11 szakácskönyv őszre, amiből egyet biztosan Neked találtak ki

2019-ben számos gyönyörű színes szakácskönyv és gasztronómiai írás jelent meg. Böngéssz a legjobbak közül - ezek a kötetek szerintünk nem hiányozhatnak a konyhádból!

Ebben az évben is végeláthatatlanul sok receptes könyv jelent meg a könyvesboltok polcain. Majd' egy tucatot végiglapozva szinte lehetetlen lenne megmondani, melyik az, amelyik feltétlenül kell egy konyhába: a vegetáriánus ételektől kezdve a maradékmentő fogásokon át egészen a főzés alkímiájáig szinte minden tematika felmerül, így akár mindegyik kötetnek érdemes lehet helyet keríteni otthon.

Íme 11 nagyszerű könyv 2019-ből, amelyek ősszel tökéletes olvasmányként szolgálhatnak kezdő és haladó szakácsok számára egyaránt (de az is jó, ha csak gyönyörködünk bennük.)

Dr. Stuart Farrimond: A főzés tudománya

Rántsuk le a leplet a konyhai mítoszokról! A főzés tudománya forradalmian új szemléletű kötet, amely segít, hogy jobban megértsük a konyhai folyamatokat, és ezáltal profibban, kreatívabban főzhessünk.
A főzés tudománya messze túlmutat egy egyszerű szakácskönyvön, talán azt mondanám, hogy olyan, mint a főzés anatómiájának enciklopédiája. Rendkívül jól tagolt és átlátható minden fejezet és téma, a húsválasztástól a halsütésen át egészen a tökéletes piskótáig és kovászig minden megtalálható benne. Pontos és érdekes írás, amely segítségével mindenki beleláthat a főzés alkímiájába.

Tanja Dusy: Smörgas -Finomságok a deszkán

A svédeknek különleges szertartásaik vannak. Naponta többször is engedélyeznek maguknak kávészünetet (ezt ők így hívják: 'fika'), aminek mindig mindenkor stabil tartozéka egy szendvics, a smörgas.
Ez az élénk színekkel felturbózott, kompakt könyv tele van egyszerű, könnyű és könnyed receptekkel, a rengeteg gyönyörű fotó pedig azonnal meghozza a kedvünket ahhoz, hogy a következő családi/baráti összejövetelre ne csak egy egyszerű mártogatóssal, de számos zöldséges, húsos, krémes finomsággal készüljünk húsevő és vegetáriánus szeretteinknek egyaránt.
A szakácskönyvben található 100 receptet az olasz, spanyol, görög, francia, skandináv és keleti kultúrák, valamint az évszakok jegyében állította össze Tanja Dusy.

Csigó Zita: Morzsaparty - Tudatos konyha maradékok felhasználásával

A könyv maradékok felhasználásával mutat új, izgalmas recepteket.
Kreatív, kifinomult és nagyon praktikus. Csigó Zita legújabb könyvéből nemcsak azt tanulhatjuk meg, hogyan készítsünk maradékokból finom ételeket, de azt is, hogyan gazdálkodjunk, legyünk környezettudatosak, és miként varázsoljunk finom ízeket a tányérra még egy hosszú, fárasztó nap után is. Bár Zita már a könyv elején leszögezi, receptjei nem diétásak és mentesek, több recept is teljes kiőrlésű alapanyagokból készült. A döntést azonban, hogy milyen hozzávalókkal dolgozunk, teljesen ránk hagyja a szerző.

Alexis Gabriel Ainouz: Így főz egy francia srác

Alex aka French Guy Cooking vagyis Alexis Gabriel Ainouz első szakácskönyvében megtalálhatod a legjobb receptjeit: az egyszerű omlettet vagy a tökéletes palacsintát (reggelire, ebédre vagy vacsorára is akár), az igazi, házilag készített pizzát, az elképesztően egyszerű rament, a legeslegjobb hamburgert, amit kóstoltál, a francia hagymalevest (mégiscsak egy francia írta ezt a könyvet), vagy a csodálatos csokoládétortáét, amiért barátaid örökké hálásak lesznek neked.
Alexis rendkívül könnyed módon adja át nekünk tudását, szinte lépésről lépésre mondja el (és mutatja meg), hogyan főz ő, és hogyan csatlakozhatunk mi is az ő franciásan színes, izgalmas és különleges ételekkel teli világához. A könyvben a receptek mellett rengeteg tanácsot és trükköt tanulhatunk el a fiatal fiútól, az Így főz egy francia srác nagyon könnyed olvasmány a kezdő szakácsok és a francia konyha iránt érdeklődők számára is.

