Tudnivalók a transz-zsírsavakról

Az elmúlt időszakban gyakran találkozhattunk a transz-zsírsav kifejezéssel. Hazánkban még mindig a margarinokkal kötik össze ezt a fogalmat, pedig erre ma már nincs ok.

{node=241}

A transz-zsírsavak, ahogy a nevükből is következik, olyan zsírsavak, amelyek egy speciális térszerkezetet vesznek fel. Előfordulnak a természetben (például a vajban is), de létrejönnek egyes hőkezelési technológiák eredményeként is. Az elmúlt évtizedek kutatásai során bizonyítást nyert, hogy a transz-zsírsavak kedvezőtlen hatással vannak az emberi szervezetre, hozzájárulnak egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A mai, kockázat nélküli beviteli határérték meglehetősen alacsony, maximum 1%-a a napi összzsírtartalom-bevitelnek.

Házivaj-receptek között itt böngészhetsz

Hazánkban sajnos az emberek többsége még mindig a margarinokkal kapcsolja össze a transz-zsírsav fogalmát. A margarinok az 1970-es években jelentek meg a polcokon a vaj alternatívájaként. Kevesekben tudatosul azonban, hogy nemcsak a háztartások használnak margarint a szendvicsekhez, sütéshez, hanem az igazi felhasználók az élelmiszer-ipari vállalatok, a félkész-, késztermék-, édességgyártók.

A gyártás kezdeti időszakában valóban magas volt a margarin transz-zsírsavtartalma, ám pont a kedvezőtlen élettani hatásnak köszönhetően a technológia módosult, a mai háztartási margarinok már e szempontból nem tekinthetők kockázatosnak. Ugyanakkor, az élelmiszeripar által előállított pogácsák, nápolyik, kekszek, édes és sós teasütemények, leves- és mártásporok, gyorséttermi ételek már inkább.

Még több vajas pogácsát itt találsz

Senkit nem kívánok rábeszélni a margarin használatára, de szeretném, ha tiszta vizet öntenénk a pohárba. Én személy szerint nagyon szeretem a vajat is, azt gondolom, mindkétféle termék része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

Étrendünk alacsony transzzsírsav-tartalmát legkönnyebben úgy biztosíthatjuk, ha félkész-, készételek helyett magunk főzünk otthon, ha a süteményt, a kekszet nem boltban vesszük, hanem szánunk elkészítésükre fél vagy egy órát, és elmerülünk a főzés örömében is.

Vajaskeksz-receptekért kattints ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...