8 amatőr hiba, amit egy elegáns étteremben elkövethetünk - így vélekedik a séf és az etikett-szakértő

Ha IGAZÁN elegáns helyre mentek vacsorázni, érdemes pár dologgal tisztában lenni. Már ha zavar, hogy ferde szemmel néz rád a személyzet vagy a szomszéd asztal.

A Business Insider csapata kikérdezett két séfet, egy etikettszakértőt és egy sommeliert, akik elmondták, mik azok a bakik, amikért egy elegáns étteremben szúrósan néznek rád. Lehet persze úgy dönteni, hogy nem érdekelnek az elvárások, de aki valóban meg akarja adni a módját a luxy életérzésnek egy fine-dining étteremben, az kerülje el az alábbi bakikat:

1. Csak online próbálsz asztalt foglalni

A legtöbb helyen, főleg az elegáns luxuséttermekben már online (is) működik az asztalfoglalás, főleg külföldön - de ha nem kapsz helyet, ne add fel, TELEFONÁLJ! Van, hogy ilyenkor derül ki, hogy az étterem nem rakott fel minden szabad helyet az online felületére.

via GIPHY

2. Nem öltözöl ki

Aki nem bírja az alulöltözöttség megalázó érzetét, semmiképp se menjen farmerban, sportcipőben. Közhely vagy sem, ezek a szabályok még mindig állnak, és nem csak a gimis színházlátogatáskor igazak.

Ezt láttad?

11 igen idegesítő dolog, amit egy étteremben átélhetsz - neked mitől pattan el az agyad?

3. Nem tartod be az asztali etikett alapszabályait

A megkérdezett szakértők kiemelték, hogy szerintük mik a legilletlenebb szokások egy étteremben: ha a vendégek "Pincér!"-t vagy "Garcon!"-t kiáltanak fennhangon, ha mustárt vagy ketchupot kérnek az ételhez, vagy ha nem várják be az egész asztaltársaságot italrendelés előtt. Sőt, azt sem kedvelik, ha a hölgyvendégek az asztalon tárolják a táskájukat.

További finomságok, amit kiemeltek:

- a kenyeret törni illik, nem késsel vágni vagy harapni

- a szalvétával diszkréten illik törölgetni a szánkat két oldalt, nem súrolni

- ha végeztünk, a szalvétát a tányér bal oldalára illik helyezni, az evőeszközt pedig a képen látható módon összezárt pozícióban, a villa és kés fejével a 11-es, szárukkal a 4-es óraállás irányában helyezve kell lerakni a tányérra.

Így jelezd, ha végeztél

4. Feltétlen bort akarsz rendelni

Ez nekünk elég szokatlanul hangzik, de az igazi fine-dining éttermekbe valóban vihetjük a saját borunkat - ehhez felszámolnak némi pénzt, körülbelül 35 dollárt palackonként ( ~ 9 ezer forintot), de ezért az összegért (ha kell) behűtik és felszolgálják a borodat, így sokkal jobban jársz, mintha magát a bort is a csábító, de jóval drágább borlapról rendelnéd az étteremben.

5. Nem tisztázod előre az ételallergiádat

Akár már asztalfoglaláskor érdemes megtenni, de legkésőbb rendeléskor - ehhez ma már szinte minden étterem tud alkalmazkodni, így nem kell szuper fogásokat egy az egyben kihagynod, a séf meg fogja oldani, hogy mindenkinek jó legyen. Az utólag közölt allergia meg pláne nem teszi majd őket boldoggá - amikor visszaküldöd a fogást, mert van benne tojás, de rendeléskor nem közölted, hogy allergiás vagy rá.

Ugyanígy, ha sietsz, és egy meghatározott időben kell távoznod, azt is illik előre tudatni a pincérrel.

via GIPHY

6. Ha nem bírsz elszakadni a jól megszokott kedvenc fogásodtól

Egy fine-dining étteremben nem jó ragaszkodni a rántott húshoz - túlzunk, de a lényeg érthető. Lépj ki a komfortzónából, azért vagy egy ilyen helyen, hogy kipróbáld az újításokat, valami olyat, amit otthon nem eszel. Mondjuk polipot csirkemell helyett.

Tudtad?

15 ételrendelés, amit baromira félreértett a pincér

7. Csak az étterem specialitását rendeled

Lehet hogy a kritikákban, amit olvastál, az étterem egy bizonyos fogását emelték ki, ami a specialitásuk, de hidd el, nem csak abban jók. Egy igazi fine-dining étterem mindig változtatja szezonális fogásait, ami a legaktuálisabb, legfrissebb fogásokat vonultatja fel, érdemes azokból mazsolázni!

via GIPHY

8. Félsz kérdezni, nem bízol a pincérben vagy a sommelierben

Nem tudod, mit rendelj? Csak körülbelül tudod, mit szeretnél, és elkelne a segítség? Mindenki szívesen segít, ha kérdezel, és higgy nekik, ha mondjuk azt mondják két alapanyagra, hogy nem illenek össze, vagy ha egy bizonyos bort ajánlanak egy adott ételhez. Ez a szakmájuk.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

lewega

Ez mind csupa sznobság! Egyedül az 5. és a 8. pontnak van értelme!

jakabalabastrom22

Csupán egyetlen hiba létezik: ha csóróként mész elegáns étterembe. Ha nálad a pénz nem számít, és pláne ha nagy borravalót adsz, akkor akkora bunkó lehetsz, mint egy ház, akkor is körül fognak udvarolni.

firstlady

Ha a 3. pontban foglaltakat nem tanulja meg valaki otthon, megette a fene. :) Ha már a borrendelést említi a cikk, engem, vendégként az bosszant, hogy le se tettem a fenekem a székre, máris azt kérdezik, milyen italt hozhatnak. Bisztróban, sokcsillagosban egyaránt, szóval nyilván így tanítják a pincéreknek. Bocsi, de el?bb megnézem az étlapot, és majd a választott ételhez ill? italt rendelek.

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.