Három lenyűgöző balatoni hely, amit idén ősszel kell meglátogatnod!

Ahogy lehullottak az első falevelek, a Balaton felé vettük az irányt: 3 szuper helyet teszteltünk, ahová ősszel és télen is érdemes ellátogatni.

Sokan tervezgetik életük során, hogy egyszer kitörnek a mókuskerékből, felállnak az íróasztal mellől, kiszállnak a korábbi életükből, és valami egészen újba kezdenek, valahol egészen máshol.

A Balaton-felvidék gasztronómiájának felpörgése már évek óta megkezdődött - eleinte lelkes helyiekkel, jószimatú befektetőkkel indult, a most végiglátogatott helyek megálmodói azonban mindhárman amolyan "vidéken újrakezdők". A zánkai Fügekert, a kisapáti Taberna Infinitoés a csopaki Szomszéd kertje három teljesen különböző hely másmilyen gasztronómiával, de két dolog közös bennük: az egyik, hogy muszáj őket meglátogatni, a másik pedig, hogy alapítóik a nagyvárost hagyták hátra miattuk.

A basszeros, aki reggelit készít nekünk - Fügekert

Havas Miki nevét mindenki ismerheti, aki valaha csápolt az Irie Maffia koncertjein. Az eredetileg jogász végzettségű exbasszeros öt éve szállt ki a népszerű fesztiválzenekarból, azóta pedig az év nagy részében Zánkán találhatjuk. A Fügekert bed&wine a falu fő utcáján, egy századfordulón épített villában, egy évszázados fügefa alatt kapott helyet. Miki és felesége pár éve Zánkán vásároltak nyaralót, és annyira megszerették az északi parti falut, hogy egyre többet gondolkoztak a leköltözésen. A leköltözéshez megélhetés is kell, így megvették a falu közepén álló egykori kocsmaépületet, és apartmanházat csináltak belőle.

Az 'indián nyár' brunch két fogása

Miki kicsit szkeptikusan állt az apartmankérdéshez: az nem igazán pihentető, ha az embernek főzni, mosni, takarítani kell a nyaralása alatt, szállodát viszont nem akart nyitni, így jött az ötlet, hogy a századfordulós villában brunchot is készítsenek. A reggeli és ebéd között elhelyezkedő angolszász étkezési forma aztán be is vált: a nyitás évében még csak a vendégek, idén már "külsősök" is szép számmal látogatják a Fügekertet. A brunch témája rendszeresen változik: most épp az indián nyár a tematika, de volt már sztárvendég a lecsó, Jeruzsálem és Provance is. A helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból Pallag Dávid séf készít többféle finomságot, de néha maga Miki is beáll a pult mögé.

Grillezett kecskesajt grillezett salátával és barackkal

A hideg és meleg fogásokból álló ételsor tagjait önállóan is megrendelhetjük, de szerintünk érdemes az egész brunch minden eleméből álló kóstolómenüt kérni: minden friss, ízletes, és ha végeztünk vele, akkor nyugodtan tervezhetünk egész napos programot, estig biztosan nem éhezünk meg.

Mediterrán egyveleg a világ legszebb kilátásával - Taberna Infinitivo

Komolyan nem értem, hogy lehetséges, hogy még egyetlen nagykutya sem csapott le arra a telekre, amit Bicskei Sándor pár éve megvásárolt, és amin idén júliustól beindította a Taberna Infinitivo nevű lakáséttermét. A Kisapáti feletti Taberna ugyanis minden valószínűséggel az ország egyik legszebb kilátását mondhatja magáénak - borozgatás közben körpanorámánk van Badacsonyra, Csobáncra, a Szent-György hegyre és aTótira.

Kilátás a Teberna Infinitoból

Bicskei Sándor egy szakítás után tavaly novemberben döntött úgy, hogy maga mögött hagyja Budapestet, és megvalósítja régi álmát: alternatív vendéglátóhelyet hoz létre a Balaton-felvidéken. Nem volt számára új a vendéglátás: a 2010-es évek elején a Blahán pizzázója, a Vas utcában görög ételbárja volt. Mivel anyagilag egyik befektetés sem térült meg, Sándor úgy döntött, kicsit szünetel. 5 év értékesítői munka után viszont elege lett Pestből, gondolt egy merészet, és leköltözött a kisapáti házába. Mivel mindig is nagyon közel állt hozzá a mediterrán konyha, úgy gondolta, újra belevág a vendéglátásba, de ezúttal kicsit másképp. A Taberna Infinito-t "élményétterem"-ként aposztrofálja, ahol nincsenek korlátok és határok. A hely maga olyannyira nem klasszikus étterem, hogy a tulajdonos inkább kerti partinak és laza fogadásnak hívja.