Jo Pratt: A rugalmas vegetáriánus

A rugalmas vegetáriánuskiegyensúlyozott és ízletes ételeket tartalmaz, ideális megoldás, ha kevesebb húst szeretnél enni, a családtagjaid vagy egy vacsoraparti résztvevői között vannak vegák és húsevők is, vagy egyszerűen csak odafigyelsz, hogy a hozzávalók fenntartható forrásból származzanak, ne zsigereljék ki a természetet, esetleg olcsóbbak és egészségesebbek is legyenek.
Jo Pratt könyvét azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kicsit kreatívabbak lenni a konyhában. A könyv receptjei könnyen alakíthatóak át vegetáriánusból húsosba, az ételfotók mellett pedig tippeket is olvashatunk arról, hogyan nyerhet teret konyhánkban a vegetáriánus étkezés.

Rosie Marie Donhauser: Több mint 70 mártás

Több mint 70 recept az alapmártásoktól a serpenyős mártásokon, a salátaönteteken és a mártogatókon át az édes mártásokig. Minimális munkával maximális élvezet: csak pár lépés elkészíteni egy tökéletes mártást. Lehengerlő sokféleség: klasszikus, egzotikus, kiadós és könnyű mártások halhoz, húshoz, zöldséghez... és még sok minden más.
Ezt a könyvet azoknak ajánljuk, akik a már megszokott ételeket szeretnék feldobni egy-egy izgalmas mártással. Halhoz, húshoz, zöldséghez, tésztához, salátához, édességhez egyaránt találunk ízletes és könnyen elkészíthető ötleteket, az alapokat és a „nehezebb” mártások receptjét könnyedén magunkévá tehetjük. Ha valami igazán egyedi ízre vágysz, a Több mint 70 mártás ott pihen a polcodon.

Gelb Tatjána: Színes konyha – Kreatív ételek a tányéron

Könyvében Tánya megmutatja, hogy a konyhaművészet és a festészet milyen remek párost alkot. A nem mindennapi fogásokat olyan mesterien tálalja, hogy azok kész műalkotásokká válnak: csendélet, tájkép, tetszetős vázlat, de gyerekrajz is megjelenik a tányéron. A könyvben szereplő 44 étel között találni ínycsiklandó előételeket, salátákat, leveseket, vegetáriánus és húsos főételeket, valamint mennyei desszerteket, amelyeket maga Tánya örökített meg gyönyörű képeken.
A Színes konyha minden szempontból jó választás: Tatjána a főzést a képzőművészettel ötvözve gyönyörű és ínycsiklandó ételeket mutat az olvasóknak, ráadásul minden recept nagyon érthetően és átláthatóan van leírva. Külön szerettük, hogy a szerző minden recepthez egy kis eligazítást is írt arról, hogyan érdemes ízlésesen tálalni az elkészült fogásokat.

Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve

Kövi Pál, híres New York-i vendéglős a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket.
A szakácskönyvet azután megtöltötte irodalmi-gasztronómiai esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A könyv először 1980-ban Bukarestben jelent meg magyarul (pár évvel később New York-ban angolul.) Most "újratöltötték" Kövi alapművét: a receptek maradtak, az esszéket pedig újakra cserélték.
A kötet szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Demény Péter, Andrei Dósa , Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga Júlia, Nyáry Krisztián, Papp Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi, Szederkényi Olga, Tatár Zoltán, Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István.
Az Erdélyi lakoma újratöltve a gasztronómia és az irodalom szerelmeseinek szól, minden egyes esszé csodálatos és egyedi történeteket mesél el kortárs íróink tollából, a receptek viszont a klasszikus erdélyi konyháról adnak nekünk különleges képet. Ez a könyv nem a fotókról és a látványvilágról szól, sokkal inkább olyan írás, amit pokrócba bugyolálva egy meleg tea mellett olvasunk a fáradt őszi és téli délutánokon. Aki a gasztronómia szerelmese, biztosan örül majd egy ilyen „fogásnak”.

