Bolognai lasagne Timi Poppinstól recept

Bolognai lasagne Timi Poppinstól
Bolognai lasagne Timi Poppinstól
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bolognai lasagne a kedvenc ételem minden közül, "amatőr szakács" karrierem ezzel az étellel kezdtem, és az évek során folyamatosan tökéletesítettem a receptet. Amikor Olaszországban laktam, az olasz mamma megmutatta nekem, hogyan is csinálják az olaszok az igazi "Lasagne al forno"-t (ők nem bolognainak hívják). A titok a répa és a bacon, illetve a friss fűszerek használata, a besamel szósz pedig elengedhetetlen egy jó lasagne-hez. Megosztom most veletek a titkomat, erre az ételre még sohasem érkezett panasz!
Jó étvágyat!

hozzávalók / 4 adag

Bolognai szósz

Besamel szósz

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lasagne, paradicsomos húsos lasagne, húsos lasagne
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük. Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga.
  2. Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen! Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdjük felönteni a tejjel. Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet.
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy jénai tálat veszünk elő vagy tepsit, attól függően, hogy milyen alakú lasagne-t szeretnénk készíteni. (Én egy kb. 20x40-es jénait szoktam használni, ebben elfér 3-4 réteg is.) A jénai tál alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: 1 réteg bolognai szósszal kezdjünk, majd besamel, és végül egy réteg tészta. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot, és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával.
  4. Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x40 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 53 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 70 199
elküldve: 34
receptkönyvben: 317
elkészítve: 57/59
Facebookon megjelent: -

szakács

Timi Poppins

Mióta szakács: 2013.08.21.
37 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törpilla87
Törpilla87 sze, 2016-01-06 12:12

Sziasztok!
Ti milyen sűrűségű sűrített paradicsomot használtok? Mert sokféle van.
ANita

Locoroco
Timi Poppins / Locoroco sze, 2016-01-06 23:03

Szia! Ez attól függ, hol vásárolok éppen. Én preferálom a dobozos sűrített paradicsomokat, általában az van ráírva (olaszul), hogy Passata di pomodoro, vagy Concentrato di pomodoro. Igazából teljesen mindegy, milyenből készíted, mindenképpen finom lesz.
Ha nagyon sűrű a paradicsom, önts hozzá több vizet!

Majd írd meg, hogy sikerült!

emoke86
emoke86 v, 2016-01-03 18:02

Hello Timi, a lasagne teszta-lapokat elore meg kell fozzem vagy ugy, ahogy van,a dobozbol kiveve mar retegezem is a szoszokkal?

Locoroco
Timi Poppins / Locoroco v, 2016-01-03 18:15

Szia, nem kell előre megfőzni a lasagne lapokat, a dobomból kivéve felhasználható, a lényeg, hogy minimum fél órát a sütőben süljön, és akkor magától megpuhul.
Ha lehet, jobb minőségű tésztát vegyél, ne tesco-sat :)
Jó főzőcskézést!

MammoUTh
MammoUTh cs, 2015-10-08 09:57

a legjobb bolognai lasagne recept, amit valaha próbáltam. ma már vagy a 10. alkalommal készítettem el. köszönöm! :) minden elismerésem!

Krisztin69
Krisztin69 v, 2014-03-30 10:58

Kedves Timi Poppins. Ma elkészítettem a családnak az általad megosztott Lasagnet.Csak gratulálni tudok,mert isteni finomra sikeredett.Köszönöm :)

1296