Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.

148 kávéfőzőt hasonlított össze a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi laboratóriumi mérések eredményei alapján - volt köztük kapszulás, automata és manuális készülék is. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. A tesztben 21 márka kávéfőzői szerepelnek, közülük 126 elérhető jelenleg az itthoni boltokban, 22 pedig nemrégiben kifutott termék. Ez utóbbiak eredményeinek publikálásával a Tudatos Vásárlók a használt készülékek vásárlásának megfontolására ösztönöznek.

Mennyibe kerül, ha kapszulás kávét iszunk?

A tesztben szereplő kapszulás készülékek ára 15 ezer forinttól indul, 120 ezer forintért juthatunk hozzá a legdrágább típushoz. Az eredményből ismét látszik, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb. A tesztelt termékek közül 25 ezer forintért már vásárolhatunk elég jó eredményeket elért kapszulás gépet. Ez olcsónak tűnik elsőre, a kapszulás gépeknél azonban állandó költségként számolnunk kell a kapszulák árával is. Egy kávékapszula ára jelenleg mintegy 70 és 200 Ft között van, azaz ha csak napi 2 kávéval számolunk, akkor a kapszulás kávé fogyasztása éves szinten további 50-150 ezer forint kiadást jelent.

Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120 Ft-ba kerül a jobb minőségű kávé, ez évi 30-88 ezer forint. A tesztben élmezőnyében végzett automata és manuális gépek ára 120 és 350 ezer forint között van.

A kapszulás kávéknál további komoly kérdés a nagy mennyiségű hulladék

Habár, ahogy fent írtuk, van alternatíva, illetve egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség még mindig eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest.

Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek, így könnyen készíthető velük cappuccino.

Két fő típus közül választhatunk:

A manuálisnál minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. Ennél a típusnál sok készülék a teafilterhez hasonló kávépárnával (pod) is működik. A sima manuális készülékek viszonylag megfizethetők, általában 100 ezer forint alatt vannak.  Meglepő módon ezen a típuson belül az egyik legjobban teljesítő modell a legolcsóbb. 

Aki ragaszkodik a frissen őrölt kávéaromához, annak érdemes inkább automata, vagyis darálóval ellátott készüléket választania, amely mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét darálja le. Ezek a készülékek a drága kategóriába tartoznak, 100 ezer és 800 ezer forint közötti árat kell értük fizetni, a legjobbak között azonban 200 ezer forinttal a zsebünkben már tudunk válogatni. 

A teszt részletes eredménye előfizetés ellenében itt érhető el.

3+1 tipp az extrán fenntartható kávéfőzéshez

Csodálatos dolgokat lehet találni az interneten, ha az ember szeretné a kávéfőzést olcsón, ráadásul hosszútávon olcsón megúszni. Ha valaki az amerikai típusú, hígabb kávét kedveli, akkor ajánljuk kedvencünket, a porcelánból készült, fém szűrős kávéfőzőt, ami papírszűrő nélkül használható és könnyen tisztítható. Nagyon nehéz összetörni, 1-4 adag elkészítésére alkalmas, és ha nem mindenki a feketét szereti, akkor akár chai lattét is készíthetünk vele.

További zero waste típusú, olcsó, tartós és viszonylag kevés hulladékkal járó kávékészítő eszköz a french press. Ennél sincs szükség elektromosságra, se kapszulára, se papírszűrőre, csak durvára őrölt kávéra és forró vízre. Intenzív, testesebb aromájú kávét lehet készíteni vele, mint egy csepegtetős tölcsérrel, mivel a kávéőrlemény a szűrőbetétben közvetlenül keveredik a forró vízzel, így a kávéolajok az italban maradnak. A dugattyús eszközben néhány perc alatt, méretétől függően akár nagyobb mennyiségű, finom kávét készíthetünk el.

A klasszikus kotyogós kávéfőző az egyik legkézenfekvőbb megoldás azoknak, akik az erős kávét kedvelik. Kis helyen is elfér, és ha jó gyártótól vásárolunk, akkor akár több évtizedig is szolgálhat, könnyű tisztítani és karbantartani - csak a gumitömítést kell néha cserélni rajta. Azoknak pedig, akik ragaszkodnak a kapszulás kávéhoz és a fenntarthatóságról sem szeretnének lemondani, a gyártók kifejlesztették a fém tölthető kapszulát. Több gyártó készülékeihez is lehet már ilyet kapni. A kapszula egyszerű használhatósága így ugyan elvész, cserébe viszont megtölthetjük mindig frissen őrölt vegyszermentesen termesztett bio vagy épp etikusan termesztett fairtrade kávéval.

Ha egyaránt fontos számunkra a jó kávé, a környezet védelme és a méltányosság is, akkor a Tudatos Vásárlók tanácsa: válasszunk fenntartható eszközöket, és lehetőség szerint igyunk fairtrade kávét!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Segítünk megfejteni, mit jelentenek a kódok a tojások héján

Emelje fel a kezét, aki tudja, milyen információkat rejt a tojáson található betűkből és számokból álló jelölés! A jelölés első elemét, azt, hogy mélyalmos vagy például ketreces tojásról van-e szó, sokan ismerik, de most végigmegyünk az egész soron, hogy legközelebb tudatosabban szemlélhesse mindenki az abszolút fehérjeforrást.

Karsai Roni

További cikkek