Vaddisznó vadas zsemlegombóccal recept

Vaddisznó vadas zsemlegombóccal
Vaddisznó vadas zsemlegombóccal
225 perc / előkészület: 45 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban talán az egyetlen hús, amit megettem, az a vadas volt. Igaz, hogy féltenyérnyi husira két nagy merőkanál szósz jutott, és rengeteg krokett, mindenesetre kijelenthetem, hogy régi jó viszonyt ápolunk egymással. Nyilvánvalóan vadhúsból a legjobb, de ha nincs, semmi nem történik, marhából is nagyon finom, sőt ez esetben kimaradhat a pácolási idő is. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a vadas egyáltalán nem nehéz műfaj, csak kicsit időigényes - de ha már egész héten pikk-pakk ebédeket és villámvacsikat eszünk, hétvégén megérdemeljük a hosszú fogásokat.

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A zsemlegombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vadas vaddisznóból, zsemlegombóccal, vaddisznó vadas
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst hártyázzuk, szeleteljük.
  2. A zöldségeket felszeleteljük, a répákat karikára, a vöröshagymát apróra.
  3. A húst egy ek kiolvasztott zsíron megkapajtjuk - éppenhogy fehéredésig sütjük.
  4. Rátesszük a hagymát, ahogy az levet ereszt, összeszedi a kis pörcöket az edényről és a húsról. Rátesszük a répákat a húsra, nem sózzuk, nem borsozzuk, csak a babérlevelet és a borókabogyót tesszük bele.
  5. Csak annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, és egy órát főzzük lefedve, kis lángon.
  6. Elzárjuk a gázt, megvárjuk, míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1-2 napra (az állat korától függ. Ha nagyon vén jószágot szereztünk, akkor több napig is érlelhetjük).
  7. Ha letelt a pácolási idő, kivesszük, hozzátesszük a mustárt, sót, borsot, visszatesszük főni, és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a hús megkívánja (kb. 2 óra, de lehet több, esetleg kevesebb).
  8. Kivesszük a megfőtt húsokat.
  9. Kis edényben karamellizáljuk a cukrot, majd ha már folyik, hozzáöntjük a zöldségekhez. Az edénybe kis vizet melegítünk, ezáltal nem kell a tisztításával bíbelődni, a meleg, karamelles vizet hozzáöntjük a zöldségekhez.
  10. Ráreszeljük a citrom héját, és összeturmixoljuk az egészet. Egy dl tejfölbe belekeverünk egy merőkanál forró szószt (így nem csapódik ki, nem lesz pöttyös), összeforraljuk az egészet. Kóstolgatjuk, hogy kis cukor, citrom vagy mustár kell-e még bele, ez egyéni ízléstől függ.
  11. Visszatesszük a húsokat a szószba, és elzárjuk alatta a gázt.
  12. A zsemlegombóchoz felkockázzuk a szalonnát és a zsemlét, egy fazékba vizet teszünk fel.
  13. A szalonnát kis lángon kiengedjük, ha már kisült a zsírja, rátesszük a zsemlekockákat, és keveretve megpirítjuk.
  14. A tojásból és a lisztől kis vízzel nokedli állagú tésztát készítünk, és belekeverjük a zsemlekockákat, sózzuk.
  15. Kanál segítségével a forró vízbe szaggatjuk a tésztát. Megvárjuk, míg megfőnek, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a vadassal együtt tálaljuk.
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 74
össznézettség: 77 392
elküldve: 20
receptkönyvben: 518
elkészítve: 14/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
473 recept

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa p, 2013-05-24 14:23

Kedves Nóra!
Az elkészítésbe, ízesítésbe nem kívánok beleszólni: ahány ház annyi szokás.
A pácolási recepttel is gondban vagyok : nem használok mérleget!
Én így pácolok:Kb. 2kg-vaddisznó combhoz a húst kb. 2 cm vastag szeletekre vágom (nem karaj mert az száraz!)

Az elkészítésre szánt vad pácolásához kell a hús súlyához viszonyítva kb.
¼ rész karikára vágott sárgarépa
¼ rész karikára vágott fehérrépa
1 db kisseb fajta darabolt zellergumó
1 csapott evőkanál durvára tört koriander, durvára tört borókabogyó
2 dl száraz fehérbor
5-6 db babérlevél
5-6 gerezd darabolt fokhagyma
1 csapott evőkanál durvára tört fekete bors
1 nagyobb fej szeletelt vöröshagyma
½ dl citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük (ne vigyük túlzásba).
1 db kisebb rozmaring ág ( csak a főzés után a hűlő páclébe teszem)
szükség szerint víz

Elkészítés:
Az alapanyagot jól összefőzzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 20-30 percig főzzük (a zöldségek közepe kemény maradjon), majd hagyjuk teljesen kihűlni, ezután az adalékokkal együtt az elkészített edénybe, a pácolásra kerülő húsra öntjük. Ügyeljünk arra, hogy a húst jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A páchoz sót nem teszünk, mert a hús elveszíti eredeti színét vizet von el a húsból, s ezáltal keményebbé teszi azokat.
Hűvös helyen érleljük , többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja.
Pácolás után, a húst lemossuk hidegvízzel, de ne áztassuk.!!!!!
A pácléből kiszedjük a zöldségeket, ezek felhasználhatók a vadas elkészítésénél.
Maga a vadas készítése, ízesítése ahány ház annyi szokás.
Én mérleget nem használok, nálam a mértékegység a „sacc-per kábé”
Jó étvágyat.

