11 minitrükk, hogyan spórolj a vízzel

A víz kincs - ez az egyik legelcsépeltebb, de legigazabb közhely, ha környezetvédelemről, esetleg spórolásról van szó. Ne folyasd csak úgy!

A következő cikk összegyűjtött nektek, nekünk néhány triviális, hétköznapi életben is könnyen betartható trükköt és megoldást, hogy sok-sok csepp ivóvizet megőrizzünk magunk és a környezet számára. Mert néha nüansznyi változtatásokkal is nagy dolgokat vihetünk végbe! És spórolhatunk!

1. Fogmosás

Alap, de muszáj megemlíteni. Ne folyasd a csapot, míg fogat mosol! Mégis minek?

2. Hajmosás minden nap

Sem a hajadnak nem jó a mindennapos hajmosás, hiszen leoldja róla a természetes olajokat és kiszárítja azt, de sok-sok vizet is pazarol.

3. Mosás

Válassz gazdaságos gépet és mosáskor ECO programot, csak annyi vizet használj, ami tényleg szükséges, (kézi mosásnál is), és csak akkor indíts mosást, ha tele a dob, a ruhák pedig valóban koszosak. Ergo egyszer felvett, még simán tisztának mondható nadrágot, pulcsit, pólót ne dobj a szennyesbe csak megszokásból.

4. WC-öblítés

WC-t csak valódi WC-zés után öblíts, tehát csak mert beledobtál két nagyobb porcicát vagy egy zsepit, nem kell elpazarolni több liter vizet egy öblítéssel. Ugyanez vonatkozik a papírtörlőkre vagy a - tévesen - a WC-be dobott tamponra, betétre, stb. Ezek amúgy is dugulásveszélyesek, így a kukában a helyük!

5. Mosdóba dugót

Légy régimódi: dugd be a mosdót, miután teleengedted vízzel, és logikus sorrendben tisztálkodj benne: először mosd meg az arcod, kezed, meg amit kell, aztán borotválkozz, végül moss fogat (öblítéshez természetesen megnyithatod a csapot.)

6. Ne folyasd!

Amíg megvárod, hogy az épp kívánt hőfokú hideg- vagy melegvíz folyjon ki a csapból, az addig elfolyó mennyiséget tárazd be egy lábasba, edénybe, és főzd abból a húslevest, vagy öntözz vele virágot, sőt, (bébi)fürdéshez is jól jöhet, stb. Légy kreatív, ne feleslegként tekints rá!

7. Tusolj!

Egy gyors zuhany és egy megengedett kád között megannyi liter a különbség, válaszd az előbbit, ha csak teheted! 5-10 perc legyen a limited.

8. Hideg víz kell?

Ugyancsak ne engedd potyára addig a csapot, amíg kellően hideg vizet engedhetsz a limonádédhoz - helyette tarts mindig 1-2 üveg vizet a hűtődben!

9. Kancsózz!

Tarts a konyhában egy vizeskancsót, és étkezésekkor abból töltsetek a poharatokba - mindenki annyit, amennyit biztosan meg is iszik. Nálunk kevésbé bevett szokás, de Amerikában pl. kérés nélkül öntik újra tele a poharadat vízzel az éttermekben - ne hagyd, csak ha szomjas vagy!

10. Kisebb kád, alacsonyabb nyomású zuhanyfej

Ehhez nem is kell komment. Ezeket vedd, ha teheted.

11. Jégkocka

Ez is víz ám!!! Ha felesleges, vagy leesett a földre, szintén gyűjtheted a már említett növényöntöző edényedbe, vagy rögtön rá is dobhatod a virágföldre!

(via remodelista)

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?