6 tipp a tudatos vásárláshoz

Vásárláskor nem csak arra érdemes figyelni, hogy a pénztárcánkat kíméljük, hanem arra is, hogy amit megveszünk, az ne legyen agyoncsomagolva és felesleges nejlonokba tekerve. 

Tudom, mindig mindenki siet és nincs idegzete még ezzel “az ökodologgal” is foglalatoskodni, pedig ha csak kicsit figyelne oda mindenki, sokkal kevesebb szemetet termelnénk. Íme néhány apróság, amit mi is alkalmazunk a mindennapjainkban, és amelyek könnyen beépíthetőek a napi szokásokba - ezekkel már sokat tehetünk egy tudatosabb világért.

Csakis papírba!

Ha nagyobb üzletben vásárolsz pékárut, a nejlon helyett válassz papírzacskót! Ma már egyre több áruház helyezi ki az árupult mellé a papírból készült csomagolóanyagokat is. A zöldlobbi hatással van tehát - eddig a magas költségekre hivatkozva a szupermarketek nem voltak hajlandóak papírzacskókat kitenni.

Újracsomagolás

Zöldségek és gyümölcsök válogatásakor ne vegyél elő újabb és újabb nejlont, hanem a korábbról megmaradt, már használt zacskókat használd újra. Vidd őket magaddal otthonról!

Szatyrot otthonról

Ha már az otthonról hozható tárgyakról beszélünk: ne feledkezz el a bevásárlószatyorról! Ez rosszabb esetben reklámképpel ellátott nejlon - ehelyett javasoljuk, hogy rendszeresíts egy erre a célra tartott textil táskát, alkalomadtán ugye többet is, nagy bevásárlásnál szükség lehet rájuk.

Elemgyűjés

Az elemeket, amiket már nem használsz, ne a kukába dobd! Elemgyűjtőket ma már nagyon sok boltban találsz, de az interneten is tájékozódhatsz, hova vidd őket, ha már nem veszed hasznukat. Egyébként nagyon okos dolog a tölthető elem!

Megmaradt gyógyszer sorsa

Hasonlóképpen járj el a gyógyszerekkel! Ha lejárt a szavatosságuk, vagy egyszerűen csak megmaradtak és már nincsen rájuk szükséged, kizárólag gyógyszertárban válj meg tőlük! Ne dobd őket a kukába, mert egyrészt nagyon környezetszennyezőek, másrészt illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Dobd bele!

Ha piacon vásárolsz, nem kell mindent zacskóba tenni! Figyeld meg, a rutinos piacozók már nem bajlódnak a csomagolással - káposzta, krumpli, gyümölcsök mind-mind nejlon nélkül kerülnek a szatyrukba, táskájukba, kosarukba.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.