Káposztás-tojásos pirog recept

Káposztás-tojásos pirog
Káposztás-tojásos pirog
120 perc / előkészület: 40 perc főzés: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pirog a szláv népek (főleg oroszok és ukránok) töltött kelt tésztája, amelyet minden étkezésbe be tudnak illeszteni. Gyakorlatilag bármivel tölthető, a sóstól az édesig, van ahol sütőben sütik, de a kisebb, derelye nagyságú pirozsgikat olajban is készítik. Ez a káposztás-tojásos verzió (bár elsőre nem hangzik túl jól) a személyes kedvencem, először vagy 10 éve Liza barátnőméknél ettem. Bár a receptet már akkor is szerettem volna megkapni, azóta sem sikerült, családi titokra hivatkozva minden alkalommal elutasítanak. Kénytelen voltam hát magam nekiállni, és az emlékekre hagyatkozva elkészíteni. Nem fogok hazudni, nem ez lett életem legsikerültebb étele. Nem a receptben van a hiba, hanem az összeállításnál rontottam - a leírásban benne van, hogy lehet kiküszöbölni. Fogyasztható hidegen és melegen, a nap minden szakaszában.:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
konyha: orosz
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pirog káposztával és tojással töltve, káposztás-tojásos pirog, káposztatöltelékes pirog
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy csipet cukorral együtt a langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
  2. A liszt felét tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és egy kanállal elkavarjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk, hogy egy óra alatt megkeljen a kovászunk.
  3. Addig a káposztát legyaluljuk (vagy késes aprítóban megdaráljuk), kinyomkodjuk, és a felolvasztott vajon vagy zsíron jó fél órán át dinsztelgetjük. Közben nem mozdulunk el mellőle, mert odakap, folyamatosan kevergetni kell. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
  4. A tojást megfőzzük, megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a kész dinsztelt káposztához.
  5. A puha vajat a tojással habosra keverjük, és a maradék 30 dkg liszttel együtt az -addigra megkelt- kovászhoz tesszük, és alaposan kidolgozzuk. Egy kisebb, teniszlabda méretet leszakítunk belőle.
  6. A többi tésztát lisztezett deszkára öntjük, és ujjnyi vékonyra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kör alakú maradjon.
  7. A közepére halmozzuk a káposztás tojást. A szélén lévő részeket sodrófával még vékonyabbra nyújtjuk, majd a "becsomagoljuk" a tölteléket. Ügyeljünk ara, hogy a tészta teljesen összeérjen, de ne fedje egymást túlzottan, különben a pirogunk alja irgalmatlanul vastag lett (mint nekem itt a képen).
  8. Tegyük egy lisztezett-vajazott, 28 cm-es tortaforma közepére. Hely lesz még bőven, de nőni is fog bőven.
  9. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk három részre, és fonjuk meg sima fonással. A tojást verjük fel, kenjük le vele a pirogot, majd tegyük rá a fonatot körbe. Kicsit nyomkodjuk meg, hogy a helyén maradjon, majd ezt is kenjük le.
  10. Szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 722
elküldve: 6
receptkönyvben: 214
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jutkamargit63
Jutkamargit63 p, 2013-04-26 17:11

köszönöm a jó receptet! és minden jót kívánok! el is fogom késziteni,mert már rég óta "vágytam" rá! Jutka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2013-04-26 07:15

Kedves Dacota!

Mesés, köszönöm szépen a receptet. :D
Finom, laktató, vendégeknek is feltálalható meglepetés. :)

Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

365