Ropogós - omlós libacomb recept

Ropogós - omlós libacomb
Ropogós - omlós libacomb
130 perc / előkészület: 10 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvencünk a liba és kacsasült. Többször szoktam készíteni az év folyamán, nemcsak kizárólag ünnepnapi étel (Karácsony, vagy Márton nap). Most pl. saját eltevésű őszibarackkal, és finom jázmin rizzsel ettük. Mindig puha, omlós húst tudok ezzel a sütési móddal készíteni. Sütöttem már nagyobb családi ünnepekkor is (egyszer 25 combot, több menetben, egy  50. szülinapra!) vendégeknek, barátoknak is. Nagy siker mindig, azt hiszem mondhatom :-)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Száraz vörösbort kínálnék hozzá, pl. egy jófajta cabernet sauvignon-t.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – 0 vércsoport, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, Márton-nap
nehézség: közepes
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült libacomb, libasült
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alapos tisztítás után a húst jól besózzuk, a bőrét is. Egy tepsibe helyezzük, a bőrükkel lefelé.
  2. A sütőt előmelegítjük 220°C -ra, és betesszük a húst. Kb. 35-45 perc alatt nagyjából kisül a bőréből az összes zsír, és ekkor megfordíthatjuk a combokat. Ezt az oldalt is sütjük kb. 30-35 percet. Kicsit színesedjen is meg! A felesleges zsírt szedjük ki a combok alól, de még maradjon kb. fél cm magasan. Utána szorosan fedjük le a tepsit alufóliával, és tovább sütjük, azaz puhítjuk, kb 20-30 percet. Az idő elteltével ellenőrizzük, hogy elég puha-e.
  3. Vegyük vissza a sütő hőfokát 190°C-ra.
  4. Ha omlós, puha a hús, levesszük a fóliát, és kb 15 percet még visszatesszük, hogy még szebb színt kapjon.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 130
össznézettség: 169 595
elküldve: 41
receptkönyvben: 784
elkészítve: 71/78
Facebookon megjelent: 3

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Wendus
Wendus szo, 2017-11-11 10:11

Ma ismét ez a recept szerint csinálom a Márton napi liba sültet.
Az előző is nagyon jól sikerült,és bízom benne hogy ma is így lesz :)
Üdv: Wendus

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2017-11-11 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

csillagszem22
csillagszem22 szo, 2017-02-25 21:00

Azt mondják a száraz libacombnál nincs rosszabb. De van: ha ezen felül még az egész lakást libazsír tömény illata lengi be és a sütő a ráégett zsírtól takarításra vár. Azt hiszem az kimaradt a receptből, hogy a megadott időtartamok hízott libacombra vonatkoznak, sajnos a pecsenye libacomb ennyi sütési idővel szinte tepertővé száradt. Nem tudtam, sírjak vagy nevessek a végeredményen. Azt esetleg valaki meg tudná mondani, hogy pecsenye libacombot hogyan kell sütni? Akkor talán még egyszer megpróbálom. Bár biztosan nem télen, mert kicsit körülményes a lakás állandó szellőztetése.

sivatag
sivatag p, 2017-11-17 16:40

Szia Csillagszem22! Egy nagy lábosba fektesd bele a besózott libacombokat (vagy kacsacombokat, vagy 2,5 cm-es vastagságú nem kiklopfolt csontos tarjaszeleteket) Rakjál bele 2 - 3 gerezd fokhagymát egészben és egy púpos teáskanálnyi pirospaprikát. Önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje. Fedd le. Forrald föl, majd 170 - 180 fokon főzd egészen addig, amíg a vizet elfövi és a zsírja sercegni kezd alatta, ezzel kapja meg a saját zsírjában sült egyedülálló fenséges ízt. Ekkor tedd be a sütőbe mostmár fedő nélkül ( én alsó felső sütésen 180 fokon még 20 percig átsütöm abban a lábosban, amelyben eredetileg főtt). Ha van grill fokozatod, akkor azt használd. ...Hidd el, nem fog kiszáradni, zamatos szaftos lesz, a külseje pedig pirított, épp annyira ropogós amennyire kell és szép piros színű. 20 percnél semmiképp ne kell tovább sütni!... Én más fűszereket nem használok, mert a libának/kacsának/tarjának meg van a saját ízvilága, kár elvonni ebből a különféle fűszerekkel.....Sok sikert a sütéshez!

Bürstenkopf
Bürstenkopf p, 2015-12-25 21:01

Ma keszitettem el. Csatlakozom, tokeletes recept. Kivul ropogos, belul szaftos libacombok az eredmeny. Koszonom.

Era39
Era39 sze, 2015-11-11 15:21

Ez valami fantasztikus lett, nem volt ideje szegény combiknak kihűlni hál isten :-)

Wendus
Wendus k, 2015-11-10 17:26

Én most sütöm a holnapi libacombot.Remélem sikerül,mert még sosem csináltam.

vicikó
Vicikó / vicikó v, 2014-11-30 11:51

Szia!
Igen, összesen általában több, mint 2 óra úgy a libánál, mint a kacsánál. De, természetesen a zsírréteg vastagságától függ!
Ezzel a módszerrel kisül az összes, felesleges zsírja a húsnak, és így valóban egy belül omlós, kívül pedig ízlés szerint, egy finoman ropogós bőrű libát, v. kacsát kapunk.
Én tegnap épp kacsacombot sütöttem :-)
Remélem ízleni fog!
Üdv :-) Vici

Gregor
Vadasi György/Greg / Gregor h, 2014-11-10 16:52

Kedves vicikó!

Holnap ezt fogom elkészíteni. A recept leírás nagyfokú gondosságról tanúskodik és a fotó is kitűnő. Kedvelem a receptjeid.

vicikó
Vicikó / vicikó k, 2014-11-11 00:08

Kedves Gregor ( György )! :)

Köszönöm a dicséretet, igazán jól esett!

Valóban, mindig igyekszem talán kissé aprólékosabban leírni a receptjeimet, arra számítva, hogy ha netán egy kezdő szakács-társ olvassa, Ő is megértse, és ne akadjon fel, vagy menjen el a kedve rögtön már az első sornál. A fotó,.... az meg így sikerült, fotogén volt az alany! :-)))

Remélem jól sikerül, és ízleni fog a libasülted!

Üdv:-) Vici

Gregor
Vadasi György/Greg / Gregor szo, 2014-12-20 20:47

Kedves Vicikó! Annyira jól sikerült, hogy 3 hízott libacomb ismét ott vigyorog a hűtőmben. Ez is karácsonyi menűsor része lesz. Én most pezsgős, párolt, lilakáposztát készítek hozzá. Ha lesz kedvem le is fotózom. Boldog Karácsonyt!

sterneva
sterneva v, 2012-11-11 19:19

Köszönöm a receptet, ma ez volt az ebédünk, nagyon-nagyon finom lett, egyszerű és nagyszerű!

vicikó
Vicikó / vicikó h, 2012-11-12 21:10

Nagyon szívesen kedves Éva, és örülök egyben, hogy ilyen jól sikerült a tegnapi ebéded! :-)

Üdv: Vici

1158