Csorba 3. - húsgombóccal recept

Csorba 3. - húsgombóccal
Csorba 3. - húsgombóccal
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a savanyított és tárkonyos leveseket, bár ebben nincs tárkony, de akkor is az egyik kedvencünk :). És a lestyán is egy kítűnő fűszer! Mindig van a mélyhűtőmben jó sok belőle:), de hogy ha már elfogyott (mint most), akkor jöhet az üzleti szárított verzió.
Nagyon sokféle ,,csorba" létezik, nekünk ez a kedvencünk, és sokat lehet vele variálni. Megéri elkészíteni!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Nagyon laktató leves, és a 1/2 kg húsból jó sok gombóc lesz benne :). Adhatunk még hozzá tejfölt és pepperoni paprikát!
Kerülhet még bele 1-2 fajta zöldség, mint pl. zöldborsó vagy gomba, de ez az eredetihez nagyon hasonlít (amit Erdélyben kínálnak, és ettünk csiorba dé périsoáré néven)

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

erdélyi csorba, húsgombócos csorbaleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát.
  2. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott zöldségeket.
  3. Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük a babérlevéllel, szemes borssal, és hagyjuk főni.
  4. A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, az őrölt borsot, a tojást és a rizst.
  5. Gombocókat formálunk, és beletesszük őket a  forrásban lévő levesbe.
  6. Elkészítjük a tejfölös habarást, óvatosan beleöntjük a levesbe, majd ízesítjük a citromlével, apróra vágott (vagy szárított) lestyánnal, őrölt borssal.
  7. Felforraljuk, és máris kész :).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 60 039
elküldve: 27
receptkönyvben: 914
elkészítve: 35/50
Facebookon megjelent: 1

szakács

lizzi

Mióta szakács: 2010.12.10.
4 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szorgos Méhecske
Szorgos Méhecske / Szorgos Méhecske p, 2017-01-27 14:09

Nagymamám recepjére emlékeztet Ő télen még savanyúkáposztát is tesz bele és lestyán helyett 2-3 szál rozmaringot. Imádom! :)
Biztosan elkészitem, lehet még ma!

Frannie
Frannie h, 2015-01-26 10:04

Férjem erdélyi és anyósom gyakran főz csorbalevest húsgombóccal, így kicsit féltem, milyen lesz, de végül annyira finom lett, hogy még a finnyás húgom is kétszer szedett belőle! Szuper recept, szerintem nagy családi ebédek alkalmával gyakran elkészítem majd. Köszi szépen :)

jade62
jade62 v, 2013-08-11 09:24

Családi kedvenc lett, sőt már a kolléganőm is elkérte a receptet, azóta náluk is gyakran készül ez. Pedig a férje eléggé válogatós, de ezt követeli. :)

korall1
Korall / korall1 k, 2011-12-20 09:45

Nagyon finom lett, a húsgombóc íze gyerekkoromra emlékeztetett. Nagymamám csinált ilyent,csak ő savanyú káposztalében főzte ,úgy emlékszem csak répával.Úgy is hívták :"káposztalé leves":-)Mindig disznóvágás után készítette.Még egyszer köszi!

lizzi
lizzi / lizzi k, 2011-12-20 11:20

Örülök ,hogy ízlett ,szívesen a receptet!!
Hú, az a leves nagyon finom ,nálunk Erdélyben még a sertés eszét is belefőzték,ott ,,eszes leves" volt a neve,én is imádtam!!
Boldog Karácsonyt neked!!!

korall1
Korall / korall1 v, 2011-12-18 11:56

Szia!A csorba egy igazán finom leves , de húsgombóccal még én sem ettem. Ki fogom póbálni! A rizst nem kell előfőzni ?

lizzi
lizzi / lizzi v, 2011-12-18 12:38

Szia korall1!
nem, a rizst nem kell előfőzni ,megfő a levesben!:) sok sikert hozzá!!!
Üdv:Lizzi

Redy28
Redy / Redy28 h, 2011-08-01 21:05

Elkészült, aratott. Mármint sikert, az egész családban! Kedvenc levesek közé besorolva.
Csodás volt a lestyánnal és a citromlével.
Köszönjük!
Edit

lizzi
lizzi / lizzi k, 2011-08-02 22:07

Redy28!
Örülök,hogy ,,arattál" vele:)Szívesen!
Holnap nálunk is újra készül egy nagy adag!

lizzi
lizzi / lizzi h, 2011-03-07 11:58

pufinlekvár köszönöm a dicséretet!
sok sikert hozzá és írd majd meg hogy ízlett?:)

tucsike
tucsike v, 2011-03-06 17:50

Havonta főzök csorbát, de még darált hússal sohasem csináltam. Ki fogom próbálni, mert az alap -leves marad, de mégis más lett.

KÉK
Bloemcake / KÉK v, 2011-03-06 17:34

Valóban finom leves. Fűszeres, pikáns, tápláló. Érdemes kipróbálni. Nálunk is a kedvencek között szerepel.

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár v, 2011-03-06 15:47

Nagyon ígéretes a levesed, de én a tálalás ötletessége miatt szeretnék gratulálni. Nagyon leleményesen állítottad be a textilt, és a tányért, hogy összhangban legyen.
Gratula érte, a levest pedig meg fogom főzni.

342