Szicíliai pizza

Előzetes bejelentkezés alapján egy szűk étlapról lehet korlátlanul kóstolgatni - van tematikus szicíliai tapas, pizza, balkán grill és balkán egytálételek is. A vacsora mellé természetesen borok is járnak. Sándor birodalma valóban olyan, mintha egy mediterrán országban járnánk, kellemes laza hangulat, napfényes, szellős terasz, frissen sült, egyszerű falatok, remek borok. A háttérben meg a gyönyörű tanúhegyeink.

A Szomszéd kertje mindig zöldebb

Tartja a mondás, és Tóth Attila valamikori kocsma helyén épült éttermére ez mindenképpen igaz is. Attila évtizedek óta a vendéglátásban dolgozik, sokáig volt séf, az elmúlt években pedig olyan helyek beindításában bábáskodott, mint a Zománc, a Mi a kő, a Bestia vagy éppen a Gerlóczy kávéház. Régóta tervezett már egy saját helyet, és mivel gyermekkora óta imádja a Balatont, egy régi kocsmát alakított át Csopak központjában.

Grillezett tokhal chimichurrival és zöldsalátával

A Szomszéd Kertje érdekes, és meglehetősen nehezen kategorizálható hely: falusi étterem, de nem a klasszikus kiskockás. Bisztró, de nem a fenszi fajta. Kocsma, de nem krimó, grillhely, de nem rongyrázós, argentin marhás. Attila azt mondja, ők tisztességes házi kosztot adnak, és valóban, ez a legtalálóbb megfogalmazása a Szomszéd Kertjének. A hely egyik különlegessége a yagoona - egy olyan svájci fejlesztésű multifunkcionális kültéri tűzhely, amin egyszerre lehet vaslapon és rácson grillezni, és még josperként is használható. Emellett van még egy saját építésű kemence is, kifejezetten a comfort foodokra specializálva. Az étlap egyszerű, de változatos - a legflancosabb fogás rajta a dél-amerikai ceviche, de ez is keszthelyi fogasból készült, csak úgy, mint a grillezett tokhal. Az előbb említett tételnek van amúgy a legborsosabb ára az étlapon, 3600 forintot kérnek érte - halkan megjegyzem, hogy nagyon megéri.

Kijevi csirkemell

Attila számára fontos volt, hogy 3000 Ft / étel fölé ne nagyon menjenek az árak, mert, ahogy ő fogalmazott: "ezt a helyet nem pesti zsúrpubik pénztárcájára szabtuk, fontos számunkra, hogy a helyiek is megengedhessék maguknak." Emellett vannak kifejezetten laktató, házias krémek, különböző comfort foodok, hamburger, és a hagyományos magyar konyha fogásai is. Nehéz kedvencet választani, de nagyon szerettük a tokhalból készült cevichét és a házi kacsarilettet, valamint a grillezett tokhalat is. A kijevi csirkéjük pedig egy flancolás nélkül újragondolt darab: a kifilézett csirkecombot ledarálják, sajttal és vajjal töltik, sütés előtt pedig egy combcsontot is beleállítanak, mert Attila nagymamája szerint minden finomabb, ami csonttal sül.

Ati, Totó, meg a nyersvegán torta

Arról nem beszélve, hogy milyen guszta kis darabot kapunk házi krumplipüré és fokhagymás kel kíséretében. A hely bája az olcsó és jó házias ízek mellett a kedves kiszolgálásban és az enteriőrben rejlik - és ne feledkezzünk meg Totó kutyáról sem, aki sztoikus nyugalommal figyeli az eseményeket egy sarokból.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

A nagyanyánktól örökölt, sallangmentes konyha az őszinte gasztronómia számomra

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek