5 tévhit a dobozos gyümölcslevekről - kiderül az igazság

A nyári melegben fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás: a ez lehet víz vagy tápanyagban gazdag, egészséges gyümölcslé. De nézzük a gyümölcslé-tévhiteket!

Vajon igaz az, hogy a hosszabb szavatossági idővel rendelkező dobozos gyümölcslevek legalább olyan egészségesek, mint amit otthon készítünk? Az alábbiakban lerántjuk a leplet az 5 legelterjedtebb mítoszról, ami a dobozos gyümölcsleveket övezi.

Ez is érdekelhet:

Első dolog, amit minden reggel meg kell tenned ébredés után

1. TÉVHIT

"Jobb a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen enni, mert így több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a gyümölcslevek."

Tény: a 100%-os gyümölcslevek friss zöldségekből és gyümölcsökből készülnek, így tápanyagtartalmuk közel azonos, tehát tökéletes vitamin- és ásványianyag-források. A termékeket pasztörizálják, de a folyamat nem csökkenti jelentősen a tápértéküket. Felmerült valakiben is, hogy a nagymama által készített gyümölcslevek nem egészségesek? Ugyanez vonatkozik a dobozos gyümölcslevekre is.

via GIPHY

2. TÉVHIT:

"A dobozos gyümölcslevek hozzáadott édesítőszert tartalmaznak és fogyasztásuk nem ajánlott gyermekek számára."

Tény:a dobozos 100%-os zöldség- és gyümölcslevek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – az Európai Parlament által 2011-ben elfogadott tilalomnak megfelelően. Csak olyan természetes cukrokat tartalmaznak, amelyek megtalálhatók abban a zöldségben vagy gyümölcsben, amiből a levek készülnek. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fontos összetevői az étrendünknek, a dobozos 100%-os gyümölcslevek pedig fontos részei lehetnek gyermekeink étrendjének.

3. TÉVHIT:

"A dobozos gyümölcslevek egészségtelenek a tartósítószerek és egyéb mesterséges hozzáadott anyagok miatt."

Tény: a gyümölcslevek gyártása során több követelménynek kell megfelelni, ezeket nemzeti és uniós jogszabályok szabályozzák. A jelenlegi szabályozás értelmében a 100%-os gyümölcslevekhez tartósítószereket, mesterséges színezéket és aromákat tilos hozzáadni.

via GIPHY

4. TÉVHIT:

"A gyümölcsleves dobozok egészségtelenek, a csomagolás alkotóelemei bejutnak az élelmiszerekbe."

Tény: semmi sem állhatna távolabb a valóságtól. A kartondobozoknak különleges szabványoknak és előírásoknak kell megfelelniük, és a fogyasztók számára teljesen biztonságosnak kell lenniük. A kartondoboz kialakítása biztosítja a benne lévő tartalom megfelelő védelmét az olyan külső tényezők káros hatásaival szemben, mint a levegő, a nedvesség vagy a fény. A Tetra Pak kartondobozai például legnagyobb részben papírból készülnek (átlagosan 75%), de tartalmaznak műanyagot (20%) és alumíniumot (csak 5%). A doboz többrétegű szerkezete garantálja, hogy a termék megőrzi frissességét tartósítószerek nélkül, az alumíniumréteg pedig (az emberi hajszálnál vékonyabb) aszeptikus védőréteget képezve gátolja a mikrobák bejutását a gyümölcslébe. Ez az alumínium réteg soha nem érintkezik közvetlenül a doboz tartalmával.

Receptajánló:

5. TÉVHIT:

"A kartondobozok szennyezik a környezetet, mivel műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak."

Tény: a kartondoboz, amelyet például a Tetra Pak is gyárt, több anyagból álló csomagolás, amely teljes mértékben újrahasznosítható. A viszonylag egyszerű rétegelválasztási technológiának köszönhetően papír, műanyag és alumínium különíthető el a feldolgozásra használt ún. hidropulperben, így kiváló minőségű másodlagos nyersanyag nyerhető. A karton újrahasznosítása során a cellulózból papírtermékek készülnek, míg a műanyagot és az alumíniumot a műanyagiparban hasznosítják - például kerti bútorok előállításához.

A gyümölcs- és zöldséglevek értékes vitamin- és ásványi anyag források, sokféle antioxidánst tartalmaznak, míg a természetes gyümölcslevek és püré gyümölcslevek értékes rostokat is tartalmaznak. A napi étrendet tökéletesen kiegészítik, biztosítva az alapvető tápanyagokból szükséges mennyiséget, támogatva az immunrendszer működését, szabályozva az emésztőrendszert és lelassítva az öregedési folyamatot.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek