Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal recept

Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal
Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámtól tanultam a gombóc készítését, a vadast pedig anyukámtól. Ez a kedvenc ételem! :)

hozzávalók / 6 adag

A vadashoz

A gombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

főtt nyúlhús vadas módra burgonyagombóccal, nyúl vadasmártással és burgonyagombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni, mintha húslevest készítenénk.
  2. Ha felforrt, a habját leszedjük, és beletesszük a leveskockát, babérlevelet, egész borsot, a megpucolt vöröshagymát és a megtisztított hasábra vágott zöldségeket.
  3. Kb. 1 óra alatt alacsony fokozaton az egészet puhára főzzük. Közben ha szükséges sózzuk.
  4. Közben elkészítjük a gombócokat. Amíg a megpucolt, felaprított burgonya megfő, a zsemlét felkockázzuk, és 2 ek olajon megpirítjuk.
  5. A megfőtt burgonyát leszűrjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a margarint, a csipet sót, és burgonyanyomóval összenyomjuk.
  6. Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, majd apránként tesszük hozzá a lisztet, és összegyúrjuk. Akkor jó a tésztánk, ha lágy marad, de nem ragad. 
  7. A legvégén hozzágyúrjuk a pirított zsemlekockákat, és gombócokat formálunk belőle.
  8. Forró, sós vízben az újraforrástól számítva kb. 4-5 perc alatt készre főzzük.
  9. A mártáshoz a megfőtt levesből kiszedjük a hagymát és a zöldségeket, és egy lábasba tesszük, hogy elkészíthessük a mártást. Ügyeljünk arra, hogy babaérlevél és egész bors ne kerüljön bele.
  10. Leves hozzáadásával botmixerrel pépesítjük. annyi levest tegyünk hozzá, hogy jó mártás állaga legyen. Ha volt máj is a levesben vagy apróbb húsdarabok, azt is leturmixolhatjuk.
  11. Hozzáadunk a mártáshoz 3 ek mustárt, 1,5 dl tejfölt, 1 ek ecetet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  12. Ha túl savanykásra sikerülne, kevés cukorral javíthatunk rajta.
  13. Végül a kicsontozott hússzeleteket beletesszük a szószba, és összeforraljuk. (Csontos húsból az igazi, de készítettem már pulykamell-filéből is, és úgy is nagyon finom.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 33 244
elküldve: 16
receptkönyvben: 353
elkészítve: 17/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Galló Lívi

Mióta szakács: 2010.09.10.
18 recept
hirdetés

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sgabci
sgabci szo, 2013-12-07 22:23

Hát nahhh, zseniális :) rengeteg recept közül választottam ezt, de megérte... mondjuk én csirkével csináltam de Hmmm naggggyon nyámi

Gersoft
Gersoft szo, 2013-03-16 15:42

Ma én is elkészítettem, köszi a receptet, jól követhető volt. Mustárként én a Bajor pikánst és egész magosat is használtam, az nagyon feldobta a mártást ízben és a magok miatt látványban is.
A nyúlhús is nagyon finom volt hozzá, bár a család többi tagja pulykával eszi, mert nem tudnak elvonatkoztatni a nyuszival kapcsolatban.

gigi1978
Ágigi / gigi1978 h, 2012-05-28 18:09

Most próbálkozom feltölteni néhány receptemet, lennél olyan kedves, hogy segítesz nekem, mit is kell pontosan tennem? Előre is köszönöm az instrukciókat! ;)

gigi1978
Ágigi / gigi1978 h, 2012-05-28 17:46

Kipróbáltam! Belecsempésztem még néhány szem borókabogyót is... Bogyók ide vagy oda, a lényeg, hogy nagy segítségemre volt a recepted! A férjemnek és kislányunknak is nagyon ízlett! :p Igazán köszönjük! :)))

Gretita
Gretita v, 2011-10-16 13:15

Én is először próbálkozom! A gombócot picit másképp csináltam, szeretem a petrezselymet is benne.... De isteni lett! Köszönöm a receptet! =)

654