11 minitrükk, hogyan spórolj a vízzel

A víz kincs - ez az egyik legelcsépeltebb, de legigazabb közhely, ha környezetvédelemről, esetleg spórolásról van szó. Ne folyasd csak úgy!

A következő cikk összegyűjtött nektek, nekünk néhány triviális, hétköznapi életben is könnyen betartható trükköt és megoldást, hogy sok-sok csepp ivóvizet megőrizzünk magunk és a környezet számára. Mert néha nüansznyi változtatásokkal is nagy dolgokat vihetünk végbe! És spórolhatunk!

1. Fogmosás

Alap, de muszáj megemlíteni. Ne folyasd a csapot, míg fogat mosol! Mégis minek?

2. Hajmosás minden nap

Sem a hajadnak nem jó a mindennapos hajmosás, hiszen leoldja róla a természetes olajokat és kiszárítja azt, de sok-sok vizet is pazarol.

3. Mosás

Válassz gazdaságos gépet és mosáskor ECO programot, csak annyi vizet használj, ami tényleg szükséges, (kézi mosásnál is), és csak akkor indíts mosást, ha tele a dob, a ruhák pedig valóban koszosak. Ergo egyszer felvett, még simán tisztának mondható nadrágot, pulcsit, pólót ne dobj a szennyesbe csak megszokásból.

4. WC-öblítés

WC-t csak valódi WC-zés után öblíts, tehát csak mert beledobtál két nagyobb porcicát vagy egy zsepit, nem kell elpazarolni több liter vizet egy öblítéssel. Ugyanez vonatkozik a papírtörlőkre vagy a - tévesen - a WC-be dobott tamponra, betétre, stb. Ezek amúgy is dugulásveszélyesek, így a kukában a helyük!

5. Mosdóba dugót

Légy régimódi: dugd be a mosdót, miután teleengedted vízzel, és logikus sorrendben tisztálkodj benne: először mosd meg az arcod, kezed, meg amit kell, aztán borotválkozz, végül moss fogat (öblítéshez természetesen megnyithatod a csapot.)

6. Ne folyasd!

Amíg megvárod, hogy az épp kívánt hőfokú hideg- vagy melegvíz folyjon ki a csapból, az addig elfolyó mennyiséget tárazd be egy lábasba, edénybe, és főzd abból a húslevest, vagy öntözz vele virágot, sőt, (bébi)fürdéshez is jól jöhet, stb. Légy kreatív, ne feleslegként tekints rá!

7. Tusolj!

Egy gyors zuhany és egy megengedett kád között megannyi liter a különbség, válaszd az előbbit, ha csak teheted! 5-10 perc legyen a limited.

8. Hideg víz kell?

Ugyancsak ne engedd potyára addig a csapot, amíg kellően hideg vizet engedhetsz a limonádédhoz - helyette tarts mindig 1-2 üveg vizet a hűtődben!

9. Kancsózz!

Tarts a konyhában egy vizeskancsót, és étkezésekkor abból töltsetek a poharatokba - mindenki annyit, amennyit biztosan meg is iszik. Nálunk kevésbé bevett szokás, de Amerikában pl. kérés nélkül öntik újra tele a poharadat vízzel az éttermekben - ne hagyd, csak ha szomjas vagy!

10. Kisebb kád, alacsonyabb nyomású zuhanyfej

Ehhez nem is kell komment. Ezeket vedd, ha teheted.

11. Jégkocka

Ez is víz ám!!! Ha felesleges, vagy leesett a földre, szintén gyűjtheted a már említett növényöntöző edényedbe, vagy rögtön rá is dobhatod a virágföldre!

(via remodelista)

Címlapról ajánljuk

További cikkek