10+5 tipp a tökéletes Márton-napi sülthöz

Kemence nélkül sem lehetetlen isteni liba- vagy kacsasülttel elkápráztatni a vendégeket. Eláruljuk, mitől lesz kívül ropogós, belül puha, vagyis olyan, amilyennek lennie kell!

Egész liba/kacsa sütése

Ha sok vendéget várunk az újbor ünnepén, vagy nagy a család, készítsünk egész libát vagy kacsát. Az egészben sült szárnyasnak már a látványa is lenyűgöző.

 1. A megtisztított szárnyast konyhai papírtörlővel töröljük nagyon szárazra. (Minél több nedvességet itatunk le a bőréről, annál ropogósabb lesz a külseje.)
 2. Ha tölteléket is teszünk a belsejébe, ügyeljünk rá, hogy lazán töltsük meg, ne tömjük tele.
 3. Fűszerezés: alapfűszerek a só és frissen tört bors, ha ennél kifinomultabb ízekre vágyunk, a kakukkfű vagy a rozmaring jöhet számításba. Még finomabb a végeredmény, ha egy negyedelt vöröshagymát és egy félbevágott egész fokhagymát is teszünk a hús mellé.
 4. Sütőbe téve az első 15-20 percben magasabb hőfokon süssük (220 fok), majd mérsékeljük a hőt (180 fokra).
 5. Kezdjük a sütést úgy, hogy a hátára fektetjük a libát/kacsát, majd többször megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
 6. Amíg a hús puhul, lefedve süssük. Csak az utolsó 20 percre távolítsuk el a fedőt vagy alufóliát, hogy ropogósra pirulhasson a külseje.
 7. A kisülő zsírt időnként öntsük le a tepsiből, egy keveset azért hagyva az alján. Sütés közben locsolgassuk a szárnyast a pecsenyezsírral.
 8. Ha elkezdenének a csontok végei és a szárnyvégek megégni, tekerjük be alufóliával.
 9. Az egész szárnyas sütési ideje kilogrammonként 25 perc (180 fokon), aki nem szeretné a rozén sütött húst, kalkuláljon 30-35 perccel. (Túlsütni sem szabad, mert kiszárad!)
 10. A sütés befejeztével ne feledkezzünk meg a hús pihentetéséről: fóliával letakarva 15-20 percet hagyjuk magára tálalás előtt.
Ropogós - omlós libacomb recept

Mell és comb sütése

Ha csak két főre készül a vacsora, célszerű az egész szárnyas helyett combokat vagy melleket sütni.

 1. Ekkor is a húsok minél alaposabb leitatásával kezdjük az előkészületeket.
 2. A combok és a mellek bőrös felét irdaljuk be (átlósan), vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba. Így könnyebben kisül a zsír.
 3. A combokat tepsiben süssük, lefedve, a végén a fóliát eltávolítva pirítsuk.
 4. A melleket először szárazon felhevített serpenyőben süssük, először bőrös oldalukkal lefelé. A kisülő zsírt öntsük le, oldalanként 5-5 percig süssük. (Fordításkor a húsba szúrni tilos, használjunk csipeszt!) Végül dugjuk 160 fokos sütőbe 5-10 perce.
 5. A tepsiben vagy serpenyőben visszamaradt szaftot némi alaplével felöntve, beforralva, a végén vajkockákkal behúzva finom mártást kapunk a sülthöz. (Az egészben sütéskor.)

Trendi sütési módok

Ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, próbáljuk ki az újonnan divatos sütési módszerek egyikét: konfitáljunk vagy készítsük a Márton-napi húslakomát alacsony hőfokon. Az utóbbinál ügyeljünk arra, hogy teljesen száraz legyen a szobahőmérsékletű hús, mielőtt a sistergő serpenyőben körbepirítjuk. (Egy 30 dekás liba- vagy kacsamellnek kb. 40-45 perc sütési idő elegendő 100 fokon.)

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Nagyon finom imádjuk mindig igy készitem.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.