Dacota
Dacota / Dacota h, 2013-05-27 13:47

Kedves Bandipapa,
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, megszívlelem, és legközelebb kipróbálom :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

hella1111
hella1111 p, 2013-05-24 12:34

Én a vadast hasonló módon készítem, igazán nagyon finom, szereti a család és ez a legfontosabb szempont. A zsemlegombócot készítem másként, soproni lévén úgynevezett "poncihter" (Sopronban régóta élő németek) gombócot készítek, édesanyám barátnőjének régi-régi receptje szerint. Sokkal finomabb,mint a nokedlitésztás, omlós, puha, nem ugrik ki a tányérból.
Fél kg lisztben elmorzsolok 1 tojást, kicsi sót, egy evőkanál zsírt, aztán vizet forralok és mikor forr beleforrázok a lisztbe, közben keverem, míg össze nem szedem az összes lisztet, addig adagolom a vizet, jó sűrű, nokedlitésztánál kicsit sűrűbb állagú lesz. Ebbe keverem bele a megpirított zsemlekockákat, nem kell soká állnia, csak míg annyira kihűl, hogy gombócot tudjunk formálni, Sós vízben 6-7 percig kell főzni.Isteni!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 p, 2013-05-24 12:30

Én nem voltam vadász közelébe sem,de rengeteg szakirodalmat,és folyóiratot olvastam,mesterszakácsok könyveit tanulmányoztam,amiből tudom,hogy kell az igazi vadast készíteni vadból.Én vadkacsacombból többször készítettem,de olyan ízvilág jött elő belőle,hogy olyat kevesen kóstolhattak meg,most már én sem,mert nehéz beszerezni.Bandipapának tökéletesen igaza van,ő érti ennek a módját.Üdvözlettel.

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa p, 2013-05-24 10:39

Kedves Gasztrofüggő Sorstársaim!
Előrebocsátom, hogy én nem így készítem a vadast , de nem rossz a recept!
Több éve vadászom( nem merem leírni mennyi mert kiderül milyen öreg vagyok..). Egyetlen észrevétel, jó tanács: "lustaság fél egészség" alapon , ha már a páclében főzzük a vadast akkor praktikus a borókabogyót és a babér levelet porrá zúzni, őrölni. Sokkal intenzívebb lesz az íz, kevesebb is kell belőle.
Az eljárás során a Főzőbe jófajta száraz vörösbor, a vadas páclébe pedig száraz fehérbor, kevéske borecet tőtése illendő.
Vadásztársi, hobbi szakács üdvözlettel,sok szeretettel üdvözlök mindenkit: Bandipapa

Dacota
Dacota / Dacota p, 2013-05-24 10:43

Kedves Bandipapa,

Köszönöm a jó tanácsot, legközelebb kipróbálom :)
És nagyon kíváncsi lennék, hogy csinálod a vadast, vadásztól mindig jó vadreceptet szerezni :)
szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

márta66
márta66 cs, 2012-11-29 15:41

Ez az! Megtaláltam végre -mit összekerestem egy időben - az igazi vadas receptet, ahogy azt anyám csinálta:-))))

Dacota
Dacota / Dacota cs, 2012-11-29 15:48

Kedves Márta,
nagyon örülök, hogy tetszik a recept, remélem ízleni fog!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Pista39
Pista39 v, 2012-10-14 14:10

Én a zsemlegombóchoz a zsemlekockákat füstölt szalonna zsírján szoktam megpirítani.

Sancho
Sancho p, 2012-10-12 10:53

A múltheti vadászatról maradt még a vaddisznóból, ez lesz a sorsa. Két hét múlva lesz szavasbika is.

Dacota
Dacota / Dacota p, 2012-10-12 10:55

Hűűű...de jó neked! Nekem nagy mázli kell ahhoz, hogy szerezzek egy kis vadat. :) Sok sikert hozzá!
Szép hétvégét!
Üdv,
Nóra

Sancho
Sancho p, 2012-10-12 11:33

Itt se jön be mindig. Nincs már annyi vad, mint 20 éve. Sajnos. De, azért kerül puskavégére.

1116