Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy okos tojástrükk, és mellé a legfinomabb melegszendvics

Nemcsak finom, de szinte tökéletes tükörtojásokat szeretnél sütni? Akkor ehhez egyetlen trükköt kell csak ellesned, mutatjuk is!
Persze tudom, a legtöbb vasárnap reggelen, amikor az ember nekiáll tükörtojást sütni a pirítós mellé, akkor a legkevésbé sem izgatja, hogy fog kinézni a végeredmény, elég ha finom lesz. Na, ez a kajatrükk nem erre az esetre vonatkozik, ezt inkább azoknak szánom, akik szeretnének tökéletes és dekoratív tojásokat a tányérjukon vagy éppen az Instagramjukon látni.
 
Legelőször is: elengedhetetlen hozzá a friss és - ez még fontosabb - jó minőségű tojás. Én azt vettem észre, hogy azoknál a tojásoknál működik a legjobban a dolog, amiket a piacon, egy termelő bácsitól veszek, de persze a szabad tartású vagy bio bolti tojásokkal is menni fog, de a kulcs itt is a frisseség legyen!
 
Mert mi a baj a legtöbb tükörtojással? Leginkább az, hogy a fehérje nem áll szépen össze, hanem itt-ott vékonyan szétfolyik. Nos, ez annak köszönhető, hogy maga a fehérje is két részből áll. Anélkül, hogy belemennénk a biológiába, leegyszerűsítve legyen elég ennyi: van egy sűrűbb és egy hígabb része. A sűrű rész veszi közvetlenül körbe a sárgáját, és ha egy tálba ütjük a tojást, láthatjuk, hogy a hígabb fehérjerész kifolyik a legszélére. Szemléltetésnek itt egy fotó:
 
 
És pontosan ez a híg fehérje az, ami azt okozza, hogy amikor a serpenyőbe ütjük a tojást, szétfolyik a fehérje, és az egész egy amorf és torz alakot vesz fel. A megoldás viszont nagyon egyszerű: keresnünk kell egy sűrű szövésű szitát vagy szűrőt, és ebbe kell beleütnünk a tojást. Kicsit megmozgatjuk, hogy le tudjon csorogni a felesleges fehérje, és ezután már mehet is a seprenyőbe! 
 
 
A sütésre is van ám egy extra tippem! Nekem az vált be a legjobban, hogy nem hevítem túl forróra a serpenyőt benne az olajjal, inkább közepes lángon tartom, így teszem bele a tojást. A közepes hőmérsékletnek köszönhetően nem hólyagosodik fel a széle, hanem szép egyenletesen sül majd. Ha már azt látom rajta, hogy kezd mindenhol megszilárdulni, de a teteje még folyós, elzárom alatta a lángot, lefedem, és hagyom néhány percet, hogy a saját gőzében készüljön el. Ha még kicsit mocorog a sárgája, akkor lesz jó folyós és pont tökéletes a kedvenc sonkás melegszendvicsem, a croque madame tetején!
 
 
Ja, azt se felejtsem el, hogy ez a szitán átszűrős technika nagyon hasznos buggyantott tojásnál is, hiszen itt is egy fehérjével tökéletesen körbeölelt sárgáját kapunk majd. Próbáljátok ki!
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!