10+5 tipp a tökéletes Márton-napi sülthöz

Kemence nélkül sem lehetetlen isteni liba- vagy kacsasülttel elkápráztatni a vendégeket. Eláruljuk, mitől lesz kívül ropogós, belül puha, vagyis olyan, amilyennek lennie kell!

Egész liba/kacsa sütése

Ha sok vendéget várunk az újbor ünnepén, vagy nagy a család, készítsünk egész libát vagy kacsát. Az egészben sült szárnyasnak már a látványa is lenyűgöző.

 1. A megtisztított szárnyast konyhai papírtörlővel töröljük nagyon szárazra. (Minél több nedvességet itatunk le a bőréről, annál ropogósabb lesz a külseje.)
 2. Ha tölteléket is teszünk a belsejébe, ügyeljünk rá, hogy lazán töltsük meg, ne tömjük tele.
 3. Fűszerezés: alapfűszerek a só és frissen tört bors, ha ennél kifinomultabb ízekre vágyunk, a kakukkfű vagy a rozmaring jöhet számításba. Még finomabb a végeredmény, ha egy negyedelt vöröshagymát és egy félbevágott egész fokhagymát is teszünk a hús mellé.
 4. Sütőbe téve az első 15-20 percben magasabb hőfokon süssük (220 fok), majd mérsékeljük a hőt (180 fokra).
 5. Kezdjük a sütést úgy, hogy a hátára fektetjük a libát/kacsát, majd többször megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
 6. Amíg a hús puhul, lefedve süssük. Csak az utolsó 20 percre távolítsuk el a fedőt vagy alufóliát, hogy ropogósra pirulhasson a külseje.
 7. A kisülő zsírt időnként öntsük le a tepsiből, egy keveset azért hagyva az alján. Sütés közben locsolgassuk a szárnyast a pecsenyezsírral.
 8. Ha elkezdenének a csontok végei és a szárnyvégek megégni, tekerjük be alufóliával.
 9. Az egész szárnyas sütési ideje kilogrammonként 25 perc (180 fokon), aki nem szeretné a rozén sütött húst, kalkuláljon 30-35 perccel. (Túlsütni sem szabad, mert kiszárad!)
 10. A sütés befejeztével ne feledkezzünk meg a hús pihentetéséről: fóliával letakarva 15-20 percet hagyjuk magára tálalás előtt.
Ropogós - omlós libacomb recept

Mell és comb sütése

Ha csak két főre készül a vacsora, célszerű az egész szárnyas helyett combokat vagy melleket sütni.

 1. Ekkor is a húsok minél alaposabb leitatásával kezdjük az előkészületeket.
 2. A combok és a mellek bőrös felét irdaljuk be (átlósan), vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba. Így könnyebben kisül a zsír.
 3. A combokat tepsiben süssük, lefedve, a végén a fóliát eltávolítva pirítsuk.
 4. A melleket először szárazon felhevített serpenyőben süssük, először bőrös oldalukkal lefelé. A kisülő zsírt öntsük le, oldalanként 5-5 percig süssük. (Fordításkor a húsba szúrni tilos, használjunk csipeszt!) Végül dugjuk 160 fokos sütőbe 5-10 perce.
 5. A tepsiben vagy serpenyőben visszamaradt szaftot némi alaplével felöntve, beforralva, a végén vajkockákkal behúzva finom mártást kapunk a sülthöz. (Az egészben sütéskor.)

Trendi sütési módok

Ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, próbáljuk ki az újonnan divatos sütési módszerek egyikét: konfitáljunk vagy készítsük a Márton-napi húslakomát alacsony hőfokon. Az utóbbinál ügyeljünk arra, hogy teljesen száraz legyen a szobahőmérsékletű hús, mielőtt a sistergő serpenyőben körbepirítjuk. (Egy 30 dekás liba- vagy kacsamellnek kb. 40-45 perc sütési idő elegendő 100 fokon.)

Címlapról ajánljuk

További cikkek