Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli szelet

Bejgli szelet
Bejgli szelet
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (67)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Természetesen mindenki fűszerezheti ízlése szerint, sőt készítheti a saját bevált receptje szerint. Azoknak ajánlom ezt a módszert, akiknek hozzám hasonló módon ki szokott repedni a bejglije. Ez így nem történik meg és szeletelhetjük elképzelésünk szerint.


 

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
  2. Töltelék: A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
  3. Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
  4. Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
  5. 15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 171 633
elküldve: 111
receptkönyvben: 1 551
elkészítve: 94/103
Facebookon megjelent: 2

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákos beigli szeletben, diós bejgli szeletben, mákos-diós réteges sütemény

Hozzászólások (67)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2018-11-29 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.11.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

dobosiren
dobosiren Mon, 2017-12-18 10:47

Elkészítettem! Nagyon finom, semmi változtatást nem kellett csinálnom. Úgy jó a recept, ahogy le van írva. Mutatós és nagyon finom. Ízlett a kicsi családomnak is. Karácsonyra ismétlem. Köszönjük a receptet. Irénke

wagnei
wagnei Sun, 2017-01-15 17:51

Kedves Piroska !Nagyon tetszik a recepted ! Egyszerűen fantasztikus ! Nagyon szeretem a receptjeid elkészíteni ,még nem csalódtam egyikben sem 4 Köszönöm szépen a sok finom receptet amit megosztasz velünk . üdv: Maryke

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2017-01-16 07:58

Kedves Wagnel! Köszönöm a kedves szavaidat. Örülök, hogy nem csalódtál a receptjeimben, hiszen azért küldjük be, hogy segítsünk egymáson. Üdvözlettel: Piroska

cinuka
Cinuka / cinuka Sun, 2015-12-27 09:14

Kedves Piroska! Szuper a recept!!! Elkészítettem és a család imádta! Köszönjük a receptet :)

marjanka
marjanka Fri, 2015-12-25 22:36

Első karácsonyi bejglim! Nagyon finom lett! Köszönöm szépen!

Szotyi86
Szotyi86 Fri, 2015-12-25 12:24

Tökéletes Recept. Nagyon köszönöm. Annyit változtattam hogy 2/3 tésztából csináltam 4 cipót és úgy nézett ki hogy tészta-dió-tészta-mák-tészta-dió-tészta. Egyszerűen ISTENI :D
Egyszerű de nagyszerű recept. Még 1x Köszönöm én és a család. Kellemes ünnepeket

liszt.nélkül.szabadon
liszt.nélkül.szabadon Wed, 2015-12-23 10:53

Még csak annyit a gluténmentes verzióhoz, hátha valakinek még nem késő az infó :-), hogy a receptben leírtaknál egy picit szaftosabbra javaslom a tölteléket, mert a GM tészta szárazabb a normálisnál és mára a tészta elvette a töltelékből azt, ami jár neki :-). Tehát egy kis tej, víz, lekvár mehet még bele...........

liszt.nélkül.szabadon
liszt.nélkül.szabadon Tue, 2015-12-22 15:09

Néhány hete villant fel ez a recept - de tényleg csak egy pillanatra, fotóval együtt - egy böngészés közben :-), de azóta sem hagyott nyugodni a látvány.... Még bele sem olvastam akkor, de már tudtam ........... Így aztán csak ma délelőtt olvastam el, de azonnal meg is sütöttem mindkét ízben, természetesen GLUTÉNMENTESEN :-). Mondhatom, hogy király lett :-). Szoktam beiglit is sütni szintén GM módra, de a "felvillanás " rámutatott, hogy idén nem tekerészek..... ilyenkor minden hozzávalóból bőven van itthon, nem volt gond még külön 2 tepsi sütit összedobni. Én tettem még bele egy kis reszelt citromhéjat és előzőleg beáztatott mazsolát is. Kezdők is bátran nekiállhatnak, a recept tökéletes, hibátlanul van leírva, elronthatatlan, pofon egyszerű és tényleg isteni!! Köszönöm :-)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2015-12-23 07:48

Be jó, hogy glutén mentesen is sikerült. Köszönöm, hogy visszajeleztél, így mások is próbálkozhatnak glutén mentes liszttel. Kívánok áldott karácsonyi ünnepeket!

dius1107
dius1107 Sun, 2015-12-20 23:34

Kedden sütöm életem első bejglijét!Na,ez tuti nem reped majd :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2015-12-16 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Katonca
Katonca Sun, 2015-11-29 20:15

Azt a mindenit...! Megsütöttem ma délután, már fele nincs is meg! Öten rárepültünk, és be is kebeleztük. :) Nagyon finom, a tésztája könnyű, a töltelék szaftos, ízletes, és kiadós. Remek recept! Gratulálok! :)

finci67
finci67 Sun, 2015-12-13 21:49

Kedves Piroska!
Kérlek írd le mekkora tepsibe teszed a tésztát? Úgy nem lehet, hogy légkeveréses sütőben együtt sütöm mind két tepsit?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2015-12-14 07:31

