5 szuper tipp, hogyan ehetsz olcsó(bba)n vegánként

Gyakori tévhit, hogy a vegán kaják drágák. A valóság viszont az, hogy a vegán diéta pont annyira drága, mint bármelyik másik - amennyire mi szeretnénk.  

Nem állítom persze, hogy a kifejezetten VEGÁN-nak kikiáltott, remekül designolt termékek, növényi sajtok, virslik vagy vegán édességek nem túlárazottak, viszont ha belegondolunk, a tényleg jó minőségű húsok, sajtok, és desszertek sem olcsóak.

Sült zöldségek dióval - használj bátran olajos magokat!

Szerencsére tök finomakat ehetünk egészségesen vegánként is. Gondolj csak a legolcsóbb és legalapabb élelmiszerekre, mind vegán: babfélék, fagyasztott zöldségek, tészta, rizs, krumpli, hagyma, alma, olaj, stb. Ha ezeket választod fő kalóriaforrásként, garantálhatom, hogy kevesebbet fogsz költeni, mint bármikor előtte.

Paprikás krumpli - kolbász nélkül is működik, tetejére meg mehet vegán tejföl, ami egyre több helyen kapható

Itt az én 5 szuper tippem, hogyan ehetsz pénztárcabarátan vegánként:

1. Töltsd fel magad jó szénhidrátokkal!

Teljes kiőrlésű vagy durumtészta, magos-rostos, szintén teljes kiőrlésű kenyérfélék, barnarizs, köles, zabpehely, hajdina, bulgur és társaik. Van olyan, aki nem szereti a jó szénhidrátokat?

2. Válassz okosan zöldségeket és gyümölcsöket!

A szezonális és helyi zöldségek verhetetlenek mind árban, mind vitamintartalomban. Ugyanez a helyzet a fagyasztott árukkal.

Zöldségcurry - mindig szezonálisból főzz, az olcsóbb!

3. Magokat a diófélék helyett!

A legtöbben imádjuk a diót, kesudiót, és pisztáciát, ezek viszont elég drága finomságok. Használj napraforgó-, tök-, vagy szezámmagot inkább, ezek általában sokkal olcsóbbak, viszont ugyanannyira egészségesek. Próbáld ki legközelebb a menő amerikai kesus receptet napraforgómaggal, meglepően jó lesz!

4. A babfélék a legjobb barátaid!

Nem túlzás, tényleg nem találsz a világon jobb barátot, mint a bab- és lencsefélék. Finomak, egészségesek, tele vannak fehérjével, és nagyon olcsóak. Szinte bármilyen étel tetejére szórhatsz egy adag lencsét vagy babot, plusz remekül használhatóak sűrűsítőként szinte bármibe (igen, még édes ételekbe is).

A lencsefőzeléket egyáltalán nem muszáj tejtermékkel felhúzni

5. Szárazat a friss helyett!

Nem állítom, a friss fűszerek, főleg a friss zöldfűszerek egészen mások, mint a szárítottak. Viszont a legtöbb receptben nyugodtan használj szárított fűszereket, a különbség nem nagy, viszont tény, hogy így olcsóbban kijössz.

Olcsón vegánosíthatjuk még a különféle főzelékeket, ha önmagukkal vagy krumplival sűrítjük őket, de készíthetünk egy jó káposztás/paradicsomos/mákos/zöldséges tésztát vagy bármilyen levest sok zöldséggel, levesbetéttel, sőt, krémlevest is, szintén a főzelékekhez hasonló módon.

Ezt láttad?

7 vegán étterem Budapesten, ahol a húsevők is elégedettek lesznek

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek