5 hasznos tipp sikeres fogyókúrázóktól

Te is ismersz valakit, akinek sikerült tényleg, eredményesen lefogynia? Mi lehet az ő titka?

Mi a titok? Gyakran elmélázunk azokon a történeteken, amelyek hosszútávú, eredményes súlycsökkenésről, életmódváltásról szólnak. Elméletben tudjuk, mit kellene tennünk, a gyakorlati megvalósítás azonban gyakran kudarccal végződik. Bár akiknek sikerült látszólag különféle diétákat folytatnak, más-más sportot űznek, de talán van néhány közös dolog, amit megszívlelhetünk.

1. Reális, elérhető célok

15 kg fogyás egy hónap alatt fantasztikusan hangzik, de a megvalósítása nem életszerű, és egészségesnek egyáltalán nem nevezhető. Mindenképpen konkrét célt tűzzünk ki magunk elé, a “nyárra lefogyok” nem valószínű, hogy működni fog. Ha van 10 kg súlytöbbletünk, tervezzünk például 2kg fogyást havonta, így a szervezetünket sem terheljük meg túlzottan a változásokkal, és nagyobb eséllyel érjük el a célunkat. Ne csak az elérni kívánt kilót, cm-t tervezzük meg, de legyen egy jó forgatókönyvünk az étkezésben tervezett változtatásokra és a fizikai aktivitás bevezetésére, rendszeressé tételére.

Olvass el egy sikertörténetet!:

-40 kg fokozatosan: ez Szilvi története

2. Étkezési napló

Ez lehet a hagyományos papír-toll verzió, de egyre több applikáció áll a fogyókúrázók rendelkezésére, így bármikor feljegyezhetők az adatok. Azok, akik rendszeresen vezetik, hogy mikor, mit és mennyit ettek és ittak sikeresebbek voltak a fogyókúrájukban már egy hét naplóvezetés után is. A napló vezetése segíthet a rendszeres étkezés megvalósításában, nyomon tudjuk követni a nassolásokat, és gyakran fény derül rá, hogy jóval többet eszünk, mint hisszük. A naplóvezetés esetenként visszatartó erő is lehet, talán kétszer is meggondoljuk a második szelet sütemény elfogyasztását. Rögzíthetjük hetente a súlyunkat vagy a cm-ben történő változásokat, és a kisebb-nagyobb sikerek erőt adhatnak a folytatáshoz.

Olvastad már?

Ezért írj étrendi naplót!

3. Támogató közösség

A legtöbb sikeres fogyókúrázó nem egyedül csinálja! Van aki a család egy érintett tagjával veselkedik neki, de ha nem, akkor is fontos tudatni terveinket az otthoniakkal, akik így jobban figyelnek ránk - pl. felhagynak a csokis keksz otthoni raktározásával-, és biztatnak, átlendítenek a kritikus pontokon. A közösségi média is segítségünkre lehet, az életmódváltás egyszerűbb, ha olyanokkal osztjuk meg a problémáinkat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi. Segítséget kérhetünk, ha már kifogytunk vacsoraötletekből, és mások tapasztalatai segítségével esetleg könnyebben vesszük a bukkanókat, ráadásul kisebb az esély, hogy az egész tervünket feladjuk, mert mindig lesz valaki, aki a folytatásra biztat.

Olvastad már?

7+1 egyszerű ok, amiért többet eszel a kelleténél

4. Főzés otthon

Persze, ez sokak számára nagy kihívás, de a sikeres fogyókúrázók tapasztalatai szerint jobban járunk, ha lehetőségeink szerint mi magunk készítjük el az ételeinket. Akik nem főztek, sokkal gyakrabban lépték túl egy-egy étkezésnél az energiamennyiséget, főleg a zsír és a cukor bevitele ugrott meg. Az otthoni főzésnél a só csökkentése is egyszerűbben ment, valamint könnyebb volt elérni a megfelelő mennyiségű rost bevitelét is.

Olvasd el ezt a sikersztorit is!:

"Hétköznapi siker": -20 kg/4 hónap

5. Mozgás

A rendszeres, heti ötszöri mozgás beépítése a mindennapokba szintén a sikeresek listáján van. Fontos a célkitűzés, a fokozatos terhelés, és a motiváció fenntartása. Hosszútávon pedig az működik a legjobban, ha nem “kényszersportot" űzünk, hanem olyat, amiben tényleg kedvünket leljük.

A türelem, a kitartás, az evés helyett más stresszlevezető technika és a reggelizés is sok életmódváltó listáján szerepel, ezek segítségével talán mi is jobban felvértezve vághatunk neki a feladatnak.

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?