Kedves Finci67, a tepsi mérete 25x35, az elkészítés után találod meg ezeket az adatokat minden receptnél. Nyugodtan sütheted egyszerre, csak az én sütőm éget ezért mindig bent hagyom alul az eredeti tepsit, ebbe vizet teszek egy kis edénybe, így nem tudok egyszerre kettőt sütni. Lehet, hogy a sütési fok és idő is változik nálad. Nézz utána, hogy ilyen sütőben mások hogy sütik a kelt tésztát. Kellemes ünnepeket kívánok!

finci67
finci67 Wed, 2015-12-30 21:13

Elkészítettem és olyan szép lett mint a fotón és finom is. MIt gondolsz Piroska, mazsola mehetne a töltelékbe ? Ha igen szerinted mennyi?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2015-12-31 08:25

Persze, hogy mehet, csak sajnos nálam nem mindenki szereti. Kb. 5 -5 dkg mind a kettőbe, de ha fél marékkal teszel úgy is jó lesz. BÚÉK!

finci67
finci67 Thu, 2015-12-17 23:02

Kedves Piroska!
Köszönöm a választ, a tepsi méretet aztán én is megtaláltam, bocsi a figyelmetlenségért.
Most ki fogom próbálni, és majd jelentkezem. Szoktam kelt tésztát sütni ( pogácsa, pizza, kakaós csiga) és légkeveréses sütőben sütöm a több tepsit. Kellemes ünnepeket kívánok neked. üdv.: Finci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2015-12-18 07:32

Köszönöm kedves Finci, én is kívánok áldott Karácsonyt és boldog új évet!
Kíváncsian várom az eredményt, ha érdekel két napja küldtem be egy másik diós-mákos receptet, remélem közelebbről megjelenik. A töltelék hasonló a bejgliéhez, de pite tésztából készül. Még ennél is egyszerűbb, mert csak egy lapot kell nyújtani és a tetejét rácsozni.
Üdvözlettel: Piroska

Huncutka
Huncutka / Huncutka Fri, 2015-04-03 18:41

Kedves Piroska!
Szerintem is jó ötlet volt ilyen formában sütni a bejglit. Én is feltekerve szoktam elkészíteni, de ilyen szeletelt formában húsvétkor teljesen eltudom képzelni. Na majd én is kipróbálom. További sok szép és finom sütike receptet várunk :)

E.D.
E.D. Sat, 2014-12-27 17:00

Jelentem: Megsutottem. Nagyon jol sikerult. Az ize a hagyomanyos bejgile de sokkal egyszerubb. En mar bisztosan nem meg szenvedek a hagyomanyos tekeressel. Ezzel a megoldassal nincs mi szetrepedjen :) Koszonom a receptet.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2014-12-28 10:02

Be örülök, hogy meg vagy elégedve vele és köszönöm, hogy visszajeleztél. Kívánok nagyon boldog új évet!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2014-12-16 03:49

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

era1204
Molnár Erika / era1204 Mon, 2014-12-15 11:18

Kedves Csikipi,

nagyon tetszik az ötleted és guszta is - karácsony és húsvétkor, amikor hazánkban sok családnál kerül az ünnepi asztalra a beigli, maradok a klasszikus változatnál. Mert szerintem ezen alkalmakkor, nekem a hagyományos feltekeréssel készült és felszeletelt rúd látványa, nagyban hozzá járul az ünnep klasszikus hangulatához a sok egyéb süti között! Nekem sem sikerül minden alkalommal tökéletesre a beigli rudam, de ez nálunk, egyáltalán nem ront az ünnep hangulatán! :) Hiszen - sajnos -, az életben sem tökéletes, soha semmi! :) Ezt azt érzést, sokkal nehezebb feladat elfogadni, ezért születnek manapság minden helyett, az újabb helyettesítések! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egy egészségben, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok sok szerettel!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-12-15 14:30

Természetesen, ha van bevált recepted, fölösleges változtatni. Szoktam én is"rendes"bejglit is sütni. Azoknak szántam akik küszködnek vele és kevés idejük van. Nekem az újításokkal nincs semmi problémám, ami jó átveszem, a többi nem érdekel. Kívánok én is áldott kegyelmekben gazdag Karácsonyt!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-12-15 09:01

Ez csak egy ötlet, mindenki úgy készíti ahogy szereti. Az idén én a poronyó változatot készítem.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-12-15 08:15

Ha ez tetszik nézd meg a Diós-mákos bejglitortámat is , ott kettő az egyben van. A receptjeim között megtalálod.

csatadi.nora
csatadi.nora Tue, 2013-05-28 19:05

A glutén- és laktózmentes sütiket nagyon nehéz feltekerni, ezért nagyon örültem a receptnek. Nagyon jól sikerült. Köszönöm receptet.

1073
finomliszt 75 dkg
vaj 30 dkg
élesztő 2.5 dkg
1 csipet
tej 2.5 dl
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
cukor 10 dkg
mák 30 dkg
cukor 15 dkg
víz 2 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 1 tk
sárgabaracklekvár 1 ek
dió 30 dkg
cukor 15 dkg
tej 2 dl
vaníliás cukor 1 csomag
sárgabaracklekvár 2 ek
vaj 1 tk