sem mindegy, hogyan teszed le az evőeszközöket a tányérra. A legtöbben csak keresztben ráhelyezik őket, pedig jelezhetnek is velük a pincéreknek.

Ez is érdekelhet!

Így jelezz az evőeszközökkel!

4. A só és bors együtt jár

Ha étkezés közben valaki sót kér tőled és borsszóró is van az asztalon, akkor a kettőt együtt kell átadni. Ez a két fűszer olyan, mint egy boldog házaspár, akik sosem akarnak elválni.

5. Ne könyökölj!

A könyököd soha nem pihenhet az asztalon! Ennek egyszerű és gyakorlati oka van: ha az asztalnál könyökölsz, azzal nem csak illetlenséget teszel, hanem behajolsz az asztalra is, amivel akadályozod a beszélgetést a melletted ülők között. Az asztalnál mindig egyenesen ülj, a székedet behúzva, hogy mindenki elférjen mögötted.

6. Beszélhetsz az asztalnál, de...

Gyerekeknek szokták mondani, hogy az „étkezőasztalnál nem beszélünk!”, de azért ez így nem teljesen igaz. Szabad és kell is étkezés közben társalogni, csak arra figyelj, hogy ne épp akkor beszélj, amikor eszel. Senki sem kíváncsi arra, mi van éppen a szádban.

Beszélgetés közben nem illik hadonászni az evőeszközökkel sem. Ha két falat között társalogni támad kedved, akkor előbb tedd le a kést és a villát, ne azokkal próbáld meg elmutogatni, hogy mit szeretnél!

7. Ne telefonozz!

Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van külföldön és Magyarországon is, ahol le kell adni a mobiltelefonunkat, mielőtt asztalhoz ülnénk. Az okostelefon egyre többször kerül elő az étkezőasztaloknál, megrövidítve ezzel a minőségi együtt töltött és az étkezésre szánt időt.

Tudjuk, néha sok múlik azon, hogy időben válaszolj egy telefonhívásra vagy emailre, de gondolj csak bele, hogy 25-30 éve erre még nem volt lehetőség. Ha tudod, hogy mindenképp telefonálnod kell, akkor kérj elnézést, és állj fel az asztaltól. Arra viszont ügyelj, hogy a telefonbeszélgetés ne tartson tovább néhány percnél.

Ezeket olvastad már?

via Daily Meal, Schiffer Miklós: Köszönöm, kérem

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!