Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 klasszikus étel, amit felvidéki nagyszüleim és szüleim másképp készítettek

Összegyűjtöttem, mik azok az ételek, amiket Felvidéken másként értelmeznek a szüleim, mint ahogy itt, Magyarországon készítik.

Korábban már írtam arról, hogy mik azok az ételek, zöldségek, gyümölcsök, amit régiónként, családonként másképp neveznek az emberek. Most azt próbáltam meg összegyűjteni, hogy mik azok az ételek, amikről felnőttként tudtam meg, hogy másképp is lehet nevezni, vagy készíteni őket, mint ahogy szüleimtől vagy nagyszüleimtől tanultam. A Felvidékről származom, és meglepő módon, sok különbözőséget találtam abban, ahogy ott készültek az ételek, és ahogy itt Magyarországon. Nézzünk egy rövid listát:

1. Főzelékek

Gyerekkoromban utáltam a főzelékeket, mert tejes levesek voltak. Anyukám a mai napig úgy főzi a főzeléket, hogy sok tejet tesz bele, lisztes habarást, és kevés krumplit, babot, vagy borsót. A finomfőzelék teljesen ismeretlen fogalom volt számomra 20 éves koromig, miközben itt az iskolai menzák egyik favoritja. Szörnyen hangozhat, de felnőttként pont azért szerettem meg a főzelékeket, mert nem úgy főzöm őket, mint anyukám:

2. Grízes tészta

Ismerőseim jelezték, hogy a grízes tésztát édesen szokták enni. Nálunk mindig sós volt, néha meg is pirítottuk picit a tűzhelyen, és savanyúsággal ettük, uborkával vagy csalamádéval.

3. Aranygaluska

Nem szerettem az aranygaluskát, mert úgy ismertem, mint egy száraz, sült tésztát, amit vaníliapudinggal kell enni. Aztán megismertem a cukrozott diós változatot, ami fényévekre volt az otthoni változattól, és azóta bármikor jöhet belőle.

4. Mákos bejgli

Mi az hogy bejgli? Halhattuk régen a Felvidéken, ahol karácsonyra kalácsot sütnek. Ne tévesszen meg senkit a megnevezés, a két étel ugyan az, a tészta és a forma egy kicsit eltérő. A Csallóközben a kalács kifejezés állandósult a szlovák „kolács” szó miatt. A bejgli szót csak a budapesti barátaim szájából, és a reklámokból hallottam.

5. Rakott krumpli

A magyar rakott krumpli tojásból, krumpliból és kolbászból készül, jó sok tejföllel. A felvidéki változat viszont gyakrabban készül „párkival”, azaz krinolinnal. A kolbászos változattal is Magyarországon találkoztam először.

Rakott krumpli, ahogy én szeretem:

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!