r
Nosalty Logó

Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal

Galló Lívi
Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

656
Kalória
42.4g
Fehérje
60.6g
Szénhidrát
26.5g
Zsír
360.8g
Víz
139.8g
Koleszterin
8.1g
Élelmi rost
10.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 656 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 3922 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 121 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    42.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1632.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    543 mg
  • Nátrium
    790 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    360.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    4126 micro
  • β-karotin
    9892 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    368 micro
Összesen 656 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    254.2 g

Zsír

  • Összesen
    159.3 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    839 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9793.3 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    360 mg
  • Kálcium
    855 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    519 mg
  • Foszfor
    3259 mg
  • Nátrium
    4742 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    363.9 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    2165 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6620 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    72 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    568 micro
  • Kolin:
    320 mg
  • Retinol - A vitamin:
    643 micro
  • α-karotin
    24757 micro
  • β-karotin
    59352 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    7 micro
  • Lut-zea
    2207 micro
Összesen 3922 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    67.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    769 micro
  • β-karotin
    1843 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 121 kcal

Elkészítés

A vadashoz

  1. A húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni, mintha húslevest készítenénk.
  2. Ha felforrt, a habját leszedjük, és beletesszük a leveskockát, babérlevelet, egész borsot, a megpucolt vöröshagymát és a megtisztított hasábra vágott zöldségeket.
  3. Kb. 1 óra alatt alacsony fokozaton az egészet puhára főzzük. Közben ha szükséges sózzuk.
  4. Közben elkészítjük a gombócokat. Amíg a megpucolt, felaprított burgonya megfő, a zsemlét felkockázzuk, és 2 ek olajon megpirítjuk.
  5. A megfőtt burgonyát leszűrjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a margarint, a csipet sót, és burgonyanyomóval összenyomjuk.
  6. Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, majd apránként tesszük hozzá a lisztet, és összegyúrjuk. Akkor jó a tésztánk, ha lágy marad, de nem ragad.
  7. A legvégén hozzágyúrjuk a pirított zsemlekockákat, és gombócokat formálunk belőle.
  8. Forró, sós vízben az újraforrástól számítva kb. 4-5 perc alatt készre főzzük.
  9. A mártáshoz a megfőtt levesből kiszedjük a hagymát és a zöldségeket, és egy lábasba tesszük, hogy elkészíthessük a mártást. Ügyeljünk arra, hogy babaérlevél és egész bors ne kerüljön bele.
  10. Leves hozzáadásával botmixerrel pépesítjük. annyi levest tegyünk hozzá, hogy jó mártás állaga legyen. Ha volt máj is a levesben vagy apróbb húsdarabok, azt is leturmixolhatjuk.
  11. Hozzáadunk a mártáshoz 3 ek mustárt, 1,5 dl tejfölt, 1 ek ecetet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  12. Ha túl savanykásra sikerülne, kevés cukorral javíthatunk rajta.
  13. Végül a kicsontozott hússzeleteket beletesszük a szószba, és összeforraljuk. (Csontos húsból az igazi, de készítettem már pulykamell-filéből is, és úgy is nagyon finom.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Nagymamámtól tanultam a gombóc készítését, a vadast pedig anyukámtól. Ez a kedvenc ételem! :)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...