r
Nosalty Logó

Burgonyás-magos kenyérke

Jolimami
Burgonyás-magos kenyérke
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

466
Kalória
13.6g
Fehérje
85.5g
Szénhidrát
6.5g
Zsír
54g
Víz
-
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
1.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

Összesen 466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

Összesen 1863 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

Összesen 195 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1159.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    867 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    54 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4637.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    3470 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    342.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    216.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 1863 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    490.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    22.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Apró kockákra vágjuk a krumplit és só nélkül, kb. 3,5 dl vízben megfőzzük, a párolgás miatt kb. 2 dl víz marad, ebben a krumplit villával összetörjük, és belekeverünk 1 púpozott tk sót. Hűlni hagyjuk. (Ez akár előző nap is elkészíthető, vagy maradék kumplikásából-püréből is kimerhetjük ezt a mennyiséget.)
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, meleg helyre tesszük.
  3. Akrumplis péphez hozzákeverjük a lisztet - kézimixer dagasztókarjával, vagy akár kézzel is lehet. Hozzáöntjük az időközbenfelfutott élesztőt, és összedolgozzuk a lisztes krumplival. Belekeverünk 1 ek olajat is (olívaolajat használok). Ha nagyon ragad a tészta, pár dkg lisztet hozzáteszünk, de lehetőség szerint ezt hagyjuk ki. (Ez a tészta kicsit ragadós, az edény faláról se nagyon jön le, de ne ijedjünk meg ettől. A végeredmény jó lesz.)
  4. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. A különböző magokat külön-külön tálkákra szórjuk.
  6. A másik evőkanálnyi olajat csészealjba öntjük, olajos kézzel diónyi darabkákat tépdesünk ki a tésztából (a szénhidrát könnyebb számolhatósága miatt egyforma, 50 g-os darabokat csináltam), szép kerekre sodorjuk a tenyerünkben, és tojásfehérjébe mártjuk a tetejét, ezt a magokba is belemártjuk ésegy kiskapcsos sütőformába elhelyezzük,a többit (lemérve fél kg lett) kenyérformára pofozgatjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, és a maradék magokkal megszórjuk.
  7. Bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra állítjuk.
  8. 10 perc múlva betoljuk a tepsit, újabb 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180 fokra, majd 17 perc múlva kivesszük a kenyereket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 27 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ennénk valamit, ami sós, ami kelt tészta, de nem pogi, és a hűtőben amúgy is figyel egy kocka élesztő, napok óta sorsára várva. Előszedtem memóriámból egy finom burgonyás kenyér receptjét, kicsit átvariáltam az adagokat, és ebédre már el is készült a kenyérke, spenót mellé. Ha marad (ami nem biztos), másnap-harmadnap is finom és a burgonya miatt nem szárad ki olyan hamar, mint a csak lisztből készült kenyér. Hát... picit sülhetett volna tovább.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...