Salamon Magda: Egy csipet józan íz

,,Sem szakácskönyvekre szakosodott kiadó, sem szakácskönyvek lelkes gyűjtője nem vagyok. Viszont nagy becsben tartom a műfaj néhány emlékezetes darabját, amilyen ez a könyv is. Elképzelni sem tudnám az életemet jó ételek nélkül, és senki másnak sem kívánnék íztelen életet. A jó étel - legyen bár egyszerűbb vagy bonyolultabb kompozíció - éppúgy feltölt és boldogít, mint bármely más jól sikerült alkotás. Ráadásul elfogyasztani éppoly izgalmas, mint csodálni vagy elkészíteni. Miközben kutatjuk az alapanyagok természetét és a kombinációk titkát, a világ természetes rendjét kutatjuk: ízek és állagok újabb harmóniái nyílnak meg, szinte végtelenül.
Számomra éppen ezért a maradandó szakácskönyv nem holmi fényképészeti és nyomdatechnikai remek, nem is tévéséfek színes-vaskos dedikálókártyája, hanem - mint ez a könyv - bevezetés az ízek és alapanyagok kultúrájába."
Salamon Magda a Nők Lapja munkatársaként már sikert aratott Főzzünk másképp is című, Monspart Évával közösen írt szakácskönyvével. Az Egy csipet józan íz egyszerre ötvözi a modern és az egészen régi szakácskönyvek hangulatát, képek helyett lényegre törő, pontos receptekkel valamint alapfogalmak magyarázatával van tele ez a kompakt, szép illusztrációkkal megtűzdelt könyv. Horváth Ilona, F. Nagy Angéla és Frank Júlia rajongóinak kötelező darab!

Mautner Zsófi: Főzőiskola – Alapreceptek A-tól Z-ig

Mautner Zsófi 2013-ban debütáló Főzőiskola című könyvsorozatának célja, hogy összegyűjtse és korszerű módon mutassa be azokat az alaprecepteket, amelyekre bármely háztartás stabilan építkezhet, legyen szó a konyhai műveletekkel még csak barátkozó kezdőkről vagy a már rutinosabb haladókról. Az Alapfok, Középfok és Felsőfok kötetekkel teljessé váló sorozat most egy kötetben, új receptekkel kiegészített, átdolgozott kiadásban jelenik meg, hogy hivatkozási pontként, alapszakácskönyvként szolgálhassa az olvasókat.
Visszafogott, jól áttekinthető könyvet forgathatunk a kezünkben Mautner Zsófi jóvoltából, aki ezúttal tényleg az alapokat mutatja meg nekünk, mégis minden fogás tartalmaz valami apró különlegességet, ettől pedig egyáltalán nem az az érzésünk, mintha csak alapreceptekkel dolgoznánk. A fejezetekre bontott könyvben minden szakasz végén mi magunk is szerzőkké válhatunk, Zsófi több oldalt is fenntart saját receptjeink számára. Kezdő és haladó szakácsoknak egyaránt ajánljuk!

Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Szeretnél növényeket termeszteni, de nincs kerted? Semmi gond! A Konyhakert a lakásban bemutatja, hogyan termeszthetünk ízletes és csodaszép zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket - a saját otthonunkban.
A könyv többek között megmutatja, hogyan használhatjuk ki legjobban a teret és a fényeket, milyen növényt termesszünk, és hogyan gondozzuk őket, valamint abban is útmutatást ad, hogyan rendezzük el növényeinket otthonunkban.
Az áttekinthető ábrák és a részletes útmutatók segítségével könnyedén nevelhetünk otthon epret, csilipaprikát vagy akár narancsfát is. A felfüggesztett befőttesüvegekben pompázó fűszerektől a muffintartóban zöldellő vízitormáig a könyvben bemutatott kompozíciók legalább annyira finomak, mint amennyire szépek. Bár a Konyhakert a lakásbannem szakácskönyv, általa könnyen megtanulhatjuk az otthoni zöldség- és gyümölcstermelés csínját-bínját.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!