5 hasznos tipp sikeres fogyókúrázóktól

Te is ismersz valakit, akinek sikerült tényleg, eredményesen lefogynia? Mi lehet az ő titka?

Mi a titok? Gyakran elmélázunk azokon a történeteken, amelyek hosszútávú, eredményes súlycsökkenésről, életmódváltásról szólnak. Elméletben tudjuk, mit kellene tennünk, a gyakorlati megvalósítás azonban gyakran kudarccal végződik. Bár akiknek sikerült látszólag különféle diétákat folytatnak, más-más sportot űznek, de talán van néhány közös dolog, amit megszívlelhetünk.

1. Reális, elérhető célok

15 kg fogyás egy hónap alatt fantasztikusan hangzik, de a megvalósítása nem életszerű, és egészségesnek egyáltalán nem nevezhető. Mindenképpen konkrét célt tűzzünk ki magunk elé, a “nyárra lefogyok” nem valószínű, hogy működni fog. Ha van 10 kg súlytöbbletünk, tervezzünk például 2kg fogyást havonta, így a szervezetünket sem terheljük meg túlzottan a változásokkal, és nagyobb eséllyel érjük el a célunkat. Ne csak az elérni kívánt kilót, cm-t tervezzük meg, de legyen egy jó forgatókönyvünk az étkezésben tervezett változtatásokra és a fizikai aktivitás bevezetésére, rendszeressé tételére.

Olvass el egy sikertörténetet!:

-40 kg fokozatosan: ez Szilvi története

2. Étkezési napló

Ez lehet a hagyományos papír-toll verzió, de egyre több applikáció áll a fogyókúrázók rendelkezésére, így bármikor feljegyezhetők az adatok. Azok, akik rendszeresen vezetik, hogy mikor, mit és mennyit ettek és ittak sikeresebbek voltak a fogyókúrájukban már egy hét naplóvezetés után is. A napló vezetése segíthet a rendszeres étkezés megvalósításában, nyomon tudjuk követni a nassolásokat, és gyakran fény derül rá, hogy jóval többet eszünk, mint hisszük. A naplóvezetés esetenként visszatartó erő is lehet, talán kétszer is meggondoljuk a második szelet sütemény elfogyasztását. Rögzíthetjük hetente a súlyunkat vagy a cm-ben történő változásokat, és a kisebb-nagyobb sikerek erőt adhatnak a folytatáshoz.

Olvastad már?

Ezért írj étrendi naplót!

3. Támogató közösség

A legtöbb sikeres fogyókúrázó nem egyedül csinálja! Van aki a család egy érintett tagjával veselkedik neki, de ha nem, akkor is fontos tudatni terveinket az otthoniakkal, akik így jobban figyelnek ránk - pl. felhagynak a csokis keksz otthoni raktározásával-, és biztatnak, átlendítenek a kritikus pontokon. A közösségi média is segítségünkre lehet, az életmódváltás egyszerűbb, ha olyanokkal osztjuk meg a problémáinkat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi. Segítséget kérhetünk, ha már kifogytunk vacsoraötletekből, és mások tapasztalatai segítségével esetleg könnyebben vesszük a bukkanókat, ráadásul kisebb az esély, hogy az egész tervünket feladjuk, mert mindig lesz valaki, aki a folytatásra biztat.

Olvastad már?

7+1 egyszerű ok, amiért többet eszel a kelleténél

4. Főzés otthon

Persze, ez sokak számára nagy kihívás, de a sikeres fogyókúrázók tapasztalatai szerint jobban járunk, ha lehetőségeink szerint mi magunk készítjük el az ételeinket. Akik nem főztek, sokkal gyakrabban lépték túl egy-egy étkezésnél az energiamennyiséget, főleg a zsír és a cukor bevitele ugrott meg. Az otthoni főzésnél a só csökkentése is egyszerűbben ment, valamint könnyebb volt elérni a megfelelő mennyiségű rost bevitelét is.

Olvasd el ezt a sikersztorit is!:

"Hétköznapi siker": -20 kg/4 hónap

5. Mozgás

A rendszeres, heti ötszöri mozgás beépítése a mindennapokba szintén a sikeresek listáján van. Fontos a célkitűzés, a fokozatos terhelés, és a motiváció fenntartása. Hosszútávon pedig az működik a legjobban, ha nem “kényszersportot" űzünk, hanem olyat, amiben tényleg kedvünket leljük.

A türelem, a kitartás, az evés helyett más stresszlevezető technika és a reggelizés is sok életmódváltó listáján szerepel, ezek segítségével talán mi is jobban felvértezve vághatunk neki a feladatnak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.